A különböző típusú matracok előnyei és hátrányai

A különböző típusú matracok előnyei és hátrányai

A megfelelő matrac megvásárlásával az egészségébe fektet be. A választásnál tehát a paraméterek fontosabbak, mint maga az ár. Egy jól kiválasztott matrac évtizedekig is kitart. Manapság már rengeteg habszivacs, rugós, latex vagy zónás matracot találhat a piacon. Hogyan lehet kiigazodni köztük? Áttekintést nyújtunk a legismertebb matracokról, azok alapvető előnyeiről és hátrányairól.

Először is bemutatjuk a matracok alapvető felosztását: a matracok habszivacs és rugós matracokra oszthatók. Ezek alapul szolgálnak más típusok számára is. A legismertebb habmatracok a memóriahabos matracok és a szendvics matracok. A rugósakat bonellrugós és zsákrugós matracokra osztják. Az utolsó típus a latex matrac, amelynek az alapja nem hab vagy rugók, hanem természetes gumi és latex. A felosztás könnyebb vizualizációjához tekintse meg az alábbi infografikánkat.
 

 

Habszivacs matrac 

Előnyök

A habszivacs matracok elsősorban univerzális kihasználhatóságuk miatt jelentenek remek választást - alkalmasak gyermekek, idősek, felnőttek és diákok számára. Tökéletesen alkalmazkodnak a testhez. Sokoldalúságuk egyszerűen hihetetlen. Gyakorlatilag minden típusú rácson használhatók, és különféle tulajdonságokkal rendelkező habok egész sorából készülnek, mint például a PUR hab vagy a RE hab. Alapvetően a különböző habszivacsokat úgy kombinálják egy matracban, hogy az maximális kényelmet biztosítson - ezek az ún. "szendvics matracok", amelyekről lejjebb még beszélünk. A legtöbb jó minőségű habszivacs matrac antiallergén és ortopédiai tulajdonságokkal is rendelkezik.

Hátrányok

A habszivacs matracok hátrányaival elsősorban az olcsóbb változatoknál találkozhat. Ilyen például az alacsony légáteresztő képesség, valamint a hiányzó ortopédiai és antiallergén tulajdonságok. Általánosságban elmondható, hogy a habszivacs matracok kevésbé alkalmasak a nagy súllyal rendelkezőknek, meleg környezetbe, és a rugós matracokhoz képest rövidebb élettartamúak, gyorsabban jelennek meg kifekvések.
 

Matrac memóriahabbal Matrac memóriahabbal, BE TEMPO VISCO

 

Matrac memóriahabbal

A memóriahabos matracokat az angol "memory foam" néven is ismerjük. Nevük abból a képességükből származik, hogy "megjegyzik" a test helyzetét és tökéletesen alkalmazkodnak hozzá. Főként arról ismertek, hogy mennyire kényelmes rajtuk feküdni. Képesek elszigetelni a mozgást a matracon, aminek köszönhetően tökéletesen csillapítják az ágyon fekvő másik személy mozgását. Ezért nagyon alkalmasak a franciaágyakra. A fő hátrányok közé tartozik a nagyobb hőfelhalmozás, a súly és az ár. Pont a magas ár az oka annak, hogy a memóriahab nem teszi ki a teljes matrac 100%-át. Általában csak kontakthabként található meg a jobb minőségű matracokban.

Szendvics matrac Szendvics matrac, BE SILVERHARD

 

Szendvics matrac

A szendvics matracok több, különböző keménységű és tulajdonságú habrétegből állnak, amelyek együttesen olyan kiegyensúlyozott egységet alkotnak, amely a kívánt tulajdonságokkal rendelkezik. A szendvics matracok fő alkotóeleme a kiváló minőségű PUR habból készült mag, amelyet egyéb anyagok egészítenek ki, mint például a hideghab, lazy hab vagy kókuszrost lemez. A szendvics matracok felső rétegét kiemelkedésekké formálják, amelyek javítják a vérkeringést. A szendvics matracokat zónás vagy profilos matracoknak is nevezik, mert 3, 5 vagy 7 anatómiai zóna jellemzi őket. A hozzáadott kókuszrost javítja a nedvesség elvezetését. A zónás matracok nagyon sokoldalúak, és mivel a gyártók egyesítik bennük a különböző anyagok jó tulajdonságait, nehéz hátrányokat találni. Egyszerűen egy arany középút, amellyel - amennyiben nincs szüksége egészségügyi matracra - nem fog rosszul járni.
 

