Víz – az élet alapja: Hogyan figyeljünk oda a megfelelő folyadékfogyasztásra?

Víz – az élet alapja: Hogyan figyeljünk oda a megfelelő folyadékfogyasztásra?

A megfelelő folyadékfogyasztás betartása néha nehéz. Főleg, ha sok a munkánk, és napközben megfeledkezünk a poharunkban lévő vízről. A szervezet folyadékkal való ellátása azonban létfontosságú, különösen a forró nyári napokon. Tudja, hogy mennyi vizet kell innunk egy nap ahhoz, hogy valóban elegendő legyen a szervezetünk számára?

 

Kristály palack

 

Fontos a felkészültség 

A saját érdekünkben fontos, hogy megtanuljuk belülről hidratálni a testünket. Az egészséges szokásokat gyermekkorban sajátítjuk el, és nekünk is meg kell tanítanunk ezeket a gyermekeinknek. A test kiszáradása a nyári szezon egyik leggyakoribb témája, és nem csak Magyarországon, hanem világszerte jelentős problémákat okoz. A felkészültség rendkívül fontos, és nem szabad alábecsülni.

Ezért, ha nyáron egy igényesebb túrát vagy egy hosszabb autóutat tervez, ne felejtse el bebiztosítani a megfelelő vízkészletet. Mit szólna, ha becsomagolna egy praktikus üvegből készült palackot, a CRYSTAL-t, amely szívesen megőrzi a kedvenc italait? Sosem tudhatja, hogy mikor lesz rá szüksége egy váratlan émelygés vagy néhány órás dugó során az autópályán – akár munkából hazafelé is.

 

Ivózási mód

 

Mindenkinél máshol van a határ

Mindannyiunk számára máshol van a napi aktivitás határa, ezért ne a folyadékfogyasztás általános szabályaira koncentráljunk. Régebben úgy tartották, hogy ha megiszunk napi nyolc pohár vizet, az elég lesz számunkra. Annak ellenére, hogy sokan becsületesen követték ezt a szabályt, nagy csodák nem történtek, és a szervezetnek továbbra is szüksége volt vízre. Hogy pontosan mennyi vizet igyunk meg a nap folyamán, az az ember súlyától, életkorától és életmódjától függ. Fontos, hogy felfigyeljünk a szomjúság érzésére is, és nem szabad figyelmen kívül hagyni ezt. Ez egy jelzés számunkra, hogy a szervezetüknek vízre van szüksége.

 

Az ivási rendszer gyermekeknél

 

Mi a helyzet a gyerekekkel?

Különbség van abban is, hogy mennyi vizet iszik meg egy gyerek és mennyit egy felnőtt. Általában azonban egy felnőtt embernek legalább 1,5-2,5 liter folyadékot kell elfogyasztania naponta. Egy egyszerű számítással megtudhatjuk azt is, hogy mennyit kell egy gyereknek innia. Minden kiló súlyra 60 ml folyadékot tanácsos elfogyasztani egy gyermeknek. Ez azt jelenti, hogy ha például a gyermeke súlya 28 kilogramm, akkor 1,7 liter vizet kell naponta meginnia.

Ez a szám azonban csak tájékoztató jellegű, és más tényezőket is figyelembe kell vennünk – a súlyon és életkoron kívül a fizikai aktivitást vagy az egészségi állapotát is. Nem szabad elfelejtenünk, hogy jót tesz a gyermek szervezetének, ha gyakrabban iszik kisebb adagokat. A legjobb idő a folyadékpótlásra a délelőtt. A kismamáknak súlyuknak megfelelően naponta legalább 1,5 liter szénsavmentes vizet kell inniuk. A terhesség miatti súlynövekedéssel azonban ez a szám is növekszik.

