Élvezze a tavaszt otthonában is: Hozza formába a kerti bútorait

Élvezze a tavaszt otthonában is: Hozza formába a kerti bútorait

Bár a tavasz idén kicsit bátortalanul közeledik felénk, az időjárás már lehetővé teszi, hogy az udvarra vagy a teraszra kirakjuk a kerti bútorokat. Legalább annyira, hogy megtudjuk, milyen állapotban vannak a kerti asztalok, székek vagy nyugágyak a „téli álom” után. Mire kell figyelni az ellenőrzés során? Hogyan távolítsuk el a rozsdát a kerti bútorokról? Hogyan kezeljük a karcolásokat a fán? Hogyan kell tisztítani a műrattan bútorokat? A cikkben ezekre és más fontos kérdésekre is választ talál.

kert

 

A munka nagysága attól függ, hogy hol tárolta a kerti bútorokat

Az, hogy mennyi munka vár Önre, attól függ, hogy hol és milyen módon tárolta télen a kerti bútorokat. A legkíméletesebb módszer – bármilyen anyag esetében, legyen az rattan, műanyag, fa vagy fém –, ha a bútorokat a szezon végén megtisztítjuk, a garázsba, a pincébe vagy a raktárba helyezzük, légáteresztő ponyvával letakarjuk és pihentetjük. Az olyan helyiség a legalkalmasabb, ahol nincsenek hőmérséklet-ingadozások és megnövekedett páratartalom. A következő szezon beköszöntével így már csak le kell törölni a bútort és ellenőrizni az állapotát.

Bár a ponyvával letakart kerti bútorok túlélik a telet akár a szabadban is, előkészíteni őket a nyárra ebben az esetben sokkal igényesebb. Ilyenkor különösen a fa bútorok igényelnek fokozott gondozást – a páratartalom és a hőmérséklet-ingadozás miatt gyakori a penész vagy a gomba megjelenése. A legtartósabb anyag a mesterséges rattan és a műanyag. Az ilyen kialakítású kerti bútorok általában nagyobb gondok nélkül átvészelik ilyen módon is a telet.

 

kert

 

Az első lépés a bútorok megtisztítása és az állapotuk felmérése

Rakja ki a kerti bútorokat a kertbe vagy a teraszra, és szabadítsa meg őket a portól; valószínűleg kerti tömlőt fog használni, így biztosan értékelni fogja a külteret. Közben elvégezheti a bútor kezdeti tisztítását és felmérheti az állapotát – melyik csavar vagy anya van meglazulva, hol van repedés, karcolás, rozsdás elemek a széken, vagy a bútor nincs-e annyira megsérülve, hogy új darabra kellene cserélni.

Az alap a kerti bútorok szennyeződéseinek eltávolítása. Erre kiválóan alkalmas egy porszívó, egy finomabb sörtéjű seprű és egy nedves mikroszálas kendő. Fából készült kerti bútorok esetén javasoljuk, hogy használat előtt alaposan csavarja ki a rongyot. A takarítás során gondoljon a kevésbé hozzáférhető helyekre is – az alsó részekre, ahol gyakran rejtőznek pókhálók, például az asztalok, székek és nyugágyak lábai, vagy a belső illesztések.

 

kert

 

A kerti bútorok alapvető karbantartása

A kezdeti tisztítás után a csatlakozók, csavarok meghúzásával és a hiányzó alkatrészek pótlásával folytatjuk. Arra is ügyelnünk kell, hogy az illesztés fém része ne nyúljon ki a bútor felülete fölé. Ez ugyanis sérüléseket okozhat. A fából készült kerti bútorok igénylik a legjelentősebb karbantartást. Évente legalább egyszer, ideális esetben kétszer kell felülkezelnünk. Hogyan?

Ellenőrizzük, hogy nincs-e rajtuk penész vagy gomba. Ezt arról ismerjük fel, hogy a fa az érintett területeken sötétebb, feketés árnyalatú, gombásodás esetén pedig megváltozhatnak a tulajdonságai: puhább lesz, megreped, omladozni kezd.

