15 ötlet őszi dekorációkhoz a nappaliba

15 ötlet őszi dekorációkhoz a nappaliba

Az ősz összetéveszthetetlen hangulatot teremt, tele színekkel, meleg italokkal és hangulatos, kandalló mellett töltött estékkel. De miért kellene a hegyekbe, nyaralókba utazni az őszi hangulatért? Íme 15 ötlet, hogyan alakíthatja a nappalit a saját őszi paradicsomává.


1. Használjon megfelelő világítást

A nappaliban évszaktól függetlenül fontos a megfelelő világítás, de különösen ősszel és télen – amikor a nappalok rövidülnek és az éjszakák hosszabbodnak – a jó világítás megváltoztatja a szoba általános hangulatát.

A sikeres világítás kulcsa a megfelelő számú kiegészítő lámpa, egyenletesen elosztva a helyiségben. A kényelmes asztali lámpáktól kezdve a kisasztalokon elhelyezett, illetve a kanapé, fotel melletti magas állólámpákig – nem is beszélve a számos fényfüzérről – mindezek az elemek együtt nagyszerű hatást keltenek, és még hangulatosabbá teszik a teret.


2. Ősz a falakon

Ha szereti a nagy változásokat, kezdje a falak festésével a nappaliban. A megfelelő őszi hangulat megteremtéséhez csak egyetlen falat kell újrafesteni. Válassza ki azt a színt, amely a legjobban passzol a többi kiegészítőhöz és bútorhoz. Nem foghat mellé a krémes árnyalatokkal, mint a cappuccino, a mandula vagy az alabástrom szín. Őszi mintákat is festhet a falra, például nyilakat, lehullott leveleket vagy csupasz fakoronákat.

A kevésbé merészek számára az őszi faldíszítéshez is adunk néhány tippet. A falakra őszi témájú képeket vagy fotótapétákat is ragaszthat. Manapság már lehet vásárolni lehúzható matricákat vagy tapétákat is a falakra. A fából faragott képek tovább fokozzák az őszi hangulatot.


3. Díszítse az ablakpárkányait őszi dekorációkkal

A fűtési szezon miatt figyeljen oda rá, hogy ne legyen élő növény és virág az ablakpárkányokon. Inkább tegye át a virágcserépben lévő kincseit a közvetlen hőforrástól távolt egy praktikus virágállványra, távol a radiátortól. Ehelyett díszítse az ablakpárkányt szárított virágokkal, díszfűvel és mákfejekkel. Egy jó virágkötő készít Önnek egy ilyen őszi füzért pontosan az Ön igényeinek megfelelően.

Olvassa el: Hogyan termeszthetünk gyógynövényeket egész évben


4. Élvezze az ősz illatát

Semmi sem teremti meg a kívánt hangulatot úgy, mint a megfelelő illatok. Az őszt az alma és a fahéj, a sült tök, a méz, a fa és a pézsma aromája jellemzi. És Önt mire emlékezteti az ősz? Válasszon illatos gyertyáink közül és vigye otthonába az ősz emlékeit.


5. Ragaszkodjon a semleges színekhez

Ha azt gondolta, hogy a semleges színek nem megfelelőek őszre a nappaliba, tévedett. Még egy világos nappali is - amelyből hiányoznak a hangsúlyos színek - tele lehet vizuális vonzerővel.

A semleges színekben pompázó, vonzó nappali kulcsa, hogy sok elemet adjunk hozzá. Gondoljon az olyan szemet gyönyörködtető darabokra, mint például a szobrok, vázák, mintás párnák vagy egy grafikai mintával ellátott szőnyeg. Ezekkel a tárgyakkal a helyiség még akkor is életre kel, ha csak semleges árnyalatokat használunk.


6. Gondoskodjon a kényelemről kárpitozott bútorokkal

Ősszel és télen fontos, hogy a nappalija "menedékké" váljon, amely lágyságával és kényelmével átöleli Önt. A rengeteg kárpitozott bútornak és kiegészítőnek köszönhetően, mint például a masszív fotelek, zsámolyok, kötött takarók és ágytakarók, a helyiség az otthon melegét sugározza.


7. Használjon több textúrát

A vizuális elemek és a szaglószervek kényeztetése mellett az érintést is érdemes bevonni az őszi díszítésbe. A különböző redőzött szövetek, szőtt vagy fonott takarók nemcsak esztétikus szerepet töltenek be, hanem nagyszerű kontrasztot teremtenek a sima falak és bútorok mellé. Válasszon texturált, földszínű kiegészítőket, és teremtsen velük igazi őszi hangulatot.


8. Kösse össze az őszt a Halloweennel

Ősszel a mindenszentek napját ünnepeljük Európában. A tökfaragás és a kísérteties dekorációk trendje azonban az angolszász országokból érkezett hozzánk. Biztosan nem fog mellé, ha a polcokra véletlenszerűen elhelyez pár halloweeni sütőtököt. Ellenkezőleg. A vigyorgó narancssárga tökök, boszorkányok vagy pókhálók az őszre emlékeztetnek minket. Készítse el a saját Halloween dekorációját, és vonja be a gyerekeit is – őket még jobban lenyűgözi majd a nappali új megjelenése.


