Vissza az iskolába – Egy iskolás gyerekszobája

Vissza az iskolába – Egy iskolás gyerekszobája

Biztosan ismeri ezt. Javában zajlik a nyári szünet, nyaralásra repülünk, élvezzük a napsütést, a vizet, a grillezést, és mielőtt még észbe kapnánk, a szünet fele már el is múlt. Az idő gyors múlására még inkább odafigyelünk, ha van otthon egy iskolás gyermekünk. Hogyan tudunk megfelelően felkészülni az új tanévre?

 

Időben készüljön fel

A hosszú nyári esték, fürdések, biciklitúrák, kirándulások vagy nyaralások ideje gyorsan elmúlik, és sok szülő már a nyár közepén elkezd azon gondolkodni, hogy iskolás gyermekének minden a rendelkezésére álljon. Még ha úgy is gondolja, hogy a nyári szünet közepe még túl korai ahhoz, hogy berendezze a szobáját vagy megvásárolja a szükséges dolgokat, azt javasoljuk, hogy semmit ne bízzon a véletlenre, és időben készüljön fel. Hogy semmi se lephesse meg...

 

Egy iskolás gyerekszobája

 

Vegyük körül őket olyan dolgokkal, amiket szeretnek

Amikor a gyermek elkezd iskolába járni, az otthonunkban sok minden megváltozik és alkalmazkodik az új helyzetben. Kialakítunk számára egy teret, ahol minden dolga elfér, ahol kellemesen tud pihenni, tanulni, szabadon alkotni, vagy ahová áthívhatja az osztálytársait. Általánosságban elmondható, hogy a hét és tíz év közötti gyerekek - vagyis az általános iskola első osztályába járó iskolások - nagyon fogékonyak. Ezért jó, ha a saját kis birodalmuk tele van színekkel, ha vidám és tágas. Az elemes bútorokat vagy kiegészítőket azonban célszerű körültekintően megválogatni, hogy a gyerek jól érezze magát a szobájában, és ne rontsuk el a hangulatos gyerekszobát túl sok különféle berendezés kombinálásával. Általánosságban elmondható, hogy a gyerekszobák színesebbek, míg a diákszobák inkább a „felnőtt” szobákra hasonlítanak.

Ezért próbálja meg megbeszélni a gyerekkel, hogy milyen színeket részesít előnyben, mit szeretne a szobájában tudni, milyen bútorok, kiegészítők tennék boldoggá, ha nagy iskolás lesz. Ahhoz azonban, hogy ne essünk túlzásba, és néhány év elteltével ne kelljen ismét megváltoztatnunk a helyiséget, célszerű józanul és körültekintően megválasztani a színkombinációkat. Ha valami nem tetszik Önnek, magyarázza el a gyereknek, hogy miért, és próbáljon meg kompromisszumot kötni. A gyerekek úgy nőnek, mint a gomba, s a gondolkodásmódjuk és a világszemléletük is megváltozik. A szobát azonban pasztell színű kiegészítőkkel is megszépítheti és kiegészítheti. Még a vidám és színes, akár világító szőnyegek is örömet okozhatnak egy kisgyermeknek. Ha nem is örökre, de legalább egy ideig.

 

Egy iskolás gyerekszobája

 

A semleges színekkel nem ronthatunk el semmit

Néha gondot okozhat a megfelelő színű bútor kiválasztása a szobába. Ha nagy összeget fektet a berendezésbe, biztosan nem akarja majd két-három év után azonnal lecserélni. Elsősorban praktikus és biztonságos bútorokat érdemes választani. Mit szólna a natúr színekhez és földszínekhez, mint a barna, a szürke vagy a krémszín? Így a bútorok akkor is megfelelőek maradnak, ha gyermeke a pubertás korba lép, és kreatívabb változtatásokat szeretne majd végrehajtani. Így nagyobb a valószínűsége, hogy csak a dekorációk, a függönyök vagy a falak színe változik majd.