Mi a teendő, ha a fából készült kerti bútorokat penész vagy gomba támadta meg? Erre a célra speciális készítményeket kell használni: a klóroldattól a gombaölő impregnálókig számtalan különféle eszköz létezik. Vigye fel a terméket a fára az utasításoknak megfelelően, hagyja hatni, és ha szükséges, öblítse le. A fából készült kerti bútorok gondozásáról a továbbiakban még bővebben is beszélünk.

 

kert

 

Hogyan kezeljük a rozsdát a kerti bútorokon? 

A rozsda nem csak a fémből készült kerti bútorok "kiváltsága". Egy fém összekötőkkel ellátott kerti széket vagy asztalt is bármikor megtámadhat. Ezért a bútorok ellenőrzése közben nagyon figyeljen ezekre a helyekre. Hogyan lehet eltávolítani a rozsdát ebben az esetben? Felejtse el a drótkefét, mert az megsértheti az anyagot – különösen a fát, műanyagot vagy a rattan felületet – a csatlakozások körül. Ráadásul ez egy nagyon munkaigényes módszer. A legjobb megoldás egy speciális rozsdagátló termék vagy egy bevált otthoni recept használata, mint amilyen az ecet. Vigye fel a rozsdára, hagyja hatni, törölje le egy ronggyal, és ismételje meg, amíg elégedett nem lesz az eredménnyel.

Inkább egy speciális terméket választana? Válassza például a Hammeritet közvetlenül a rozsdához. A korrózió eltávolítása után a helyet kenőccsel vagy olajjal kezeljük, ami megakadályozza a további rozsdásodást. Különös figyelmet kell fordítani a teljesen fémből készült kerti bútorokra a rozsdásodás miatt. Elég egy szinte láthatatlan karcolás, tárolás párás környezetben, és a probléma már meg is jelenik. Ismét elegendő újra használni ezt a terméket, de az érintett területet védőbevonattal kell kezelni.

 

kert

 

A fából készült kerti bútorok fokozott figyelmet igényelnek

Ha egy műanyagból vagy mesterséges rattanból készült kerti széket kerti tömlővel mos le, semmi sem történik. Azon kívül, hogy tiszta lesz. Egyszerűen megszárad. A fával azonban óvatosabban kell eljárni. A fából készült kerti bútorokat alaposan kicsavart ronggyal töröljük át, majd tisztítás után hagyjuk alaposan megszáradni. Vigyázzunk azonban, hiszen a nap gyorsabban kiszárítja és tönkre teszi a fát – ezért is készülnek a fa bútorok többnyire egzotikus fákból, amelyekben több az illóolaj.

Ebben az esetben javasolt a fából készült kerti bútorokat rendszeresen speciális olajokkal vagy viasszal kezelni. A penész és gomba elleni védelemért azonban nyugodtan használhat lakkot, lazúrfestéket vagy impregnálószereket. Mi a teendő, ha egy karcolás jelenik meg a fából készült kerti széken? A kisebbeket az erre a célra kialakított viasszal könnyedén el lehet simítani, a nagyobbakra az akril gitt, vagy a speciálisan a karcolásokra kialakított pálca a megoldás. Több színárnyalatban is megtalálja ezeket, így könnyedén a fa színéhez igazíthatja.

 

kert

 

Apróságok, amelyeket nem szabad elfelejteni a kerti bútorok karbantartása során

A kerti bútorok karbantartása során ne feledkezzünk meg a szövet alkatrészekről és a kárpitozásról sem. Ha az ülések levehetők, télen tárolja őket szekrényben. Ha a bútor részét képezik, akkor a légáteresztő ponyvával való letakarás javasolt. Kerülje azonban a műanyag fóliát, hiszen a friss levegő hiánya és a megnövekedett páratartalom penész kialakulásához vezethet.

Ha lehetséges, vegye ki a matracot, és mossa ki a textil huzatot az utasításoknak megfelelően. Ha ez nem lehetséges, legalább nedves ruhával törölje le. Ideális esetben azonban mélytisztítást is végezhet rajta. Ezután pedig nincs más dolga, mint gyönyörködni a kerti bútorban. Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Új kerti bútort vagy felszerelést keres? Esetleg olyan sérülést talált a régi bútoron, amely miatt már nem használható? Tekintse meg kerti bútoraink széles kínálatát.