9 mód a pasztellszínek használatára otthonában

9 mód a pasztellszínek használatára otthonában

Van valami megnyugtató a színekben. Otthonosabban érezzük magunkat tőlük. A belsőépítészet története során mindig is voltak olyan színek, amelyek különös népszerűségnek örvendtek, legyen szó a lágy vintage színekről az 1950-es és 1960-as években, vagy a merész és élénk árnyalatokról az 1970-es és 1980-as években. A pasztell színek is hosszú utat tettek meg az óvoda falak és a kiságyak óta. Manapság nyugodt légkört kölcsönöznek otthonunknak, retro vonzerőt a konyhai gépeknek, és a semleges színekben is egyediek. Íme 9 kreatív módszer, amelyekkel újra beviheti a pasztellszínekeket a modern belső terekbe.
 

 

1. Felejtse el, hogy a pasztellszínek csak nőknek vagy gyerekeknek valók

Ahhoz, hogy kihasználhassa a pasztellszínek szépségét, először meg kell szabadulnia minden előítélettől és sztereotípiától, amelyet ezekkel a színekkel társít. Pasztellkék a kisfiúknak és rózsaszín a nőknek és a lányoknak – ez egy régi klisé, amelyet jobb figyelmen kívül hagyni. Egyrészt ebből a cikkből is látni fogja, hogy a pasztellszínek palettája igazán széles, és nem csak ez a két szín található meg benne. Ezen kívül megmutatjuk, hogy még ha a pasztellkék vagy pasztellrózsaszín színeket is választja, a belső térnek attól még nem kell egy gyerekszobára hasonlítania. Éppen ellenkezőleg, ezek a színek a modern nappalikban vagy hálószobákban is elegánsan mutathatnak. Csak tudnia kell, hogyan lásson hozzá.
 

Berendezett erkély rózsaszín zsámollyal, lámpákkal és fehér ülőgarnitúrával Erkély pasztellszínekben

 

2. A glamour és a pasztell illenek egymáshoz

A glamour stílust a fényes darabok jellemzik, amelyeket matt felületekkel kombinálnak. A pasztellszínek tökéletesen passzolnak ehhez a stílushoz. Egy pasztellszínű bársonnyal bevont fotel vagy zsámoly még több eleganciát kölcsönöz a belső térnek. Tippünk a NOBLIN fotelek és padok, amelyek tökéletesen passzolnak a glamour stílus elemeihez, mint például a csillogó mécsesek, arany vázák, tükrök vagy mintás tapéták.

Nappali három kárpitozott fotellel, smaragdzöld színben és arany lábakkal Pad Art-deco stílusban, NOBLIN

 

3. Teremtsen vidéki hangulatot a pasztellszíneknek köszönhetően

Akár a rusztikus, akár a provence-i stílust részesíti előnyben, a pasztellszínek mindkettőhöz illenek. Ne szégyellje a sérült fát, az antik dekorációkkal és a pasztellszínekkel együtt romantikus vidéki megjelenést varázsolhat a belső térnek. A pasztellkék, zöld vagy sárga remekül passzol a tömör fához, ami a rusztikus stílusra jellemző. A hófehér provence-i stílusú bútorokhoz válasszon mentolt, krémfehér vagy lazac színű árnyalatokat.
 

Provence-i stílusú ebédlő PROVANCE nappali bútor

 

4. Újra divatban jöttek a pasztellszínű készülékek

A pasztell árnyalatú konyhai készülékek képesek enyhíteni a "munkahelyi légkört" a konyhában. A konyhai elektronikai eszközök hosszú utat tettek meg - néha a fehér vagy a bézs volt népszerű, máskor pedig a fényes fekete szín. Szerencsére a konyhai készülékek ma már a szivárvány minden színében megvásárolhatók. Nem kell azonban rögtön lecserélnie a nagyméretű készülékeket, például a hűtőszekrényt vagy a sütőt. A pasztellszínek varázsát a kisebb elektronikai cikkek is képesek megidézni. A MACEJKO konyhai robotot 6 gyönyörű árnyalatban megtalálja kínálatunkban, valamint a DOTS készülékek, a DUSTIN vízforraló vagy a CARSON kenyérpirító is kapható retró kivitelben.
 

