Tudja, hogy mely fűszernövények bírják ki a konyhában egész évben? Nézze meg!

Tudja, hogy mely fűszernövények bírják ki a konyhában egész évben? Nézze meg!

A friss fűszernövények a konyha minden gasztronómiai alkotásának felbecsülhetetlen értékű alapanyagai. A konyhájában kialakított zöld kert lehetővé teszi, hogy az év bármely részében használhassa a friss fűszernövényeket, legyen szó télről vagy nyárról. Ebben a blogban bemutatunk néhány egyszerű ötletet a fűszernövények lakásban történő termesztéséhez, és tippeket is adunk, hogy mely növények a legmegfelelőbbek ehhez.

 

Hol termesszünk fűszernövényeket a lakásban

Az ablakpárkány ideális hely a fűszernövények termesztésére. Válasszon egy olyan ablakot, ahol a fűszernövények megfelelő mennyiségű napfényt kapnak. Ültetéshez válasszon kis cserepeket vagy virágládákat, amelyekben lyukak vannak a víz elvezetésére. Rendszeresen öntözze őket, és figyelje, hogy milyen gyorsan nőnek.

Fűszernövények három cserépben. Az egyik virágcserép narancssárga, a második barna, a harmadik fehér. Illusztrációs kép fűszernövényekről a konyhában.

 

Termesztés az erkélyen

Egy másik lehetőség, ha a fűszernövényeket az erkélyen termeszti. A fedett erkély ideális feltételeket biztosít. Ha nem rendelkezik ilyennel, azt javasoljuk, hogy kis erkélyes üvegházakban termessze a fűszernövényeket, ami megvédi őket a rossz időjárástól. Télen azonban még a fedett erkély sem védi meg őket a fagytól, ezért helyezze a fűszernövényeket egy világos helyre a lakásban.

 

Függőleges termesztés a kisebb helyeken

Ha korlátozott a hely, vagy egy nem szokványos kertet szeretne kialakítani, létrehozhat egy függőleges kertet. Ehhez használhat függőleges polcokat, kiemelkedéseket a falon vagy függő virágcserepeket. A függőleges kertben több fűszernövényt termeszthet kisebb helyen, miközben modern stílussal ruházza fel konyháját.

Függőleges kert fűszernövényekkel a teraszon. Illusztrációs kép függőleges kertről

 

Használjon hidroponikus termesztési módszert

Ha érdekli a modern növénytermesztés, kipróbálhatja a hidroponikus termesztést. Ez a módszer lehetővé teszi a növények termesztését talaj nélkül, csak speciális tápoldatban. Szinte minden népszerű konyhai fűszernövényt termeszthet hidroponikus edényekben. Egyes hidroponikus rendszerekben még automatikus öntözés is van, ami megkönnyíti a fűszernövények termesztését még azok számára is, akik gyakran utaznak, vagy könnyen megfeledkeznek a növényeikről.

 

Hogyan termesszünk fűszernövényeket télen

Nem a legjobb a fűszernövények számára, ha az ablakpárkányon közvetlenül a radiátor felett helyezi el őket. Télen tegye messzebbre a fűszernövényeket a hőforrástól. Hogy hirtelen ne legyen túl sok virágcserép a szekrényeken és az asztalokon, válasszon a virágtartó állványaink kínálatából. Válassza ki azt, amelyik a legjobban illik a belső teréhez. Helyezze az állványt napos helyre, és legalább egy kicsit távolabb a radiátortól. Ha a helyszűke miatt nem engedheti meg magának az állványt, és télen amúgy is az ablakpárkányon hagyja a gyógynövényeit, akkor rendszeresen ellenőrizze és öntözze őket.

 

Használjon LED lámpákat

Hiányzik a nappali fény a lakásában? Akár az évszak, akár a lakása tájolása miatt van ez így, a speciális LED lámpák megoldják ezt a problémát. A LED-es növény nevelő lámpák kímélik az energiafogyasztást, ugyanakkor optimális feltételeket biztosítanak a növények növekedéséhez.

Tippünk: Az év bármely szakaszában termesztheti a gyógynövényeit a BIOR intelligens virágcserépben, automatikus öntözéssel és állítható LED világítással.

Intelligens virágcserép LED lámpával. Intelligens virágcserép, BIOR

 

Milyen fűszernövényeket termeszthetünk a lakásban egész évben

Bazsalikom

A bazsalikom kiváló választás beltéri termesztéshez. Ez a növény szereti a meleg környezetet és a napos helyeket, így egy napos ablakban is elhelyezheti. Intenzív aromája és íze tökéletesen kiegészíti az olasz ételeket, salátákat és szószokat.

Menta

A menta egy másik népszerű gyógynövény, amely lakásban is termeszthető. Friss és erőteljes íze van, amely sok italhoz, például teához, limonádékhoz vagy koktélokhoz illik. A menta mérsékelt napfényben növekszik a legjobban.

Rozmaring

A rozmaring erős és ellenálló fűszer- és gyógynövény, amely beltérben is jól fejlődik. Különleges illata és íze jól passzol a húsos, burgonyás és sült zöldséges ételekhez. A rozmaring a napos helyeket és a jó vízelvezetésű talajt kedveli.

Kapor

A kapor enyhe és frissítő ízű, ideális a konyhai termesztéshez. A hajtásokat hozzáadhatjuk levesekhez, salátákhoz, halételekhez. A kapornak fényre van szüksége, de félárnyékban is megnő.

Petrezselyem 

A petrezselyem az egyik leggyakrabban használt fűszernövény a konyhában. Erős illata és íze sok ételt feldob, beleértve a leveseket, szószokat és húsételeket. A petrezselyem a világosságot kedveli, de félárnyékban is jól érzi magát.

Kakukkfű

A kakukkfű jellegzetes és aromás ízű, kiválóan alkalmas grillezett és sült ételekhez és halakhoz. A növény kedveli a napos helyeket, és jó vízelvezetésű talajt igényel.

Citromfű

A citromfű kellemes citromillatú és ízű, jól illik teákhoz, italokhoz és desszertekhez. Mérsékelt napfényben termesztik, de kerülnie kell a közvetlen délutáni napfényt.

Metélőhagyma

A metélőhagyma vagy snidling enyhe és hagymás ízű, remek kiegészítője a tojásnak, a burgonyának és a salátáknak. Könnyen termeszthető, és csak mérsékelt napfényt igényel.
 

 

Ha közvetlenül a konyhájában termesztett friss fűszernövényeket fogyasztja, az javíthatja az ételek ízét és aromáját. Emellett a saját növénytermesztés fenntartható és gazdaságilag is előnyös megoldás. Miért hagyatkozna tehát a boltban vásárolt szárított fűszernövényekre, ha élvezheti a frissességet közvetlenül az otthonából?

Reméljük, hogy a gyógynövényes kertje szépen gyarapodik majd!