Rugós matrac 

Előnyök

A rugós matracok fő előnye a légáteresztő képesség és az összetéveszthetetlen érzés. Összességében az egyik legszellősebb matrac, amely magasabb páratartalmú környezetbe, vagy az éjszaka sokat izzadók számára is kiváló. A nagy légáteresztő képesség megakadályozza a mikroorganizmusok szaporodását, ezért a legtöbb jó minőségű rugós matrac antiallergén. A rugós matracok hosszabb élettartammal és nagyobb teherbírással rendelkeznek, mint a hab matracok. A habszivacs matracokhoz hasonlóan a minőségi rugós matracok is rendelkeznek ortopédiai tulajdonságokkal.

Hátrányok

A rugós matracok fő hátrányát abban látjuk, hogy nem használhatók az elektromosan állítható rácsokon. Ráadásul a rugós matracoknak nagyon rossz volt a hírnevük a múltban, amikor a rajtuk való alvás inkább büntetés volt, mint jutalom. A modern rugók azonban szinte alig hasonlítanak a régiekre. Ráadásul ma már sok különböző minőségű rugós matracot találunk a piacon. Néhány gyártó azonban spórolni akar, ezért csökkenti a rugók sűrűségét és habszivaccsal váltja fel, vagy olcsó Kínából származó rugókat helyez a matracokba. Éppen ezért a PALMEA vagy a BE TEXEL rugós matracainkat hiteles, ellenőrzött szlovák gyártók készítik.

Illusztrációs fotó: Bonellrugós matrac

 

Bonellrugós matrac

Ez a típus nagyon népszerű. A bonellrugós matracok vékony acélhuzalokból készülnek, amelyeket egymáshoz kapcsolnak, hogy egy egészet alkossanak. Ennek köszönhetően hosszú ideig megtartják a matrac keménységét. Ha ráfekszik, a nyomás több rugó között oszlik el. A rugós matrac minden tulajdonságával rendelkezik - hosszú élettartam, légáteresztő képesség, illetve a habszivacs matracokkal ellentétben nem keletkeznek rajta kifekvések. Azonban dupla matracként nem javasoljuk megvásárolni őket. A rugók összekapcsolódása miatt az ágy másik végén érezni fogja a partnere minden mozdulatát. A zsebrugós matracokhoz képest kisebb a teherbírásuk is - általában 120 kg-ig.

Olvassa el: Mikor kell a régi matracot újra cserélni?

Zsákrugós matrac Zsákrugós matrac, BE TEXEL ALERGIK

 

Zsákrugós matrac

A zsákrugós matracok rugói külön textil tasakokban vannak elhelyezve. A tasakok függetlenek egymástól, és ha valamelyiket lenyomják, a fennmaradó rugók változatlanok maradnak. A zsákrugós matracok nagyon elasztikusak, ami azt jelenti, hogy hatékonyan képesek másolni a fekvő személy pozícióját. Ez a fajta matrac az egyik legnagyobb teherbírással rendelkezik - akár 150 kg súlyt is elbír hosszú ideig - anélkül, hogy veszítene az ortopédiai tulajdonságaiból. A rugók sűrűbb elhelyezkedése miatt azonban sokkal nehezebbek és nehezebben kezelhetők. Ráadásul a drágább matracok közé tartoznak. Azonban ezek megvásárlása valódi hosszú távú befektetést jelent az egészségébe. 
 

Latex matrac 

Előnyök

A latex matracok természetes gumiból és szintetikus latexből készülnek. A latex matracok közepe latex habból áll, amely kiemelkedik a rugalmasság, az alakstabilitás és a kiváló páraelvezetés terén. Ezt a matractípust nagyon jó ortopédiai tulajdonságok jellemzik, és rendkívül elasztikusak is. A latex kifejezetten higiénikus és antiallergén anyag, ezért a belőle készült matracok asztmás és allergiás betegek számára is alkalmasak. Hosszú élettartammal rendelkezik, amely a becslések szerint akár 20 év is lehet.

Hátrányok

Azok számára, akik a kemény matrachoz vannak szokva, a latex matrac puhább lehet. A gyártók ezt olyan anyagok hozzáadásával próbálják kompenzálni, mint a kókuszrost lemez vagy a hideghab. A latex matracok a rugós matracokhoz hasonlóan nehéz matracok. Másrészt fontos megjegyezni, hogy minél nehezebb egy matrac, annál sűrűbb és jobb minőségű. Végül, de nem utolsósorban a latex matracok drágábbak.