KANTE konyhai robotok különböző színekben a konyhapulton TEMPO-KONDELA KANTE, konyhai robotgép, 1800 W

 

5. Fedezze fel a semleges pasztellszíneket

Van még valami, amit érdemes megjegyezni ebből a cikkből. Méghozzá az, hogy a pasztellszínek közé nem csak a babarózsaszín és a kék tartozik. A pasztellszínek palettája sokkal gazdagabb! Fedezze fel a semleges színek világát a pasztell árnyalatokban. Ezek a színek enyhén szürke árnyalatúak, ezért „szürke színeknek” is nevezik őket. Nem kell mást tennie, mint elképzelni bármilyen színt, pasztellre tonizálni, majd egy kis szürkével lágyítani. A szürke egy sajátos árnyalata keletkezik így a választott szín árnyalatával. A szürke színek valóban minden belső térhez passzolnak, minimalistának, harmonikusnak és semlegesnek tűnnek. A szürkésbarna KAISA ágy is meggyőzi erről!
 

Teljesen kárpitozott, ekobőrből készült kanapé, szürke színben, párnákkal díszítve Ülőhely semleges pasztell színekben

 

6. Még több pasztellszín a kárpitozott bútorokkal

Dobja fel belső terét egy domináns, pasztell színű darabbal. A kárpitozott ágyak, fotelek vagy kanapék ideális jelöltek erre. Ne féljen a merészebb színektől sem. Lágyíthatja őket lakáskiegészítőkkel, például szőnyegekkel, vázákkal vagy festményekkel. Válasszon egy színpalettát, és tartsa magát ehhez. A rózsaszín kanapét kombinálhatja a rózsaszín és a krém pasztellszínű árnyalataival. Ne féljen a mélyfekete és arany elemektől sem – ezek tökéletesen kiegészítik a kárpitozott bútorait.
 

Kárpitozott kanapé pasztell rózsaszín színben, fekete kisasztallal és dekorációkkal kiegészítve Luxus 3-ülés, rózsaszín, NIKOL 3 ML

 

7. Kombinálja a pasztellszíneket természetes anyagokkal

Arról, hogy a fa képes-e otthonos érzést kelteni, felesleges vitatkozni. Ha azonban sok van belőle, a belső tér unalmasnak, sőt szomorúnak tűnhet. Ezt könnyen elkerülheti – ha színeket használ. Ne féljen a pasztellszínű falaktól, a mintás szőnyegektől vagy a kárpitozott, díszes fotelektől. A bátrabbak az egyes fabútorokon akár át is festhetik az apróbb részleteket.

Egy másik természetes anyag a kerámia és a belőle készült termékek. A fürdőszobáját vagy WC-jét is pasztellszínekbe öltöztetheti. A márvány, amely ikonikus ezekben a helyiségekben, sokat fog segíteni.
 

Hálószoba kék, fekete és fehér pasztellszínekben

 

8. Pasztellszínű belső tér a textileknek köszönhetően

Nem csak úgy lehet lágy hangulatot teremteni a belső térben, hogy "édes" árnyalatokra festjük a falakat. A pasztellszínek varázslatos erővel bírnak, még akkor is sokra képesek, ha csak kis mértékben használják őket, például szövetek és puha dekorációk formájában. Válasszon pasztellszínű takarókat, párnákat, textillámpákat, puha szőnyegeket, függönyöket vagy terítőket.
 

Ágy krémes fehér takaróval és párnákkal Lakás dekoráció és lakáskiegészítők

 

9. Pasztellszínek és élénk színek kombinációja

Ez a kombináció olyan merész emberek számára készült, akik nem félnek több színt vinni a belső térbe. Könnyebb lesz, ha a fehér alapoknál marad, nem csak a falak, de a legtöbb bútor esetében is. Már az első pillantásra látni fogja, hogy egy ilyen fehér csoportosításhoz szükség lesz valami élénkre.

Bármilyen színt és mintát választhat. Azonban ha a belső tér túlzottan egyszínű, nehéznek és kiegyensúlyozatlannak tűnhet. Ezt elkerülheti, ha helyenként gazdagabb színű pasztell árnyalatokat használ, hasonló tónusban.
 

Élénk színű étkezőszékek a megterített asztal mögött