Montessori a gyerekszobában. Vagy hogyan rendezzük be a gyerekszobát úgy, hogy megfeleljen a gyermek igényeinek

Montessori a gyerekszobában. Vagy hogyan rendezzük be a gyerekszobát úgy, hogy megfeleljen a gyermek igényeinek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Tökéletes feltételeket biztosítani számára a növekedéshez, fejlődéshez és tanuláshoz. A Montessori módszer ezeken a területeken jó irányba vezethet bennünket. Meghatározza azokat a szabályokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a gyerekszoba megfeleljen a gyermek igényeinek. A megfelelően kiválasztott bútorok és kiegészítők fejlesztik a kreativitást. Teremtsen játékos és biztonságos környezetet gyermeke számára, és figyelje, hogyan fejlődik a személyisége.
 

Fehér gyerekszoba

 

Mi az Montessori?

Bár elsősorban nevelésfilozófiáról van szó, a Montessori módszert az utóbbi időben az otthoni környezetben is alkalmazzák. A Montessori megfelelő környezetet tud biztosítani a gyermek számára. A gyerekszoba legyen tiszta, rendezett, kellemes, egyszerű és funkcionális. Minden elemnek megvan a saját helye benne, ami elsősorban a gyermek fejlődését segíti. Így a gyerek bármi érdekes tevékenységet képes elvégezni benne, amelyről ő maga dönt. Az ilyen tevékenység általában hosszú távú koncentrációt eredményez, amelyet semmilyen körülmények között nem szabad megszakítani. Ezáltal a gyermek felfedezi azt a környezetet, amelyben él, és fejleszti a képességeit. A gyermek így felismerheti a hibáit, és megtanulhat felelősséget vállalni értük.

A felnőtt ember csak megfigyelő, és megmutatja a helyes utat. Segíti és stimulálja a gyermeket. Nem hoz helyette döntéseket. Nem próbálja mindenáron ráerőltetni a világról alkotott képét. Ez lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy függetlenek legyenek. Teljesen önállóan gondolkodnak, majd cselekszenek, ami fejleszti az önbizalmukat és belső fegyelemüket is.
 

Fából készült Montessori gyermekágy

 

A Montessori módszer egy olasz orvosról kapta a nevét

Maria Tecla Artemisia Montessori 1870. augusztus 31-én született. Olasz orvos és pedagógus volt, aki a nevét viselő nevelési módszer alapelveit határozta meg.

A pszichiátriai klinikán végzett gyerekek megfigyelése során arra a gondolatra jutott, hogy minden emberben van fejlődési hajlam, hogy a fogyatékos gyerekek is nevelhetők, ha másképp közelítik meg őket, és ha lehetőségük van bizonyos segédeszközzel dolgozni. A problémájuk nem orvosi, hanem pedagógiai.

Maria Montessori 1952. május 6-án halt meg. Jelenleg unokája, Renaldine Montessori fejleszti M. Montessori elméleteit.
 

Gyermek indiánsátor játékokkal Gyereksátor-teepee, ETENT

 

Gyerekszoba a Montessori szabályok szerint

Tekintettel arra, hogy a kisgyerekek gyakran játszanak felfedezőset, oda kell figyelni a fokozott biztonságra. A Montessori gyerekszobában nem megengedettek az éles sarkok és élek, minden veszélyes helyet le kell takarni vagy el kell távolítani. Fontos, hogy burkolatot helyezzünk az elektromos csatlakozókra, és hogy az ablakokat a gyerek ne tudja önkényesen kinyitni. Végezze el ezeket az intézkedéseket az egész lakásban. Azoknak a szekrényeknek az ajtaját, amelyekben a veszélyes tárgyakat vagy folyadékokat (tisztítószerek, festékek és lakkok, nehéz és éles szerszámok stb.) tárolja, nyitásgátlóval kell rögzíteni.

A biztonságosan elhelyezett tükör is a Montessori módszer része. A gyermek magasságával egy szintben kell elhelyezni. A gyermek több órát is eltölthet a tükörképének megfigyelésével. Arcát, testét, mozdulatait, a mögötte lévő környezetet tanulmányozza. Ez összehozza őket, és lassan rájön, hogy a saját tükörképét nézi. Ez a természetes és egészséges fejlődés része.

