Próbálja az erkélyen: A legjobb tippek a friss zöldség- és gyümölcstermesztéshez panelházban

Próbálja az erkélyen: A legjobb tippek a friss zöldség- és gyümölcstermesztéshez panelházban

Ha lakásban él, és nincs egy kis közösségi kertje, akkor úgy érezheti, hogy csak a boltokban található gyümölcsökre és zöldségekre hagyatkozhat. Van egy jó hírünk az Ön számára – a saját erkélyén is termeszthet növényeket! Az édes eper vagy a paradicsom, a metélőhagyma vagy a chilipaprika – ezek otthon is megteremnek. Olvasson tovább és tudja meg, mit kell ehhez tennie!
 

A saját friss gyümölcsök és zöldségek termesztése kihívást jelenthet, ha lakásban vagy panelházban él, azonban nem lehetetlen. A cikkben megtalálja azt a 7 növényt, amelyeket a legkönnyebben lehet az az erkélyen termeszteni: fűszernövények, retek, chilipaprika, metélőhagyma, borsó, paradicsom és eper. Azonban először olvassa el az általános szabályokat arra vonatkozóan, hogy hogyan kell magból vagy közvetlenül palántákból termeszteni.
 

Magból termesztés - Általános szabályok

Ha magból szeretne termeszteni, ügyeljen arra, hogy ne tegyen túl sokat egy ültetőedénybe. Csak vízporlasztóval öntözze őket. Amint a palánta túlzottan sűrűsödni kezd, át kell ültetni a növényeket. Óvatosan vegye ki őket a gyökerekkel együtt, és tegye bele egy virágcserépbe. Ne siessen az átültetéssel. Ha például most – márciusban – ültette el a magokat, az ideális idő az átültetésre májusban lesz. Ez a növénytől is függ.
 

Palántából termesztés - Általános szabályok

Tavasz elején a kertek megtelnek palántákkal. Bánjon velük úgy, mintha otthon nevelte volna őket. Csak át kell ültetni a palántákat nagyobb cserepekbe, amelyekbe megfelelő szubsztrátumot kell tenni. A palánták vásárlásakor időt takarít meg, másrészt azonban nem tudja, hogy az adott palánta milyen aljzatban és milyen körülmények között nőtt. Ezért csak ellenőrzött kertészetekben és termelőknél vásároljon. Ellenkező esetben a penész gyorsan tönkreteheti a termést.

Tippünk: Ha magból termeszt, akkor biztosan tudhatja, hogy a növény milyen környezetben növekedett. Az erkélyre tervezett üvegházak és mini üvegházak hasznos segédeszközök, amelyek megóvják a növényeket a tavaszi időjárás-ingadozásoktól. Az is előny, hogy a palánták így nem foglalnak el helyet a belső térben.
 

Fűszernövények és növények cserépben egy kis üvegházban Üvegház erkélyre, MANLO TYP 1

 

Fűszernövények

A boltokból származó friss fűszernövények a kapott mennyiséghez képest nagyon drágák. Sokkal jobban megéri őket az erkélyen termeszteni. Vásároljon fűszernövények termesztésére alkalmas szubsztrátumot a kertészboltban. Az öntözéssel ne vigye túlzásba. A kezdő kertészek többsége a cserepek túlzott öntözésekor követ el hibát. Gondoljunk csak a zárt cserépben termő fűszernövényekre - a víznek nincs hová lefolynia. Ezt részben megoldhatja, ha a cserép alján vízelvezető réteget alakít ki kavics vagy duzzadóagyag használatával. Tartsa be a szabályt, miszerint jobb, ha kevesebb vízzel és gyakrabban öntöz.

Fűszernövények egy fonott függő cserépben Függő virágcserép, JEOR

 

Retek

Gyorsan növekvő növények, amelyek különféle tárolókban termeszthetők, és nem igényelnek sok helyet. A legalább 15 cm mélységű tároló ideális a retek termesztésére. Vízáteresztő, humuszos és enyhén nedves talajban nagyon jól nőnek. A reteknek rendszeres öntözésre van szüksége, mert gyorsabban kiszárad, mint a többi növény. Ezek a piros golyók jobban szeretik a napfényt, mint az árnyékot. A retek termesztésére ideális hely az erkély déli vagy délnyugati oldala. A retek körülbelül 4-6 héttel a vetés után már készen is áll a betakarításra. Előnye, hogy tavasztól őszig ültetheti őket, amíg a hőmérséklet 10°C alá nem süllyed.
 