9. Merítsen ihletet a rusztikus stílusból

Vigyen egy kis vidéki hangulatot a lakásába. A gyönyörű rusztikus bútorok a megfelelő választást jelentik azok számára, akik egész évben a természet közelében szeretnének lenni. Első benyomásra talán robusztusnak tűnik, de a valóságban egyszerűsége és történelmi megjelenése egy igazi otthon érzését kelti. A rusztikus nappaliból nem hiányozhatnak a nyers fából, kőből vagy bronzból, gyapjúból és szőrméből készült elemek. A természetes anyagok és a természetes fa tónusai egyaránt ikonikusak a rusztikus stílusban és az őszben is, ezért ez egy remek alkalom ezek kipróbálásra. Lásson hozzá – kínálatunkban a rusztikus bútoroktól a műszőrmén át a fa kiegészítőkig mindent megtalál.

Szamoa King hálószoba bútor, KORA


10. Van kandallója? Nyert ügye van

Ha a házában vagy a lakásában van egy kandalló a nappaliban, szinte már gondoskodott is az őszi hangulatról. Talán semmi sem képes jobb hangulatot és melegséget teremteni, mint a kandallóban ropogó fa hangja. Ne felejtse el azonban a kandalló környékét tisztán tartani és a fát szépen elrendezni. Ebben segítenek az elegáns kovácsoltvas faállványok, kandallószerszámok és egyéb kiegészítők. Hasonló őszi füzérrel díszítheti a kandallóburkolatot is, mint amiről a blog 3. pontjában írtunk.


11. Hozzon létre egy relaxációs sarkot

Az ősz a könyvmolyok egyik fő évszaka. Élvezze a könyvének minden oldalát a függő fotel nyújtotta maximális kényelemben. Adjon hozzá egy zsámolyt, amelyen kinyújthatja a lábát, egy kisasztalt, hogy a teáscsésze mindig kéznél legyen, és egy takarót, ami melegen tartja. Voálá! Kész is a pihenősarok.


12. Cserélje ki a párnahuzatokat és a függönyöket

Cserélje le a nyári párnáit őszi színű és mintájú párnákra. A barna, narancssárga és zöld árnyalatok meleg és hangulatos megjelenést kölcsönöznek a nappalijának. Ügyeljen a párnahuzatok megfelelő textúrájára is. Ismét azt javasoljuk, hogy válasszon olyanokat, amelyeket már első ránézésre is meg szeretne érinteni.

Az ősz remek alkalom a függönyök cseréjére is. A nyáriakkal ellentétben a sötétebb, nagyobb súlyú árnyalatok jobban megfelelnek őszre és a télre. Egy ilyen változtatás nagyon egyszerű, és semmi sem akadályozza meg abban, hogy tavasszal visszatérjen a világosabb és könnyebb anyagokhoz.


13. Fokozza a hangulatos légkört gyertyákkal

Ha kellemes hangulatot szeretne teremteni a nappaliban, egyszerű megoldás, ha meggyújt néhány gyertyát. A polcokon lévő vékony gyertyatartókat kombinálhatja a padlón elhelyezett lámpásokkal. Díszítse környezetüket tűlevelekkel, tobozokkal, figurákkal vagy szőrmével.

Lámpások a gyertyatartók


14. Akasszon az ajtóra egy őszi koszorút

Tudassa a szomszédaival, hogy beköszöntött az ősz, és otthona stílusosan, pontosan annak szellemében van berendezve. Vásárolhat őszi koszorút egy virágboltban, vagy készíthet otthon is. Nem kell más, mint egy fonott vagy polisztirolból készült alap, amelybe az ősz minden ajándékát - fenyőágakat, szárított virágokat vagy tobozokat  - beillesztheti. Az így elkészített koszorú nem csak gyönyörűen fog mutatni, de kellemes természetes illatával fogadja majd a vendégeit.


15. Vegye elő a thermo poharakat

Az őszi felkészülés végén járunk. Mostanra a nappalija már békét és melegséget sugároz. Pihenjen a kanapén, tegye fel a lábát, és élvezze a munkája gyümölcsét egy csésze forró tea mellett.

Tudta? A Kondela thermo poharait kézzel készítik, illetve dupla falúak, aminek köszönhetően megtartják az ital hőmérsékletét és megakadályozzák, hogy megégesse a kezét.

Thermo poharak és csészék

Az ősz a melegség, a színek és a kényelem ideje. Használja ezeket az ötleteket arra, hogy őszi hangulatba öltöztesse nappaliját, és egy olyan hellyé alakítsa, ahol élvezni fogja a szeretteivel töltött időt. Varázsoljon őszi hangulatot a nappalijába, és élvezze ezt a csodálatos évszakot az Ön által létrehozott őszi paradicsomban.