Tiszta kanapé? Szabaduljunk meg az összes folttól

Tiszta kanapé? Szabaduljunk meg az összes folttól

Már sok mindenkit lepett meg egy váratlan folt az új ülőgarnitúrán. Egy vad buli után maradt a kanapén egy vörösbor folt, a házikedvencünk szőrt hagy a kanapén vagy a gyerekek nem bírnak egy helyben maradni. Hogyan küzdjünk meg a mindenféle foltokkal?

Sok cikkben írtak már mindenféle folttisztítás módszerről. Ennek ellenére sokan pont hozzánk fordulnak hasonló problémákkal, mivel mi áruljuk a bútorokat. Néhány tippet most ebben a cikkben is bemutatunk.

Kanapé Vincent

Pont a rossz kezelésnek köszönhetően a kanapé gyakran elveszíti színét, formáját vagy illatát. A nappali domináns része nagyon gyorsan elveszítheti értékét és funkcióját a hosszútávú és nem elegendő törődés miatt.

 

Összefoglalni a nem kívánt foltok tisztítási módszerét nagyon egyszerű lenne. Ugyanakkor nagyon nem professzionális. Meg kell különböztetni az egyes kanapék felületét és ugyanakkor igaz az is, hogy nem minden folt egyforma!


Szövetből készült kanapék

Apró szemeteket, port vagy a házikedvenc szőrét egy ruhakefével tudjuk eltávolítani. A legtöbb szennyeződésre elegendő a porszívó is. Hozzásegíthetünk a megfelelő (kárpitozott anyagra való) porszívófej használatával. Kisebb fordulatra állítsuk a porszívót, hogy a felszabadult szálak a nagy nyomás alatt ne húzódjanak ki.

A szövetből készült kárpitot portalaníthassuk a szőnyeg habverővel. A kanapéra rakjunk egy jól kicsavart fehér rongyot, melyet előtte tiszta vízben áztatunk. Az ütések, melyeket a szőnyeg habverővel hajtnunk végre okozzák majd azt, hogy az összes por a kanapéból a fehér rongyra száll. Az utóbbi időben közkedvelté vált a habtisztító, mely a szövetből készült kanapékra készült. Elég, ha ráspricceljük a kanapé felületére és hagyjuk működésbe lépni, majd töröljük le egy nedves ronggyal.

A foltokat eltávolíthatja a szappanos víz is. Egy nedves ronggyal lágyan síkáljuk a sérült helyet, hogy ne sérüljön meg a kanapé felülete. Végül a nedvesség felszívására használjunk egy száraz pamutrongyot. Az erősebb szappan vagy mosogatószer vízkeveréke pedig eltávolítja a zsíros foltokat. A szín fellendítésére ajánlatos a kanapét egy nedves ronggyal áttörölni, melyet előtte ecetes vízben áztattunk.


Műbőrből készült kanapé

Ebben az esetben a legfontosabb szabály az, hogy ne használjunk keféket, kémiai készítményeket sem olyanokat, melyeket a gyártók az igazi bőrre szántak. Az alaptörődéshez elegendő egy tiszta vízben vagy gyengébb szappanos vízben (neutrális pH-val) áztatott, majd alaposan kicsavart rongy.

A műbőrt kezelhetjük mindenféle készítményekkel, melyek a műbőr felületekre készültek. Nagyon jó segítőtárssá válhatnak a gyerektörlőkendők, melyeknek neutrális a pH értékük, és amelyekkel könnyedén letörölhetjük a koszt vagy a kiöntött folyadékot. A foltokat, melyeket a folyadék okoz gyorsan felszívhatjuk egy száraz konyhatörlővel, majd egy nedves ronggyal áttörölhetjük.


