Nézzük meg közelebbről: Provence-i életstílus

Nézzük meg közelebbről: Provence-i életstílus

Végtelen levendula ültetvények, nagyszerű bor, illatos tengeri levegő. Ez Provence – egy gyönyörű régió Franciaország délkeleti részén. Nálunk azonban a Francia Riviéra mellett elhelyezkedő terület más módon is letette a bélyegét: az egyedülálló Provence-i életstílussal. Romantika, természetes anyagok, pasztell tónusok, otthonos megjelenés – egyszerűen szólva, könnyedség. Mi jellemző a Provence-i stílusra? Hogyan kombináljuk a színeket? És mi a Provence-i stílus elengedhetetlen része?

Provence-i életstílus

 

Fa bútorok – a legjobb patinával

A Provence-i stílusra a természetes anyagokból készült bútorok jellemzőek – fa szekrények, asztalok, székek, fonott fotelek. A fa többnyire pácolt, ha pedig patinával is ki van egészítve, akkor nyert ügyünk van. Ebben a stílusban gyakran használják a követ is. A teraszon lévő kőburkolat vagy a köves utacskák a kertben tökéletesen kiemelik a Provence-i stílus romantikáját.

A Provence-i stílusra nagyszerű példa a kihúzható PROVANCE étkezőasztalunk: fehér lábak, amelyekre egy természetes árnyalatú asztallap van helyezve. Ha kiegészíti a kárpitozott vagy fonott ülőrésszel ellátott fehér faszékekkel, az asztalra pedig elhelyezi a levendula árnyalatú FALL tálaló állványt, már kész is van az otthona szíve, Provence-i stílusban berendezve. A közös étkezések ugyanis különleges eseménynek számítanak a Provence-i emberek számára.

 

Provence-i életstílus

 

Pasztell tónusok: a Provence-i stílus alapja

A Provence-i életmód könnyedségéről a finom pasztellszínek gondoskodnak. A lila levendula árnyalat itt kulcsfontosságú szerepet játszik. A falak fő színeként is használhatja – a világos padló és a fehér vagy krémszínű bútorok szellőssé teszik majd a teret. A Provence-i stílus egyik jól bevált pasztellszíne ezen kívül a világoskék.

A levendula, a bézs és a krémszín mellett a földes zöld is tökéletesen illeszkedik a Provence-i stílusba. Mikor a lakást rendezzük be, igyekezzünk robusztusabb bútorokat választani, hiszen pár masszív bútordarab komolyságot kölcsönöz az otthonunknak. A tágas zöld PROVANCE szekrény például remek választás lehet. Érdekes megoldás továbbá a fonott kosarakkal kiegészített nyitott GINGER komód vagy az egyedi kombinált SUDBURY komód is.

 

Provence-i életstílus

 

A világos padló magától értetődő

A Provence-i stílusban a világos padló szinte magától értetődő. Krémszínű, fehér patinával, bézs, világosbarna, világosszürke. Ezek a színek képesek könnyedséggel megtölteni a teret, optikailag megnagyítani és világosabbá varázsolni. A megfelelően kiválasztott szőnyeg is hozzájárulhat, hogy élvezhessük az otthon melegét. A kék és krémes színeket ötvöző PARLIN szőnyeg tökéletes a Provence-i stílushoz. Modrai kerámiára emlékeztető játékos minta díszíti.

Arra gondol: „Elkéne egy kis szín a világos padlóhoz?” A kiegészítők ideális megoldást jelentenek. Például a levendula, világoskék vagy földzöld színű függönyök még hangulatosabbá teszik a teret, és megkímélnek bennünket a redőnyök használatától. Aztán vannak különféle pléh vagy bádog táblák, illetve festmények, amelyekről nem hiányozhat a levendula. Vagy legalább egy másik virágos, ideális esetben lila minta. Mit szólna például a levendula mintát ábrázoló vászon képünkhöz? 

 

Provence-i életstílus

 

A virágminta a Provence-i stílus elengedhetetlen része

A Provence-i stílusban főként egységes színekkel találkozunk, amelyeket időnként patinás vagy csíkos mintájú kárpitozott bútorok zavarnak meg. Aztán van egy még érdekesebb alternatíva is – a virágminta. Ahogy fent már említettük, ennek is megvan a maga helye a Provence-i stílusban. A vágott virággal teli vázákon kívül a virágok festményeken, táblákon, polcokon vagy egy fotelen is helyet kaphatnak.

A kínálatunkban szereplő zsámollyal kiegészített ASTRID füles fotel egy játékos elem, amely illik a Provence-i életstílushoz. A finom rózsa mintázattal díszített krémszínű alap minden nappalit képes feldobni. Amint elhelyezi a fotelt a nappalijában, a kényelem és a kikapcsolódás menedékévé válik.

De ne feledkezzünk meg a cserepes élő szobanövényekről sem. Nekik szintén pótolhatatlan helyük van ebben a lakberendezési stílusban. Ha imádja a romantikát, a meghittséget és a finoman berendezett belső tereket, a Provence-i stílus pontosan Önnek való.

Olyan bútorokat és kiegészítőket keres, amelyek segítségével Provence-i stílusban rendezheti be otthonát? Megtalálja őket a kondela.hu oldalon.