 

Színes szemüveg

 

Tegye számukra különlegessé a tiszta vizet

A gyerekeknek tiszta vizet kellene inniuk. Ők azonban a vizet általában nem szeretik annyira, ezért, ha kompromisszumot akarunk kötni, de nem akarunk ártani a gyereknek, akkor megpróbálhatunk pár csepp citrom- vagy narancslevet, vagy pár levél mentát adni a vízhez. A minőségi gyümölcsszörpök miatt sem kell aggódnunk. A gyógynövényes és gyümölcsös gyerekteákat mézzel édesíthetjük, és tálalhatjuk például vidám színes poharakban.

Ügyeljen a hőmérsékletre is. A szobahőmérséklet ideális választás. A szakértők szerint a csecsemőknek naponta körülbelül 150 ml folyadékot kell inniuk 1 kilogrammonként, függetlenül attól, hogy szoptatják őket vagy tápszert kapnak.

 

Alkoholfogyasztás idősek számára

 

Az idősebb generáció

Nagyszüleink gyakran elfelejtik vagy egyszerűen alábecsülik a megfelelő folyadékfogyasztást. Ez előfordulhat a gyógyszerek, a csökkent fizikai aktivitás miatt, vagy azért, mert egyszerűen nem érzik magukat szomjasnak olyan gyakran. A nem megfelelő folyadékbevitel azonban árthat nekik. Ha valóban nagyon keveset isznak, akkor a szerveik és maga az életük is veszélyben van. Ezért próbáljuk meg kedvesen emlékeztetni őket arra, hogy az ivás mennyire fontos. Például készítsünk egy kancsó vizet az asztalra, hogy mindig eszükbe jusson, hogy inni kell.

 

Vizet inni

 

Végezzen tesztet a bőrén

A bőrredők gyors tesztelésével megtudhatjuk, hogy fogyasztunk-e elegendő folyadékot. Ehhez a hüvelyk- és mutatóujjunkat használjuk, amivel a vállunkon vagy a kézfejünkön lévő bőrt kicsit meghúzzuk. Ha a bőrünk rövid ideig ebben az összenyomott, húzott helyzetben marad, az azt jelenti, hogy csökkent a bőrünk feszülése, és több folyadékot kell fogyasztanunk. Nem szabad azonban megfeledkezni arról sem, hogy az ivást az egész napra kell felosztani, nem szabad egyszerre két üveg vizet magunkba zúdítani.

Ha rövid időn belül túl sok folyadékot iszunk, akkor a legtöbb felhasználatlanul távozik a szervezetünkből. A mai modern világban számos praktikus digitális asszisztens és alkalmazás áll a rendelkezésünkre, amelyek mindig emlékeztetnek minket, hogy mikor van itt a megfelelő idő egy pohár vízre.

 

Vizespohár

 

A minőség is fontos

Az ivás mellett az is fontos, hogy valójában mit iszunk. Hazánk elhelyezkedése nagy pozitívumot jelent számunkra, hiszen Közép-Európa országait a legjobb minőségű ivóvíz jellemzi. Természetesen nem mindenkinek ízlik a tiszta víz miden egyes nap. Ezért különlegessé tehetjük például gyümölcsdarabokkal, uborkaszeletekkel vagy citrommal. Gyümölcsleveket, édes italokat és szénsavas vizet nem szabad naponta fogyasztani. A gyógyteák és a szénsavmentes ásványvíz azonban megfelelnek a célnak.

 

Palack gyógyító kristályokkal

 

Mivel komolyan gondoljuk a megfelelő folyadékbevitel fontosságát, itt van néhány tipp és jótanács annak javítására:

 

1. Ha szomjasnak érzi magát, mielőbb igyon meg egy pohár vizet

2. Minden reggel igyon meg egy nagy pohár tiszta vizet, ami garantáltan felébreszti és segíti a megfelelő emésztést

3. Ne határozza meg előre, hogy mennyi folyadékot szeretne meginni naponta

4. Mindig legyen egy palack víz az asztalon a közelében, hogy emlékeztesse az ivásra

5. Próbáljon meg telepíteni az okostelefonjára olyan alkalmazásokat, amelyek napközben emlékeztetik arra, hogy itt az idő egy pohár vízre