A bőrülőgarnitúrák

 

Az apró foltok eltávolítása nagyon egyszerű. Erre a célra egy nedves rongy is elegendő, de segíthetnek a gyerektörlőkendők vagy a speciális készítmények, melyek pont erre a célra valók. A bőrülőgarnitúrát, amely sima bőrből készült tiszta fehér ronggyal tisztítsuk, melyet előtte szappannal kentünk be. A foltokat töröljük fel és ne kenjük őket szét. Amikor a bőr kiszárad, kenjük be egy speciális olajjal (a természetes bőrre) vagy egy lágy nem agresszív krémmel, mint például a jól ismert Indulona. A krémet egy tiszta világosszínű pamutronggyal kenjük az ülőgarnitúra felületébe. Hagyjuk pihenni, amig magába issza – legjobb az egész éjszakára és néhány óráig ne használjuk az ülőgarnitúrát.

A régebbi bútordarabokat, melyek bőrből készültek többször kenjük be egymás után olajjal vagy krémmel. Minden száradás után jól töröljük le a maradékot. A csiszoltbőrkárpitot soha ne kezeljük ilyen módon! A foltokat csak egy speciális gyurmával távolíthatjuk el, mely a cipőboltokban kapható. Ha javítani szeretnénk a kinézetén, egyszerűen keféljük át egy lágy kefével. Nagyon fontos tudni, hogy legalább évente kétszer impregnáló krémet kell rá használnunk. Próbáljuk ki az ecet és a lenolaj keveréket 1 : 1 arányban. Ez a készítmény könnyedén elbánik bármilyen folttal a bőrülőgarnitúrán.


Hogyan küzdjünk meg a foltokkal?

Rágógumi:
Erre a foltra elegendő az egyszerű jég. A szennyezett helyet rendesen hűtsük le a jégkocka segítségével. Majd a rágógumit körmünkkel kaparjuk le. Végén kenjük be szesszel.

Vörösbor:
A leöntött helyet azonnal öntsük le sóval. Felszívja a nedvességet és részlegesen a vörös színt is. Majd használjunk ásványvizet, mely fellazítja a koszt az egyes szálakból. A felesleges folyadékot pedig itassuk fel a száraz papírtörlővel.

Vér:
A friss vérfoltra használjunk hideg szappanos vizet. A megszáradt foltokra használjunk citromos keveréket, mely egy teáskanál citromléből és 100 ml vízből készíthető. Ezt a keveréket töröljük bele a foltba egy fehér rongy segítségével.

Kávé:
Ha a folt még friss, megszórhatjuk sóval, majd letörölhetjük mosogatószeres vízzel.

Kakaó:
A kakaó foltokat először áztassuk be, majd töröljük át tiszta mosogatószerrel és a végén tisztítsuk ki kefével, melyet mosogatószeres vízben áztattunk.

Sör:
Készítsünk egy meleg mosópor és víz keveréket, tiszta rongyot, a foltot addig egyszerűen mossuk ki, amig az egész el nem tűnik. Hagyjuk rendesen kiszáradni.

 


Tintafoltok:
Távolítsuk el hajlakk segítségével és fejezzük be szappanos vízzel.

Zsírfoltok:
A zsírfoltokra használjunk ecetet vagy alkoholt.

Sár:
A sár legjobban ruhakefével tisztítható a tökéletes kiszáradás után. Ilyen foltokat egyszerűen szappanos vízzel tisztíthatunk ki.

„Száraz“ foltok és szennyeződések:

Sár:
A port, hamut vagy a púdert egyszerűen kefés fejjel porszívózzuk fel. Az ilyen száraz foltoknál nem szabad vizet használni!

Hogyan szabaduljunk meg a kanapé kellemetlen szagától?
A só eltávolítja a szagokat és fertőtleníti a felületet. Nagyon fontos, hogy a végén távolítsuk el a kanapé felületéről. Erre a célra használjunk porszívót.


Az általános törődést mi is el tudjuk végezni. Az egyszerű foltokkal mi is játszi könnyedséggel el tudunk bánni. A nagyobb szennyeződésnél használjuk ki a szakértők tudását, melyek professzionálisan és magas szinten foglalkoznak a tisztítással.