Hogyan javítsunk meg egy nyikorgó ágyat

Hogyan javítsunk meg egy nyikorgó ágyat

Ismeri azt az érzést, amikor egy hosszú, fárasztó nap után végre befekszik az ágyba? Abban a pillanatban csak egy jó és minőségi alvásra vágyik. Néha csak néhány percre van szüksége, mielőtt elalszik. A fáradtság miatt gyakran rögtön az álmok birodalmába kerülünk, amint a párnára hajtjuk a fejünket...és akkor jön egy nem kívánt hang, ami azonnal felébreszt bennünket. Nem egyszer, nem kétszer, hanem rendszeresen, minden mozdulatnál. Éjjel ezért rosszul alszik, és reggel ugyan olyan fáradtan kel fel, mint amilyen este volt. Az ágy nyikorgása kíméletlenül bekúszik az álmaiba. Hogyan oldjuk meg ezt a problémát? Íme néhány egyszerű tipp és trükk, amelyek segítségével végleg megszabadulhat ettől a bosszantó hangtól.

Az ágy nyikorgása egy olyan jelenség, amely általában egy ágy több éves használata után jelentkezik. Megeshet azonban, hogy egy viszonylag új ágy is már néhány éjszaka után nyikorogni kezd. Mit kell tenni ilyen esetben?

 

Matrac az ágyhoz

 

Ellenőrizze a matracot

Mielőtt nekilátna az ágy javításának, ellenőrizze a matracot. Különösen a rugós matracok szoktak zavaró hangot kiadni egy idő után. Vegye le a matracot az ágyról, és helyezze egyenletes padlóra. Feküdjön rá, álljon rá és járjon egyet rajta. Hegyezze a fülét, hogy a legapróbb hangokat is észrevegye. Ha a matrac a zavaró hangok oka, nincs más dolga, mint kicserélni egy újra.

 

Fa ágy

 

Húzza meg a csavarokat

A fémen kívül szinte minden ágy fa szerkezetű. Ha az ágy egyes részei csavarokkal vannak összekötve, akkor nagyon valószínű, hogy a csavarok okozzák a nyikorgást. A csavarok legkisebb meglazulása is azt eredményezheti, hogy az ágyszerkezet nem lesz elég erős, és az egyes részek egymáshoz dörzsölődhetnek, amikor az ágyat megterheljük. A csavarok meghúzásához elegendő egy csavarhúzó és a javítás csupán néhány percet vesz igénybe. Nézze át az összes illesztést, és húzza meg megfelelően a csavarokat. Fontos, hogy mindegyik egyformán legyen meghúzva. Ha nem tudja teljesen meghúzni a csavart, használjon alátétet. Javasoljuk, hogy válasszon a műanyag vagy a gumi közül. Ha a csavarokat nem lehet behúzni, cserélje ki őket újakra.

 

Az ízületek kenése

 

Kenje meg az illesztéseket

Néha nem elég a csavarok meghúzása. Lehet, hogy a nyikorgás már nem olyan hangos, de éjszaka még mindig felébred a zavaró hangokra. Ebben az esetben segít az illesztések megkenése. Használhat méhviaszt, gyertyát vagy paraffint. A kenőolaj is megteszi, de ha ezt használja, akkor kellemetlen szagokra számíthat. Nyomja a gyertyát vagy a paraffinrudat az illesztésekre. Lehet, hogy ezt többször meg kell majd ismételnie. Ez azonban sokkal környezetbarátabb módja az olajok használatának. Ha nincs otthon ilyen segédeszköz, használhat szappant is. Figyeljen oda azonban arra, hogy az ágya miből készült - a fémágyakon a szappan korróziót okozhat.

 

Parafa

 

Parafával is lehetséges

Ha az ágya tömörfából készült, és nincsenek fém illesztések, egyszerű megoldás, ha parafadarabokat szúr a matrac és a fa részek közé. Ahogy a matracon forgolódik, a parafa rugózik, ami csökkenti a fára nehezedő nyomást.

 

Ágyrács

 

Az ágyrács a hibás?

Az ágy nyikorgásának egyik leggyakoribb oka a rács. Előfordulhat, hogy rossz minőségű vagy rosszul, túl lazán van elhelyezve, és erősebb mozgás esetén különböző hangokat ad ki. Ebben az esetben elég alátámasztani egy ronggyal vagy például olyan alátétekkel, amelyeket a szék lábai alatti használunk. Ennek eredményeként a nyikorgás vagy teljesen megszűnik, vagy jelentősen csökken. Ha szövetdarabot használunk, akkor azt jó az oldalak tartófelülethez ragasztani. Nyikorgás akkor is előfordulhat, ha a matrac a rácshoz dörzsölődik.
Van azonban egy tippünk, ami garantáltan segít: vegye le a matracot a rácsról, a rácsvázra és a középső rúdra pedig helyezzen régi zoknikat, amelyeknek nincs meg a párjuk. Helyezze rájuk a matracot. Egyrészt a zokni kiküszöböli a zavaró hangokat, másrészt így hasznosíthatja a már nem használt zoknikat.

 

 

Ágy tároló

 

Egyenletlen padló

Előfordulhat, hogy a görbe padló vagy az ágy különböző magasságú lábai okozzák a nyikorgást. Az ágy így csúszkál a padlón. Ilyen esetben a megoldás nagyon egyszerű. Helyezzen az ágy lába alá alátéteket vagy parafát.

 

Boxspring ágy

 

Egy új ágy nem nyikorog

Minden tippünket kipróbálta, de a csikorgás nem múlik el? Nos, úgy tűnik, hogy ezt csak egy teljesen új ággyal lehet megoldani. Idővel minden ágy elhasználódik. Használja ki ezt a lehetőséget, hogy régi ágyát egy újabb, modernebb és kényelmesebbre darabja cserélje. Nálunk sokféle kivitel közül választhat - fából készült ágyak, kanapéágyak, kárpitozott, vagy rendkívül kényelmes boxspring ágyak is találhatók kínálatunkban.
Ahogy a német filozófus, Arthur Schopenhauer mondta egyszer: "Az alvás ugyanaz az ember számára, mint a tekercselés az órák számára." Ha egy nyikorgó és csikorgó hang zavarja az alvást, akkor napközben nem fog tudni ugyanúgy teljesíteni, mint egy jó alvás után. Ne becsülje alá a nyikorgó ágyat, de próbálja meg megoldani a problémát, amint megjelenik. Mert tényleg igaz, hogy egy minőségi ágy gondoskodik a minőségi alvásról.