Élő vagy műfenyő karácsonyra: Melyiket részesítjük előnyben?

Élő vagy műfenyő karácsonyra: Melyiket részesítjük előnyben?

Mi a karácsony legfőbb szimbóluma? A legtöbbünk fejében valószínűleg egy fenséges, gyönyörűen feldíszített, kivilágított karácsonyfa jelent meg. És most egy nehezebb kérdés: a képzeletében megjelenő fa élő vagy műfenyő? Az igazság az, hogy ez nem sokat számít – mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Melyek ezek? Melyik karácsonyfát részesítik előnyben hazánkban? És melyik a legkörnyezetbarátabb megoldás?

Mű karácsonyfa - előnyök és hátrányok

A Focus ügynökség felmérése (a pontos számokat alább olvashatja) azt mutatja, hogy hazánkban a legtöbb család műfenyő mellett tölti a karácsonyt. Legnagyobb előnye, hogy néhány perc alatt be- és kicsomagolható, és több évig szolgál – ha jól választunk és megfelelően tároljuk, akár több mint 15 évig.

Az újrafelhasználhatóság kulcsfontosságú aspektus annak eldöntésében, hogy a mű vagy az élő karácsonyfa jelent-e környezetbarátabb megoldást. Ha legalább 10-szer egymás után ugyanaz alatt a műfenyő alatt bontja ki az ajándékokat, akkor környezetbarátabb lesz, mintha minden karácsonykor élő fát vásárolna. Ráadásul ennyi idő után a műfenyő már a család tagjává válik. Legalábbis karácsonykor. És akkor is örömet okoz majd, mikor a dobozba csomagolja – nem hullanak le róla a tűlevelek. 

De ez azt is jelenti, hogy nincs olyan illatuk, mint az élő fenyőknek. Ha az Ön számára a karácsonyi hangulat szerves részét képezik az illatok, helyettesítheti azt a sütemények, az illatos fahéjas puncs, a gyertyák vagy a diffúzor fantasztikus illatával, amelybe például lucfenyő illatú olajat csepegtethet. Sokan gúnyolódnak azon, hogy a mű karácsonyfák úgy néznek ki, mint egy kefe. Persze az olcsóbb modellek, amelyek élettartama is rövidebb, néha valóban így festhetnek. Az elegánsabb fák gyártói azonban 3D effektust alkalmaznak, amivel teljesen eltüntethető a vizuális különbség a mesterséges és az élő fa között. Mit gondol, jó munkát végeznek?

karácsonyfa Kondela

 

Élő karácsonyfa - előnyök és hátrányok

Az élő karácsonyfának nagy hagyománya van a hazai háztartásokban – illata és megjelenése gondoskodik erről. Nem mindig állt azonban állványban, korábban a helyhiány miatt a mennyezetről lógott. És ha környezetvédelmi szempontból nézzük?

Egy körülbelül két méter magas műfenyő előállítása 40 kg üvegházhatású gázt termel: ennek 2/3-a a műanyag alapanyagának számító kőolaj előállítása során, ennek a tömegnek pedig körülbelül ¼-e a fa gyártása során keletkezik. Ezzel szemben egy élő karácsonyfa 16 kg szénlábnyomot jelent – ha úgy döntünk, hogy kidobjuk a szemetesbe. Ha elégetjük, akkor 4 kg üvegházhatású gáz keletkezik. Ha viszont aprítóba tesszük és a kertben talajtakaró kéregként használjuk, akkor a természetet is segítjük.

És mi a helyzet az élő karácsonyfák eredetével? Szerencsére azok az idők, amikor minden második család a közeli erdőbe ment kivágni a fenyőt, majd megkergette őket egy vaddisznó, már csak a reklámban szerepelnek. Ma az élő karácsonyfák speciális erdei faiskolákból vagy tervezett erdőgazdálkodásból származnak. 1 hektáron mintegy 7000 karácsonyfát képesek nevelni az erdészek. Körülbelül 10 év kell ahhoz, hogy egy fa 180 cm magasra nőjön – ezalatt sok szén-dioxidot szív fel, és egyben otthont ad a madaraknak, különösen a mezei pacsirtáknak, a cinegéknek és a szajkóknak.