Indiánsátor formájú Montessori polcállvány a gyerekszobába

 

A Montessori koncepció alapján a kiságyat egy padlóágy helyettesíti. A közvetlenül a padlón elhelyezett matrac vagy ágy lehetővé teszi, hogy gyermeke szabadon és biztonságosan fel- és leszállhasson az ágyról, amikor csak akar. Idősebb korban cserélje le a matracot egy alacsonyabb ágyra. Népszerűek például a gyerekek kreativitását támogató, ház alakú ágyak.

 
A gyermek önállóságának, függetlenségének jegyében helyezzen el alacsony polcokat, kosarakat, dobozokat a gyerekszobában. A gyermek minden játékát és könyvét könnyen elérhető helyen kell tartani. Ő maga dönti el, hogy mit akar csinálni. Ezeket alacsony polcokon és kosárban vagy átlátszó dobozokban kell tárolni (hogy a kicsi láthassa, mi van benne).
 
A Montessori hálószobában egy olvasóterület kialakítása is ajánlott. Válasszon egy alacsony könyvespolcot, ahol a gyermek eléri a könyveket. Ezenkívül néhány párnát is rakhat a padlóra, egy teepee sátrat vagy függőágyat. Ez hangulatos környezetet teremt, és olvasásra ösztönzi gyermekét.

Hozzon létre egy kreatív sarkat a gyermeke számára. Praktikus megoldást jelentenek a falon elhelyezett különféle táblák, ahová a gyerek feljegyezheti az ötleteit, gondolatait. Illesszen be egy asztalt és egy széket is a szobába. A bútor méretét úgy kell kiválasztani, hogy megfeleljen gyermeke magasságának. A nap nagy részét egy ilyen sarokban fogja tölteni. A kreatív tevékenységek természetes módon fejlesztik a kreativitását és a gondolkodását.

Egy kislány egy fából készült babaházzal játszik

 

19 szabály

Maria Montessori 19 alapszabályt is létrehozott, amelyek segítenek gyermekei nevelésében:

  1. A gyerekek abból tanulnak, ami körülveszi őket. 
  2. Ha egy gyereket gyakran kritizálnak, megtanul ítélkezni. 
  3. Ha egy gyereket gyakran dicsérnek, megtanul értékelni.
  4. Ha agressziót lát, megtanulja, hogy erőszakos legyen.
  5. Ha egy gyermekkel őszinték az emberek, megtanulja, mit jelent az igazság.
  6. Ha egy gyereket gyakran kinevetnek, félénk lesz.
  7. Ha egy gyerek biztonságérzettel él, megtanul hinni.
  8. Ha a gyereket gyakran szidják, megtanulja hibásnak, bűnösnek érezni magát.
  9. Ha egy gyermeket elfogadnak, megtanul bízni önmagában.
  10. Ha gyakran vagyunk engedékenyek egy gyerekkel, abból türelmet tanul.
  11. Ha támogatjuk a gyereket, megtanul bízni önmagában.
  12. Ha egy gyermek barátságos környezetben él és hasznosnak érzi magát, megtanul szeretetet találni a világban.
  13. Ne mondjon rosszat a gyermekéről, akkor sem, amikor Ön mellett van, és a háta mögött sem.
  14. Koncentráljon a gyermekben lévő jó fejlesztésére, hogy egyszerűen ne maradjon hely a rossznak.
  15. Mindig hallgassa meg gyermekét és válaszoljon neki, amikor kérdéssel fordul Önhöz.
  16. Tisztelje gyermekét akkor is, ha hibát követett el, mert képes rá, hogy később kijavítsa a hibáit.
  17. Segítsen annak a gyermeknek, aki keres valamit, és váljon láthatatlanná számára, ha sikerült egyedül megtalálnia azt, amit keresett.
  18. Segítsen a gyermeknek elsajátítani azt, amit korábban nem tudott. Segítsen neki, és töltse meg a környezetet törődéssel, csenddel és szeretettel.
  19. Amikor a gyermekével foglalkozik, tegye ezt mindig a lehető legjobb módon. Adja neki önmagából a legjobbat.