Nem létezik tökéletes karácsonyi ajándék? Tévedés! Így találhatja meg a legjobbat szerettei számára

Nem létezik tökéletes karácsonyi ajándék? Tévedés! Így találhatja meg a legjobbat szerettei számára

Egyesek úgy tartják, hogy a világon semmi sem tökéletes. De vajon igaz ez? Tapasztalataink szerint legalább egy kivétel van: a karácsonyi ajándék. Ez tényleg tökéletes tud lenni. Természetesen ahhoz, hogy sikerüljön megtalálni a legjobb ajándékot, időt, energiát és természetesen pénzt is kell fektetnünk a keresésébe. Ezek azonban ebben az esetben másodlagosak. Tehát hogyan találja meg a tökéletes karácsonyi ajándékot szerettei számára? Figyeljen, hallgasson, legyen empatikus, és egy pillanatra felejtse el saját magát és preferenciáit.

 

Ne aszerint vásároljon karácsonyi ajándékot, hogy Önt mi tenné boldoggá


Olyan tökéletes karácsonyi ajándék, amely a világon minden embernek örömet okoz, valóban nem létezik. De ha olyan karácsonyi ajándékot keres, amely tökéletes lesz egy adott személy számára, akkor a feladat nem lehetetlen. Az első szabály a keresés során az, hogy el kell felejtenünk a saját preferenciáinkat. Koncentráljunk pusztán arra a személyre, akinek a kedvében szeretnénk járni. Gyakori hiba, hogy csak a saját szemszögünkből nézzük a világot. 

Macejko

 

Így például, ha mi nem tudjuk elképzelni az életet konyhai robotgép nélkül, akkor azt hisszük, hogy anyukánk is ugyanígy érez. Ha minden este hintaszékben ringatózva lazulunk el, akkor azt gondoljuk, hogy édesapánk is ugyan erre vágyik. Szeretjük a kolbászt, ezért furcsán nézünk azokra, akik nem szeretik azt. Amikor a tökéletes ajándékot keresi, feledkezzen el önmagáról egy pillanatra, és gondoljon csak arra személyre, akinek ajándékot készül venni.

hintaszékben

 

Figyeljen oda


A tökéletes karácsonyi ajándékhoz minden beszélgetés során inspirációt kaphatunk. Még akkor is, ha a leghétköznapibb dolgokról csevegünk. Például édesanyám nemrég azt mondta, hogy az elmúlt hónapokban hihetetlenül fájtak az ízületei. Nem panaszkodásnak szánta, nem akart semmire sem utalni, csak elmondta, hogy jelenleg mivel él együtt. Mit tehetünk ellene? A tökéletes ajándék segít neki megszabadulni ettől a fájdalomtól: lehet például wellness utalvány, melegítő takaró, masszázsfotel, masszázs, gyógyfürdős kirándulás, vagy egy gyógytornász.

A beszélgetések során azonban ötleteket meríthetünk a kevésbé fontos vágyak vagy szükségletek alapján is. Például miközben édesapjával a gyermekkorról beszélgetnek. Élményekről, játékokról, könyvekről, és hirtelen apjának eszébe jut, mennyire imádta A Futrinka utca lakói című könyvet. Feltűnés nélkül nézze át gyorsan a könyvespolcait, és ha nem találja ezt a könyvet, kezdjen el keresgélni az antikváriumokban. A régi kiadások, amelyeket édesapja gyerekkorában olvasott, valószínűleg különböznek a mai kiadásoktól. Hallgasson, figyeljen oda és jegyzeteljen – lehetőleg egész évben – és kezdje el keresni a tökéletes karácsonyi ajándékot.

melegítő takaró

 

Megéri körülnézni


A tökéletes karácsonyi ajándékhoz nem kell, hogy közvetlenül a szeretett személy szájából halljunk egy tippet, magunktól is könnyen rájöhetünk, hogy mire van szüksége. Játsszon detektíveset. Figyeljen a részletekre: például van az édesanyjának olyan nyikorgó széke a konyhában, amit le kellene cserélni egy újra? Milyen könyvei vannak a nagymamának a polcon? Milyen lemezek vannak a nagypapa lemezjátszója mellett? Egyébként működik még a lemezjátszója? Mivel tölti a napot a bátyja? Gyakran főz kávét, de még mindig nincs kávéfőzője?

Nem kell Sherlock Holmesnak lenni ahhoz, hogy ezt észrevegye. Nem egy rafinált bűnöző ügyében nyomoz, "csak" a tökéletes karácsonyi ajándékhoz keres tippeket. Ha valami megragadja a szemét, feltűnés nélkül fordítsa a beszélgetés témáját erre a dologra – legyen szó lemezjátszóról, székről vagy kávéfőzőről. Így könnyedén megtudhat olyan részleteket, amelyek a helyes irányba vezetik. "Most komolyan, Dávid, nem unod még, hogy mindig ebben a kotyogóban főzöd a kávét? Nagyon sokáig tart.” És figyelje a választ.
 

kávéfőzője

 

Legyen empatikus és próbálja meg a másik helyébe képzelni magát


Még akkor is, ha állandóan csupa fül, még ha olyan nyomokat is észrevesz, mint Sherlock Holmes, akkor sem biztos, hogy megtud bármi hasznosat. Ez is előfordulhat, azonban még így is sikerülhet a tökéletes ajándékot találni a fa alá. Próbálja meg beleképzelni magát a másik bőrébe. Mivel kezdi a napját? Mit csinál? Hová megy? Mik a hobbijai? Mi aggasztja? Mi tehetné könnyebbé az életét? Vagy mi tenné őt rendkívül boldoggá?

Ha tudjuk, hogy a nagypapa állandóan zenét hallgat, és a Hobo Blues lemeze folyamatosan pörög a lemezjátszójában, hogyan lehetne a kedvében járni? Ugyanazt a lemezt mégsem veheti meg neki. Mi lenne, ha vásárolna neki egy koncertjegyet, és elmenne vele a koncertre? Ha ez nem a tökéletes ajándék, akkor semmi. Ha tudjuk, hogy a nagymama minden vasárnap három órát tölt a konyhában sütögetéssel és fájnak az ízületei, hogyan tegyünk a kedvére, hogyan könnyítsük meg a dolgát? Talán a korábban már említett konyhai robot számára a tökéletes ajándék.

Legyen empatikus

 

Ne az árcédulát nézze, hanem az örömet, amit okozhat


Még egy tipp a végére. Gyakran azt gondoljuk, hogy minél magasabb az árcédulán szereplő összeg, annál értékesebb az ajándék. De ez nem mindig van így. Az ajándék pénzbeli értékét, amelyről a megajándékozottnak csak halvány fogalma van, többnyire mindig felülmúlja az érzelmi értéke. Ha szívének, lelkének kedveskedünk, pozitív érzések viharát váltjuk ki benne. Persze erre az értékesebb ajándékok is képesek, de fontos, hogy mindig aszerint válassza ki őket, hogy mi teszi igazán boldoggá a szeretett személyt. Hogy azt mondhassa: "És tényleg létezik tökéletes ajándék."

Örülni fogunk, ha a tökéletes karácsonyi ajándékot a Kondela.hu e-shopunkban kezdi el keresni.