Karácsonyi asztal, amely beragyogja otthonát: Mire kell a terítésnél odafigyelni?

Karácsonyi asztal, amely beragyogja otthonát: Mire kell a terítésnél odafigyelni?

Valószínűleg mindenki ismeri a mondást: "Ki mint vet, úgy arat." Karácsony közeledtével azonban nyugodtan megváltoztathatjuk ezt a mondást a következőre: „Amilyen a teríték, olyan a vacsora.” És ez tényleg így van. Az, hogy hogyan mutat (nem csak) a karácsonyi asztal, nagyban befolyásolja a közös étkezés élményét is. A szenteste az olyan pillanatok közé tartozik, amikor az egész család ünnepi hangulatban, együtt tölti az estét. Ha odafigyel arra, hogy milyen a teríték, akkor az étel is garantáltan jobb ízű lesz. Mire érdemes tehát odafigyelni karácsony estéjén az étkezőasztal megterítésekor?

 

A tisztaság fél siker

Az étkezőasztal karácsony estéjén a családi események központjává válik. Egy valódi lüktető szívvé. Káposzta, saláta, hal, egy kis pálinka, ostya, sütemény – ezek közül semmi sem hiányozhat. Kezdje tehát az asztal elkészítésével: vegyen le róla mindent, és alaposan tisztítsa meg a felületét. Ne felejtse el kicsit megfényesíteni sem. Ne rontsa el a megterített asztalt azzal, ami nem tartozik hozzá – egy telefonnal, keresztrejtvénnyel vagy ceruzával. Folytassa a terítővel. Legkésőbb december 22-én vegye ki a szekrényből, és nézze meg, rendben van-e a karácsonyi terítő: tiszta, nincs rajta lyuk és szépen vasalt.

Ha bármilyen hiányosságot felfedez, még bőven van ideje kijavítani azokat. Ha nagycsaládos vacsorát tervez, a kihúzható étkezőasztal felbecsülhetetlen segítség. Nézze meg, hogy az asztalt szét tudja-e húzni, hogy a széthúzó rendszer működőképes-e. A kihúzható részt is tisztítsa meg. Ha hosszabb ideig nem használja ezt a részt, egy idő után a morzsák és a por nagy mennyiségben felgyülemlenek rajta.

A tisztaság fél siker

 

Válassza ki az ünnepi étkészletet

A karácsony ünnepi alkalom, így az étkészletnek is ünnepinek kell lennie. Egy készlet, amit évente csak egyszer vagy kétszer veszünk ki a szekrényből. Tányérok - mély és sekély -, bögrék vagy tálak azonos kialakítással. Egy készlet, amely az asztalon díszelegve azt suttogja: „A mai nap különleges.” Az átlátszó üveg helyett a porcelánt részesítse előnyben, mivel ez az anyag még komolyabbá és robusztusabbá teszi az edényeket.

Mielőtt szenteste megterítjük az asztalt, ellenőrizzük, hogy nincsenek-e leverve a tányérok, tálak szélei, nincsenek-e megrepedve, és természetesen alaposan mossuk el, fényesítsük ki őket. A karácsonyi étkészlet dizájnjának nem feltétlenül kell karácsonyinak lennie – így használhatja őket például húsvétkor is. A karácsonyi hangulatot az asztalterítő vagy a dekoráció teszi majd teljessé.

étkészletnek

 

Ragyogjanak a poharak és az evőeszközök

Az asztalterítésnél az evőeszközök is rendkívül fontosak. Győződjön meg róla, hogy a karácsonyi asztalnál mindenkinek azonos kialakítású és megfelelően elrendezett evőeszköz szettje van. Ezért jó, ha van egy mindennapi, és egy ünnepi alkalmakra tartogatott evőeszköz készletünk is. Nyugodtan lehetnek más színűek, mint a standard ezüst/rozsdamentes acél árnyalatok: fekete, arany, réz vagy például sárgaréz. A meleg színek (fém, réz, sárgaréz) rendkívül jól mutatnak karácsonykor.

Megismételhetjük: a tányér bal oldalán helyezkedik el a villa, jobb oldalon pedig a kés, mellette a kanál. Ha desszertvillát is szeretne használni, helyezze azt a tányér fölé úgy, hogy a nyele a jobb keze felé nézzen. A tányér optimális távolsága az asztal szélétől 2-3 cm. Sekély tányér alul, mély tányér felül. Az ünnepi alkalmakkor egy nagy, sekély alaptányért is szokás használni, de ezen ételt nem szolgálunk fel.

A poharakat a tányér fölé jobb oldalra, a kés pengéje fölé kell elhelyezni. Az első az aperitif pohár legyen, majd folytatjuk a többi pohárral méret szerint: a legkisebbtől a legnagyobbig. A karácsonyi asztalon legyen egy nagy kancsó víz/puncs is, valamint vizespoharak. És mivel koccintsunk? Ez csak Önön, a szokásain és az ízlésén múlik. De a tojáslikőr aperitifként remek választás, nagyszerűen megragadja a karácsony lelkét, nyugalmát és kellemes hangulatát. Főleg, ha házi készítésű.

poharakat

 

Az apróságok, amik igazán számítanak

Mire kell még gondolnunk a karácsonyi asztal megterítésekor? Például a szalvétákra. Választhat nyugodtan papírszalvétát is karácsonyi mintával. Ha azonban fehér vagy bordó színű szövet szalvéták mellett dönt, egy adag nemességet is visz az asztalra. Na de hova kell elhelyezni a szalvétákat? A tányértól balra, néhány centire a villától.
 

nagy tál

 

Az asztalról nem hiányozhat a salátával teli nagy tál sem, a vendégek pedig minden bizonnyal értékelni fogják a vacsora utáni karácsonyi sütiket is. Ezek nagyszerűen mutatnak majd egy két vagy három emeletes tálalón. Természetesen gyertyákra is szükség van, amelyek intim fényükkel tompa fényhatást keltenek. A félhomály – felejtse most el a régi nagy csillárt – varázslatos hangulatot teremt. Végezetül pedig vacsora közben egy kis karácsonyi zene is szóljon a háttérben. Ha odafigyel ezekre a részletekre, Ön is nyugodtan és békésen élvezheti a karácsony ünnepét.

gyertyákra

 

Észrevette, hogy hiányzik valami a karácsonyi terítékből? Vessen egy pillantást a karácsonyi tálaláshoz szükséges kiegészítőink kínálatára.