Elektromos dugóhúzó nem csak a borkedvelők számára. Hogyan működik?

Elektromos dugóhúzó nem csak a borkedvelők számára. Hogyan működik?

Aki egyszer megpróbál elektromos dugóhúzóval felnyitni egy üveg bort, az többé nem akar majd visszatérni a hagyományos dugóhúzókhoz. És nem feltétlenül kell, hogy egy borkedvelő emberről legyen szó. Ha ünnepséget vagy bulit szervez, mindenképp szüksége lesz egy asszisztensre, aki elvégzi Ön helyett a munka nagy részét. Tudja mi a különbség az elektromos és a hagyományos dugóhúzó között? Hogyan működik az elektromos dugóhúzó?

elektromos dugóhúzó

 

Az elektromos dugóhúzó története

Az elektromos dugóhúzók az elmúlt években váltak igazán népszerűvé. Felváltották a klasszikus dugóhúzókat. A dugóhúzót, mint sok más találmányt, a szükség szülte. Amikor az első üvegpalackok megérkeztek Angliába, az okosak azonnal nekiláttak, hogy megtalálják a módját, hogyan lehetne egyszerűen kiszedni a dugót az üvegből. A dugóhúzó legkorábbi említése a 17. század 80-as éveire vezethető vissza. Az első dugóhúzó fémből és fából készült. Klasszikus spirál alakja volt, fa fogantyúval kiegészítve. Az ilyen dugóhúzó kezelése különösen nehéz volt a nők számára.

Az egyszerűbb típus csak kicsit később érkezett. Ez az úgynevezett "szárnyas" dugóhúzó, amely esetében a "szárnyak" vagyis a karok felemelkednek, mikor a spirált a parafa dugóba fúrjuk. Ezután lehajtjuk, és a dugó könnyen kihúzható. Bár a nyeles dugóhúzó nagyon robusztus, a használata egyszerű. A nyél használatának elvén működik. Az utolsó típus, amely ma oly népszerű, az elektromos dugóhúzó.

elektromos dugóhúzó

 

Hogyan működik az elektromos dugóhúzó?

A legtöbb elektromos dugóhúzó elemmel működik. Az első lépés, amit a használata előtt meg kell tennie, hogy az utasításoknak megfelelően belehelyezi az elemeket. Ezután jön a fóliavágó. A fóliavágó a bornyitó része, amely a fedelében található. A vágót a nyitóból húzzuk ki, és ráhelyezzük a palack nyakára. Az oldalán két gomb található. Ezeket lenyomjuk, majd a fedél elfordításával levágjuk a fólia tetejét.

A dugóhúzót függőleges helyzetben a palack nyakára helyezzük. Fontos, hogy szorosan tartsuk. A dugóhúzó testén található egy gomb, amely működésbe hozza az eszközt. A gombot addig kell nyomva tartani, amíg a dugóhúzó nyomás alatt meg nem áll. Ezután bekapcsoljuk a hátrameneti fokozatot. A nyitó belsejében található spirál kényelmesen kihúzza a dugót a palack nyakából. Újra megnyomjuk a gombot, ami elindítja a dugóhúzót. A dugónak rövid időn belül ki kell csúsznia a nyitóból. Amikor a dugó felenged, félretesszük. A bor pedig máris felszolgálható.

elektromos dugóhúzó

 

Az elektromos bornyitó előnyei

1. Gyorsaság – egy üveg bor kinyitása az elektromos dugóhúzóval csupán néhány másodpercet vesz igénybe.

2. Megtakarítás – akár 30 palackot is fel tud nyitni vele, mielőtt az elemeket ki kellene cserélni.

3. Egyszerű kezelés – a dugóhúzó mindent elvégez Ön helyett. Különösen a nők körében népszerű, de az idősek vagy az ízületi fájdalmaktól szenvedők is kedvelik.

4. Praktikus használat – különösen értékelni fogja egy ünnepség során, amikor több palackot is fel kell nyitnia. Könnyű és sokoldalú, magával viheti az utazások során az ország bármely részére.

5. Ellenállóság – a felhasznált anyagok garantálják a hosszú élettartamot.

6. Biztonságos használat – A sérülésveszély minimális, mivel minden éles rész a nyitó belsejében van elrejtve.

7. Egyszerű tisztítás – A szennyeződések eltávolításához elég egy nedves rongy. A tisztítás után törölje szárazra a dugóhúzót.

elektromos dugóhúzó

 

Az elektromos dugóhúzók különféle típusai

Elektromos, elemre működő dugóhúzó

Az ilyen típusú bornyitókat lítiumion-akkumulátorok táplálják, amelyeket egy idő után ki kell cserélni. Vásárlás előtt győződjön meg róla, hogy a csomag tartalmaz-e elemeket.

Újratölthető elektromos dugóhúzó

A dugóhúzó beépített akkumulátorral rendelkezik, amely USB kábellel könnyedén tölthető.

Elektromos vezérlésű Sommelier készlet

A készlet a dugóhúzó mellett számos más kiegészítőt is tartalmaz, amelyet az igazi sommelierek értékelni fognak. A csomag tartalmazhat pl. borlevegőztetőt, vákuumdugókat, talapzatot és egyebeket.

 

A legjobb elektromos bornyitó az, amelyik helyesen végzi a feladatát. Legyen szó egy elemes dugóhúzóról vagy egy újratölthető akkumulátorral rendelkező darabról, minden elektromosan vezérelhető eszköz gyorsabban és biztonságosabban tud kinyitni egy üveg bort, mint akár a legjobb sommelier. Az elektromos dugóhúzó ajándéknak is remek választás.