Ha környezettudatosan szeretne eljárni az élő karácsonyfa kiválasztásakor, akkor egy hazai eredetű fát válasszon. Vagyis olyat, aminek nem kellett kamionnal átutaznia fél Európát. Egy élő kétméteres fáért, amely néhány hónapig bírja, körülbelül 18 000 forintot kell fizetnie. A műfenyők ára változó, de egy 180 cm magas, 3D hatású műfenyő a Kondela.hu oldalon 32 900 forintba kerül. És simán kibírja akár 10 évig is.

180 cm magas, 3D hatású műfenyő

 

Melyik karácsonyfát részesítik előnyben hazánkban?

A Focus ügynökség évről évre érdeklődik, hogy a hazaiak melyik karácsonyfát részesítik előnyben. Tavaly (2020-ban) a családok egyértelműen a műfenyőt preferálták. A háztartások 60%-a választotta ezt az alternatívát. Élő karácsonyfa díszítette a válaszadók 38%-ának otthonát. És mi van a maradék 2%-kal? A felméréskor vagy nem tudták, hogy melyik karácsonyfát válasszák, vagy nem is terveztek karácsonyfát vásárolni.

Mivel a Focus rendszeresen érdeklődik a téma iránt, össze tudjuk hasonlítani az adatokat. Például az ezredfordulón közel 50:50 volt az élő és a műkarácsonyfát választók aránya. Idővel azonban a műfenyők kezdték uralni a háztartásokat. Ahogy egyre többet van szó a környezettudatosságról, az élő fák egyre népszerűbbek – 2020-ban hasonló szinten álltak, mint 1997-ben, amikor a népszerűségük csúcsán jártak.

És mi a helyzet a karácsonyi hagyományokkal? Sokan úgy érezzük, hogy a karácsony a nyugalom, a fogyasztás és a reklám ünnepévé változott. A Focus felmérése azonban ennek az ellenkezőjét állítja. Az elmúlt 7 évben a karácsonyi szokások betartása, mint pl. a terítő alá helyezett halpikkely, a mézes ostya, a dió a sarokban, a böjt vagy méz és fokhagyma tradíciója egyáltalán nem csökkent. Éppen ellenkezőleg, még több háztartásban megjelennek, mint korábban. Ez alól csak a papíralapú képeslapok a kivételek, amelyeket felváltottak az e-mailek, a szöveges üzenetek vagy egyéb elektronikus üzenetek és hívások.

műfa Kondela

 

Érdekes alternatíva – élő fa cserépben

Ha az ön számára a környezetvédelem az első helyen áll, a Greenpeace szerint a leginkább környezetbarát döntés egy olyan élő fa vásárlása, amely gyökerekkel együtt, cserépbe ültetve kapható. Egy ilyen karácsonyfa több évig is bírja, és amikor kinövi a cserepet, két lehetősége van. Átültetheti a fát egy nagyobb cserépbe, vagy kiültetheti a kertbe. Ideális esetben a gyökeres fenyőfát erdei faiskolában nevelik. A hátránya viszont az, hogy az ilyen fa kisebb, általában 40-60 cm körüli magassággal rendelkezik.

Azonban figyeljen oda, hogy hol vásárolja meg az ilyen fát. Mert igen, a legtöbb hobbipiacon megtalálja őket, de a legtöbb esetben ezek úgy vannak a földből kifaragva, hogy eltörik a gyökérlabdájuk. Egy ilyen fa kibírja a karácsonyt, de a tavasz beköszöntével kiszárad. Ezért azt javasoljuk, hogy kertészetben vásároljon cserepes karácsonyfát, ahol a gyökérlabda sértetlen marad, így a következő karácsonyokat is kibírja.

Úgy döntött, hogy inkább a műfenyőt választja? A karácsony szimbólumát válassza ki kínálatunkból – mindegyik több mint 10 évig fog örömet okozni családjának az év legszebb ünnepén.

fa Kondela