Önök kérdeznek, mi válaszolunk. Téma: Mikor kell a régi matracot újra cserélni?

Önök kérdeznek, mi válaszolunk. Téma: Mikor kell a régi matracot újra cserélni?

Már néhányszor írtunk arról, hogyan tudunk megfelelő matracot választani, hogyan tudjuk felismerni a minőségit, szétírtuk az egyes matracok összetételét. Mellékesen megemlítettük a jeleket, melyek elárulják, hogy a matrac már kezdi felmondani szolgálatát. Most azokra a problémákra fogunk összpontosítani, melyek a vásárlóinkat gyötrik. Tekintse meg a 10 kérdést, melyeket a vásárlóink tettek fel nekünk a matraccal kapcsolatban, lehet, hogy megtalálja a választ a saját kérdésére is.

1. kérdés: A matrac befolyásolhatja az alvás minőségét?

Kérdezzük másképp. Hogyan tud aludni egy nem minőségi nyikorgó, túl alacsony vagy túl magas ágyon? Bármilyen zavaró tényezőt észlelhet, akár tudat alatt is. És így van ez a matraccal is. A matrac minőségére és keménységére biztosan reagál a testünk is. Ezért nagyon fontos olyan matracot választani, mely a legjobban felel majd meg nekünk. Vásárláskor tudjuk meg hogy miből áll, érdekeljen minket az összetétele és a keménysége. Legjobb, ha a matracot személyesen is kipróbáljuk.

2. kérdés: Gyakran hátfájással ébredek, erről a régi matrac tehet?

Nem minden régi jó. A matrac egy idő után elhasználódik, eldeformálódik. Lehet, hogy valamikor régen tartotta a formáját, de mostanság összeesett és ki van feküdve. A legkisebb egyenetlenség is árthat az emberi testnek. Ha nap, mint nap egy olyan matracon alszunk, mely már az első ránézésre elárulja, hogy a legszebb időket már régen túlélte, ajánljuk a matraccserét.

Matrac Cati III Matrac Cati III

3. kérdés: A matracon csúnya foltok maradtak. Mit tegyek?

A matrac minden éjjel a testfolyadékoknak van kitéve. Leggyakrabban az izzadságról van szó, melynek az eredménye a matracon található foltok. Ezért a vásárlóinknak ajánljuk, hogy választjanak matracot, melynek a huzata levehető, melyet rendszeresen betehet a mosógépbe és kimoshat. A folyadékokon kívül a matracon elhalt bőrdarabok is találhatóak. Ezt a problémát is könnyen megoldja a levehető huzat. Ha nem szeretne új matracot vásárolni, gondolkozzon el az úgynevezett mellékmatracon, mely huzatként működik.

4. kérdés: Rosszabbodott az allergiám. Állítólag a matrac tehet róla.

Ha az ajánlottnál hosszabb ideig használjuk a matracot, akár alergiarosszabbodást is okozhat. A matracban bármi megmarad, a portól és atkáktól kezdve egészen az elhalt hámsejtekig. Néha nem segít a levehető huzat sem, melyet rendszeresen ki tud mosni, sem a mellékmatrac. Ebben az esetben csak a matrac cseréje segít. Pont az allergiában szenvedők esetében nagyon fontos betartani az adott matrac élettartamát és a matracot minden 6-8 évben lecserélni.

Matrac, hab, 180x200, BE TEMPO VISCO Matrac, 180x200, BE TEMPO VISCO

 

5. kérdés: Csak két éve használom a matracomat és némelyik helyen már ki van feküdve.

Minden gyártó ajánlja, hogy a matracot időnként fordítsuk meg, és a megfordítás nem azt jelenti, hogy fordítsuk meg 180 fokban, de teljesen cseréljük ki a felső és az alsó oldalt. Az nyer, akinek kétoldalú matraca van. Ha egy duplaágy méretű matracunk van, cseréljük le két kisebbre, hogy a megfordítással el tudjon bánni egy nő is. A gyakori fekvés ugyanazon a helyen + a testünk súlya = a matrac deformálódása. A testünknek így minden éjjel új nem egyenes felülethez kell alkalmazkodnia. Ezért is minden reggel merev és fájdalmas ízületekkel ébredünk és szó szerint úgy érezzük magunkat, mintha átmént volna rajtunk egy úthenger.

 

6. kérdés: A férjemmel jelentős súlynövekedést vettünk észre Már hosszabb ideje figyeljük, hogy a drága matracunkon egyre rosszabb aludni. Összefügg a testsúlyunk a matrac elhasználódásával?

Minél nagyobb nyomást kell a matracnak támogatnia, annál nagyobb az elhasználódása. A matrac élettartama rövidebb lesz, ezért az újabb matracon is már néhány év után jelezhetik a deformálódás a nagy nyomás miatt. Ahhoz, hogy minél tovább bírja a matracunk, válasszunk matracot, melynek nagyobb a terhelhetősége.

 

7. kérdés: Feleségemmel két hétre fürdőbe utaztunk. Kipihenten és kialudtan tértünk haza.

Egy további jele annak, hogy új matracra van szükségünk. Mindenkivel néha megesik, hogy egy másik ágyon kell aludni. Vendégségben a családnál, kiránduláson, vagy a fürdőben. Ha észrevettük, hogy amikor bárhol máshol alszunk, mint otthon, jóval kipihentebbek vagyunk, a problémánk valószínűleg a matracban rejlik. Ugyanez igaz, ha inkább a kanapén vagy az ülőgarnitúrán alszunk.

8. kérdés: Már hosszabb ideje fura hangokra ébredezek. Gondoltam, hogy az ágy nyikorog. De úgy néz ki, hogy ezeket a hangokat a rugós matracom adja ki.

Teli találat! Ha rugós matracunk van, számolnunk kell azzal, hogy az évek során nyikorogni kezd. A rugók egy idő után elveszítik rugalmasságukat, nem tudják többé elviselni a nyomást. Még mielőtt „rosszvasba“ dobnánk a matracot, ellenőrizzük az ágy szerkezetét és húzzuk meg a csavarokat, hogy kizárhassuk a zavaró hangok okát.

Rugós matrac, 90x200, KOKOS MEDIUM Rugós matrac, 90x200, KOKOS MEDIUM

9. kérdés: Sok cikket olvastam arról, mikor cseréljem le a matracot. Az egész családom memóriahabmatracot használ. Egy ilyen matracnak többet kellene bírnia?

Ha a matracunk memóriahabból készült, néha egy kicsit nehezebb megállapítani, hogy eljött az idő a matraccserére. A habmatrac úgy készül, hogy alkalmazkodjon a test formájához, ezért természetes, hogy egy ilyen matracba egy kicsit belesűllyedünk. A memóriahabmatrac egy idő után puhábbá válik. Ha a hab több, mint 5 centimétert süllyed, vagy észrevesszük, hogy a testünk hosszabb ideig lenyomatot hagy az után, hogy felkeltünk, gondolkozzunk el új matrac vásárlásán.

10. kérdés: A matracunk már majdnem 12 éve megvan. Néha hátfájással ébredek, de szerintem nem a matrac tehet erről. Hány évig fog még engem szolgálni?

Úgy, ahogy ez a kérdés is, ez az eset is individuális, individuális a válaszunk is. Nem tudjuk 100% -osan megmondani, hány évig fogja még a matrac bírni. Ez az összetételétől, keménységétől és használatától függ. Figyeljen a gyártók ajánlására. Általánosan a matrac életkora 8-10 évre tehető. Matracba invesztálni mindig kifizetődő. A minőségi matrac a minőségi alvás titka!