A színek hatása az életünkre

A színek hatása az életünkre

A színek minden lépésünknél hatással vannak ránk. A reklámok nézésekor, öltözködéskor, a közlekedési táblák figyelésekor és persze otthon is. Sokkal nagyobb hatással vannak arra, ahogy otthon érezzük magunkat, mint azt gondolnánk. A piros szín pozitív hangulatot teremt, a lila árnyalatok hozzájárulnak a kreativitáshoz, a kék és a zöld tónusok megnyugtatnak bennünket. Ha ismeri a színek pszichológiáját, jól fogja magát érezni otthon. Vagy még jobban. Hogyan hatnak ránk a színek a ház belső terében? És melyik árnyalatot válasszuk a nappaliba, a hálószobába vagy a konyhába?

A színek hatása az életünkre

 

A színek alapvető felosztása

A színek három alapvető csoportra oszthatók: hideg, meleg és semleges. A hideg kategóriába tartozik a kék, a zöld és a lila minden árnyalata. Hogyan hatnak ránk a hideg színek? A tanulmányok szerint elsősorban nyugtató hatásúak, illetve a kreativitást és a koncentrációt is pozitívan befolyásolják.

Azonban azt javasoljuk, hogy a belső térhez válassza a hideg színek világosabb, ideális esetben pasztell tónusait. Ellenkező esetben személytelennek, sőt unalmasnak tűnhetnek.

Mi a helyzet a meleg színekkel? Ebben a csoportban a sárga, a narancs és a piros minden árnyalatát megtaláljuk. Ezek erős színek, amelyekben spontaneitás, öröm, játékosság rejlik. A "pszichológiai profiljuk" ugyanezt mondja róluk. Például a piros – a szenvedély, a szerelem, a tűz színe - energizál, meleg, érzelmi hatást kelt.

A narancssárga viszont boldogsággal, örömmel tölti meg a teret – egy narancssárga szobában az emberi bőr élénknek és egészségesnek tűnik. A sárgát az optimizmus, a jó hangulat és a merész gondolatok jellemzik. Itt is igaz, hogy ezeknek a színeknek a világos, tompa árnyalatai jobban illeszkednek a beltérbe – legyen szó falról vagy bútorról.

A fekete, a fehér és a szürke árnyalatai a semleges színek kategóriájába tartoznak. Főleg az utolsó két szín remek választás a falhoz. Nem feltűnő, de ugyanakkor rendkívül elegáns. Könnyedén kiválaszthatja a hozzájuk illő bútorok és kiegészítők színét, így pontosan a saját kívánságai szerint rendezheti be otthonát.

 

A színek hatása az életünkre

 

Mely helyiségekbe illenek a meleg színek? 

A meleg színek tökéletesen illenek a lakótérbe. Az olyan helyiségekbe, ahol energiára, szenvedélyre vagy lelkesedésre van szükség. Ilyen például a konyha, az étkező, a nappali – azok a helyiségek, amelyek a társasági élet központjában állnak.

A piros jól illik a konyhába, támogatja a főzés iránti szenvedélyét és az étvágyát is. Nem csak a falak színéről beszélünk, de például egy piros színű, semleges vagy földes tónusú hűtőszekrény, esetleg egy piros konyhai robotgép is feldobhatja a konyhát.

Van egy alapszabály, amely mind a sárga, mind a narancssárga színre vonatkozik: kerülje a telítettebb és kirívóbb árnyalatokat. A narancs esetében válasszon terrakotta vagy sárgabarack tónusokat, sárgához pedig pasztell árnyalatokat. Hol használja őket?

A narancs és a sárga színek tele vannak élettel és optimizmussal, de nem kell túlzásba vinni. Például a nappaliban jól mutat a sárga RUFINO füles fotel, amelyet kiegészíthet smaragd, szürke, de akár földes tónusokkal is.

A narancssárga és a sárga szín a legjobban a társasági helyiségekbe komponálható be – mint például a nappali, a konyha, az étkező. A terrakotta árnyalatú LEGAS kinyitható sarokülőgarnitúra tökéletesen mutat egy semleges és természetes színekkel díszített nappaliban: fehér falak, parketta, fa asztal.

 

A színek hatása az életünkre

 

A hideg színek segítenek megnyugodni és segítenek a koncentrációban

Hálószoba, dolgozószoba, de akár a gyerekszoba is. Ezek olyan helyiségek, ahol a hideg színek meghozzák a kívánt hangulatot. Közös vonásuk, hogy megnyugtatják az embert, jobb koncentrációra ösztönzik vagy fellendítik a kreativitását.

Ha a zöld színt a helyiségben az élő szobanövények képviselik, akkor nem hiányozhat egyetlen helyiségből sem. Az elegáns smaragd szín jól mutat más színekkel is a nappaliban – például rózsaszínnel – a SOMY smaragd kanapé formájában. A zöld azonban nem hiányozhat a gyerekszobából vagy a dolgozószobából sem. A zöld az emberi szem számára nyugtató, ezért széles körben használják a kórházakban is.

A kék szín nagyszerű választás a hálószobába és a dolgozószobába. Megnyugtatja az elmét, lelassítja a légzést, a sötét tónusai pedig képesek meghitt hangulatot teremteni, különösen a hálószobában. A gyerekszobában és a dolgozószobában azonban akkor érdemes kék színt használni, ha elegendő természetes fény jut be. Ellenkező esetben túl hidegnek tűnhet. Remek példa erre a világoskék SELVA forgószék.

Ha összekeveri az élénk vörös és a nyugtató kék színeket, lilát kap. Ez így hat a pszichénkre is: spontán és megnyugtató egyszerre, így képes beindítani a kreativitást. A lila szín különösen alkalmas az irodába és a gyerekszobába. A stílusos és egyben praktikus GOBI puff inspirációként szolgálhat.

 

A színek hatása az életünkre

 

Mi a helyzet a semleges színekkel?

A semleges színek pótolhatatlan és domináns elemek. Főként a fehér és a világosszürke. Ezt a két árnyalatot könnyedén kiegészítheti bármilyen színű bútorokkal és kiegészítőkkel. A fehér még mindig az egyik legnépszerűbb falszín az otthonokban. Nem csoda: vizuálisan megnagyobbítja a helyiséget, világosabbá teszi, és a tisztaság és az ártatlanság tökéletes érzését kelti.

További előnye, hogy nem két, hanem három színnel is könnyedén párosíthatja. Képzelje csak el: fehér falak, fapadló, smaragd kanapé, rózsaszín ülőke, fa asztal, fehér/szürke székek és sötétkék vagy ciklámen kiegészítők. A szürke hasonló képességekkel rendelkezik.

És a fekete? Bár sok embernek először a szomorúság jut róla eszébe, ha mértékkel használjuk a belső térben, nagyszerű dolgokra képes. Falfestéskor azonban mindenképpen kerülje a fekete színt – vizuálisan kisebbé és sötétebbé teszi a helyiséget.

Alapvetően a fekete egy elegáns szín. Például egy nagy előszobában a fekete padló fém kiegészítőkkel, tükrökkel és üvegekkel látványos és fényűző benyomást kelthet.

 

Akár a meleg, akár a hideg színeket kedveli, a kondela.hu oldalon biztosan megtalálja a kívánt darabokat.