 

Egy iskolás gyerekszobája

 

Fontos és tér és a rend

Amikor egy iskolás gyermek szobáját rendezzük be, a bútorok elrendezése a legfontosabb. Ezért célszerű a helyiséget több zónára osztani – a tanuláshoz, pihenéshez és alváshoz. Elég egyszerűen elválasztani ezeket a részeket – például egy virágcseréppel, szőnyeggel, esetleg egy egyszerű paravánnal vagy polccal, ahol a kisebb-nagyobb tárgyait is tárolhatja.

Fontos az is, hogy elegendő hely álljon rendelkezésre, ahová a gyermek elhelyezheti az összes tanszerét és könyvét. Ez jobb áttekintést nyújt arról, hogy hol találhatók a szükséges jegyzetfüzetek, az író- vagy mérőeszközök. Ha praktikus polcokon tárolja őket, akkor a tökéletes elrendezés mellett rend is lesz a szobában. És ha már a rendről beszélünk, mit szólna ahhoz, ha stílusos rendszerezőket is rakna a szobába, ahol a gyerek összes dolga elfér?

 

Egy iskolás gyerekszobája

 

Az alap egy jó minőségű íróasztal

Mindenképpen fontos, hogy iskolás gyermekeinknek egy megfelelő és minőségi íróasztalt biztosítsunk, amelyen alkothatnak, megírhatják a házi feladatukat, és elegendő helyük van a füzetek, a tankönyvek vagy az első számítógépük tárolására. A túl kevés hely ugyanis helytelen üléshez vezethet. Ezért célszerű egy ergonomikus székbe invesztálni, amely kíméli a gerincüket, hogy a gyerekek megtanuljanak helyesen ülni. Mit szólna egy növekvő asztalhoz és székhez, amelyek tökéletesen alkalmazkodnak a gyerekhez a növekedés során? Nekik köszönhetően nemcsak a bútorokon, hanem az orvoson is pénzt takaríthat meg. Ezenkívül az asztallap magassága állítható és dönthető, így maximális kényelmet biztosít a gyereknek írás közben.

 

Egy iskolás gyerekszobája

 

Édes pihenés és hatékony alvás

A gyermek megfelelő fejlődéséhez, illetve ahhoz, hogy mindig jól induljon a nap, fontos a jó alvás. Az iskolába járás gyakran nehéz, és sok új szokást kell elsajátítani. Az alvás nagyon fontos szerepet játszik a hatékony tanulásban. Ezért érdemes gondolnunk a megfelelő gyerekágyra is, lehetőleg minőségi matraccal. A gyerekeknek pubertás korig a kemény matrac ideális, a gerinc megfelelő fejlődése miatt. Tizenhárom éves kortól azonban választhat egy puhább változatot is. A nagyobb megtakarítás érdekében hatékony megoldás egy kétoldalas matrac vásárlása, amelynek egyik oldala puha, a másik pedig kemény.

Nem szabad megfeledkeznünk a megfelelő világításról sem – a meleg tónusú fény a legalkalmasabb. Ha van elég hely, célszerű egy éjjeliszekrényt vásárolni, ahol a gyerek olyan alapvető dolgokat tárolhat, mint a poharak, könyvek vagy az első mobiltelefonja. Azonban nagyon óvatosan kell bánnia vele, és meg kell tanítania a gyermekének, hogy éjszaka mindig tegye be a telefont a fiókba, vagy adja át a szülőknek.

 

Egy iskolás gyerekszobája

 

Tegye különlegessé a helyiséget

Ha szeretné még egy kicsit feldobni a szobát, és játszani kicsit a kiegészítőkkel, akkor remek választást jelentenek a vidám babzsákok, amelyeken a gyerekek szívesen játszanak és heverésznek. Ezzel egy kellemes pihenőzónát alakíthat ki számukra, ahol betakarhatják magukat egy puha pléddel, és kényelmesen pihenhetnek a megerőltető tanulás után.

A kondela.hu oldalon végtelen kínálatot talál mindenből, amire nem csak gyermekének lehet szüksége!