 

Chilipaprika

A chilipaprika termesztésének népszerűsége az elmúlt években jelentősen megnőtt. Ha Ön is szeretne a chilipaprika-termesztő közösséghez tartozni, akkor van egy remek hírünk az Ön számára – ez egyáltalán nem nehéz! A chilipaprikának sok hely kell a növekedéshez, ezért válasszon egy nagyobb, legalább 20 cm átmérőjű virágcserepet. Chilipaprikához válasszon magas tápanyagtartalmú és jó vízelvezetésű talajt. A növények tápanyagigényesek, 2 hetente kell őket műtrágyázni. A chilipaprika Dél-Amerikából származik, melegkedvelő növény. Helyezze a növényt napos helyre, és győződjön meg róla, hogy a talaj mindig nedves, de nem túl nedves.
 

Chilipaprika virágcserépben

 

Metélőhagyma 

A metélőhagyma nagyszerű növény a kezdők számára. Ez az aromás fűszernövény könnyen termeszthető, és minden ételhez egyedi ízt ad. Ültesse legalább 20 cm átmérőjű kerek cserépbe. Aljzatként használjon homokos talajt, amelyhez komposztot ad hozzá. A metélőhagyma szereti a nedvességet, de ne vigyük túlzásba az öntözését – érzékeny a savanyú és nedves talajra. Ügyeljen a virágcserép elhelyezésére, kerülje a közvetlen napfényt. A metélőhagymát a vegetációs időszakban bármikor betakaríthatja. Vágja le néhány centiméterre a gyökerektől, így a növény tovább fog növekedni.

 

Borsó

A borsó kiváló választás az erkélyen történő termesztéshez. Jól fogja magát érezni, ha mély, (legalább 30 cm-es) edénybe ülteti, amely vízelvezető lyukakkal van ellátva. A borsót lúgos, jó vízelvezetésű, nedvesebb talajba ültesse. Helyezze napos helyre, de ne tegye ki közvetlen fénynek. A növényt megfelelő mértékben öntözze. Nem igényel túl sok vizet, ugyanakkor a talajnak nem szabad kiszáradnia. Amint a növénynek van két-három levele, rögzítse azokat szilárd támasztékokhoz, például az íves GILDO növénytámaszhoz, vagy a HOMS támasztórúdhoz. A borsó az ültetés után 50-70 nappal már fogyasztásra alkalmas.

 

Paradicsom

A paradicsom népszerű zöldség, és nagyszerű választás az erkélyen való kertészkedéshez.
Ha az erkélyen szeretne paradicsomot termeszteni, akkor olyan paradicsomfajtát kell választania, amely alkalmas cserépben való termesztésre. Az olyan fajok, mint a Cherry Tomato (koktélparadicsom) vagy a Patio Tomato nagyszerű, jól bevált opciók. A virágcserép legyen elég nagy, legalább 30 cm mély, legalább 40 cm átmérőjű vagy 50 cm hosszú.

Paradicsom termesztésére alkalmas szubsztrátumot vásárolhat a kertészetboltokban. Az ilyen talaj optimális összetételű, jól tartja a vizet és elegendő mennyiségű szükséges tápanyagot tartalmaz. Az erkélyen termesztett paradicsomokat körülbelül 2-3 hetente kell műtrágyázni. Amikor a paradicsom növekedni kezd, kösse hozzá egy támasztékhoz, hogy ne törjön el. A paradicsomról ismert, hogy jól érzi magát félárnyékos helyeken, ahol bőven van meleg és fény is.
 

Tartórúdhoz rögzített paradicsom szár Növényültető készlet, GARDO SET

 

Tippünk: Könnyítse meg a kúszónövények gondozását a GARDO ültetőkészletünkkel. A készletben talál kapcsokat és zsinegeket is, amelyekkel a növényeket a támasztórudakhoz tudja rögzíteni, illetve munkavédelmi kesztyűket.
 

 

Eper

A legtöbb eperfajtának sok napfényre van szüksége, ezért olyan helyet kell neki találni az erkélyen, amelyet a lehető leghosszabb ideig ér napfény. Az epret függő virágcserepekben vagy függőleges virágfalakban is lehet termeszteni.

Az eper talajának vízáteresztőnek és tápanyagban gazdagnak kell lennie. A kertészboltokban vásárolhat speciálisan epertermesztésre tervezett földet is. Az erkélyi termesztéshez leginkább a kisebb fajta eper ideális, mint például a Delikatess vagy az örökké termő alpesi eper.

Öntözze az epret rendszeresen, minden második nap, forró napokon akár minden nap. Szereti a nedves talajt, de a túlzottan vizeset nem. Az epret elég a szezon előtt vagy akár szezon közben trágyázni, de nem a termés érésekor.

Saját termesztésű eper az erkélyen Ajánlat a kertészek számára a Kondelától