Véletlenül megkarcolta az egyik bútordarabot? Így könnyedén megjavíthatja

Véletlenül megkarcolta az egyik bútordarabot? Így könnyedén megjavíthatja

Emlékszik még arra az érzésre, amikor hazavitt egy új kanapét, vagy új falat épített a nappaliba? A bútorok az újdonság érzését keltették, olyan törékenynek tűntek, hogy félt őket megérinteni, nemhogy csúnya lenyomatokat hagy az ajtón, vagy egy pohár nyomát a dohányzóasztalon. Teltek-múltak az évek, használták a bútorokat a lakásban, néha pedig „baleset” is történt. Ha nem is saját maga rongálta meg a bútort, az idő múlása minden bizonnyal megviselte. A barkácsolók közé tartozik, vagy inkább az a típus, aki szívesebben cseréli le a sérült tárgyakat újakra? De nincs erre szükség! Adunk néhány praktikus tippet a kisebb javításokhoz.


Nyikorgó ajtó a házban

Önt is bosszantja a beltéri ajtók vagy a konyhaszekrényeken lévő ajtók kellemetlen hangja? A megoldás nagyon egyszerű. Csak egy spray formájú kenőanyagra van szüksége. Általában hosszú műanyag applikátorral ellátott dobozban árulják. Irányítsa ezt a függesztő tartozékokra, és permetezze be. Mozgassa az ajtót előre-hátra, hogy az anyag a megfelelő helyre kerüljön.
Ha ez nem segített, használjon vazelint. Óvatosan távolítsa el az ajtót a zsanérokról, és vigyen fel egy réteg vazelint azokra a helyekre, ahol az ajtó illeszkedik. Ezen kívül ásványolaj is használható. Ezt követően csak helyezze vissza az ajtólapot, és ellenőrizze többször, hogy elegendő-e a felkent anyag.

Ha a fenti eljárás nem segít, akkor behelyezhet egy darab papírt vagy más anyagot a zsanérba, amely megakadályozza a zsanér túlzott kilazulását. Ily módon a nyílás tömítettebb lesz, és nem fog kilengeni, ezért nem nyikorog majd minden alkalommal, amikor az ajtó elmozdul. Könnyedén behelyezhet egy papírgolyót a lyukba például egy klasszikus csavarhúzóval.


Nyikorgó fapadló

A fapadló idővel nyikorogni kezd. A fa az éghajlatváltozás miatt tágul és összehúzódik. Ez az állandó mozgás fokozatosan fellazítja a padló egyes részei közötti illesztéseket. A padló nyikorgásának kiküszöbölésére elektromos fúróra, a fúráshoz megfelelő fúrószárakra, kis facsavarokra és fagittre lesz szüksége. Mielőtt bármibe belekezdene, ki kell deríteni, hogy melyik léc okozza ezt a csikorgást.
Sétáljon azokon a helyeken, ahonnan a csikorgó hangok jönnek. Ha már rájött, hogy melyik léc nyikorog, fúrjon egy lyukat fúróval a deszkán keresztül az alapba. Fúrjon egy csavart a fúrt lyukba, amely rögzíti a táblát az alaphoz. Nem szabad túl mélyre fúrni, mert akkor több munkája lenne a gitteléssel. A csavar után keletkezett lyukat töltse meg fagittel, mindig a padló árnyalatához legjobban illő színben. A gittet semmilyen körülmények között ne csiszolja le. A csiszolás tönkretenné a lakkot a fán.


Törött fiók a konyhaszekrényben vagy a komódban

Ez nagyon gyakori jelenség. Elég, ha a fiókot túlterheli, vagy nyitáskor erősebben megrántja. Leggyakrabban az elülső részt lazítja meg. A legrosszabb eset az, ha az egész fiók szétesik. Hogyan javíthatja meg? Először csavarja le a fogantyút és a fiók elejét. Ellenőrizze, hogy az egész megsérült-e. Ha egy darab laminált anyag letörik, akkor az fagittel javítható.
Ragasztott hézagok esetén a ragasztó idővel elhasználódhat és veszíthet a minőségéből. Így a fiók oldalai elszakadnak egymástól. Ebben az esetben javasoljuk a fiók szétszerelését. Vigyen fel megfelelő mennyiségű minőségi ragasztót a szélekre az alkatrészek összekapcsolásához. Javasoljuk, hogy hevedereket használjon az alkatrészek összetartásához, amíg a ragasztó megszárad. A javított részt rögzítse úgy, hogy a széleibe éket szúr.


A magasfényű bútorfelületek javítása

A magasfényű bútorok nagyon népszerűek, de elég egy kis figyelmetlenség és karcolások keletkezhetnek rajta. Magas fényű bútorok esetében az akril a legjobb választás. Ez a legegyszerűbb módja a szépséghibák eltüntetésének. Csak vegyen egy vízzel teli permetezőt, nedvesítse meg a sérült területet, és csiszolja meg extra finom csiszolópapírral. Vigyen fel csiszolópasztát, és ronggyal polírozza tökéletesre a felületet. Ezután a bútorokat klasszikus tisztítószerrel fényesítse ki.

elemes konyhabútor AURORA


Levált szegélyszalagok a széleken

Az eredeti szegélyszalagok a magasabb hőmérséklet vagy mechanikai sérülés hatására leválhatnak vagy teljesen leeshetnek. Ha a régi szalag részben leesik, többféleképpen visszaragaszthatja az eredeti helyére. Vagy új ragasztót használunk és lenyomjuk, vagy az eredeti ragasztót hajszárítóval, vasalóval felmelegítjük, esetleg egyszerűen felragasztjuk a szalagot kontaktragasztóval vagy hot-melt ragasztóval. Egy másik lehetőség, hogy teljesen eltávolítja az eredeti szalagot, és kicseréli egy újra.
Csiszolja le a perem felületét egyenesre. Utána satuba fogva rögzítse a táblát, tegyen rá ragasztószalagot, a szalagra pedig tiszta papírt, hogy ne égesse meg a felületét, majd menjen át rajta forró vasalóval. Melegítse fel a vasalót majdnem maximális hőmérsékletre. Miután kihűlt, egy szilárd, egyenes tárggyal (konyhakéssel vagy egy reszelő tompa oldalával) törje le a szalagot, vágja le a széleit is, végül az éles széleket csiszolja le finom csiszolópapírral.


Lyukak a falon

A sérült falakat, a szögek utáni lyukakat, a vakolatban keletkezett karcnyomokat, falrepedéseket vakolattal, vagy akril, esetleg latex gitttel javítjuk, festőlapáttal felhordva. Feltöltés után nedves ecsettel simítsa el a javított területet, vagy finom csiszolópapírral csiszolja le ezeket a területeket a falon. Ezt a falkezelési módszert festés előtt alkalmazzuk karcos és karcolatlan falakon egyaránt.


Ha meghoztuk a kedvét és a bátorságát, hogy hozzá lásson, örülünk, mert ez volt a szándékunk. Egy kis hozzáértéssel Ön is megjavíthat egy ajtót vagy egy zsanért. Amit egyszer megtanul, azt soha nem felejti el. Milyen büszke lesz majd, amikor az ajtó nyikorgása megszűnik, és Önnek köszönhetően eltűnnek a lyukak a falon. Mindent bele!