Nagyszerű kávét otthon is tud készíteni. Kíváncsi, hogyan?

Nagyszerű kávét otthon is tud készíteni. Kíváncsi, hogyan?

A kávé élvezete különleges rituálét igényel. Otthoni főzéssel is elérheti azt a minőséget, amelyet a kávézókban a tapasztalt baristák nyújtanak. Nem kell mást tenni, mint gondoskodni a kávé kiválasztásáról, a megfelelő tárolásról, a darálásról, a víz hőmérsékletéről és az elkészítési folyamat betartásáról. Hogyan készítsünk otthon jó kávét?

Kíváncsi, hogyan?

 

A legfontosabb az elejére: a kávé nem károsítja a szervezetet, éppen ellenkezőleg, ha megfelelően készíti és fogyasztja, jótékony hatású lehet a szervezete számára. Felgyorsíthatja a szívműködést (pulzusszámot), és enyhén növelheti a vérnyomást. Azonban, ha rendszeresen fogyaszt kávét, akkor nem fogja érezni a nyomáskülönbséget, mivel az csak minimális lesz. Felejtse el azt a mítoszt, miszerint a kávét szív- és érrendszeri betegségben szenvedők nem fogyaszthatják. Többnyire ők is nyugodtan ihatnak kávét, ha mértékkel isszák, minőségi kávét választanak, sok vizet isznak, egészséges életmódot folytatnak, és nincs más krónikus betegségük vagy emésztési problémájuk.
A megfelelő fogyasztás még a Parkinson-kór, az elhízás és a cukorbetegség megelőzésére is szolgálhat – a kávé számos antioxidánst tartalmaz, amelyek gátat szabnak az oxidatív stressznek.
Ahhoz, hogy a kávé ne ártson nekünk, vagy ne váljon egészségtelen rossz szokássá a mindennapi rutinunk során, felelősségteljesen kell hozzáállnunk az elkészítéséhez és kiválasztásához. Kerülje a pörkölt és égetett kávé fogyasztását, ami káros a szervezetre. Könnyen felismerhető – az az eszpresszó, amely az olajra emlékeztető fekete színű, a felületén fényes zsíros foltok található, és a nyelven forró nyomot hagy, hibásan van elkészítve, ill. túlpörkölt kávéból készült.

 

kávé

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kávét otthoni elkészítéshez?

A kávéfának két fő fajtája van - az arabica és a robuszta. Az arabica természetes módon alacsonyabb koffeintartalmú, savasabb (amit a minőségi kávé esetében értékelni fogunk), és nehezebben termeszthető. A robuszta koffeintartalma magasabb, íze földesebb, és több keserűbb ízt tartalmaz.

Ennek a két fő kávéfajtának számos más fajtája is van, amelyek a tengerszint feletti magasság, a talaj, valamint a betakarítás és a kezelés módja miatt sajátosak. Ha szereti a csokisabb eszpresszó ízeket, a brazil kávé megfelelő az Ön számára. Az etióp kávéban erőteljesebb és kissé savasabb ízeket érezhet.

Ne spóroljon a kávén. Vásároljon szaküzletekben és pörkölőkben. Lehetőleg részesítse előnyben a szemes kávét az őrölt kávé helyett, amely gyorsan veszít a frissességéből és az aromájából. Tárolja a kávét zárt edényben, amelybe nem jut be a levegő és a fény.
A csomagoláson található leíráson kívül magán a kávészemeken is látható, hogy nem voltak-e feleslegesen túlpörkölve, amivel veszítenek az értékükből. A túlpörkölt szemes kávét arról ismerheti fel, hogy túlságosan sötét, fényes és égett szagú.

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kávét otthoni elkészítéshez?

 

Kávé forrázáshoz vagy eszpresszóhoz?

Kávé vásárláskor vegye figyelembe azt is, hogy forrázva szeretné elkészíteni, filteres kávét szeretne készíteni belőle, vagy eszpresszógépben készíti majd el. Egyes kávé fajták és pörkölési módok jobban kiemelkednek a nyomás alatt elkészített kávékban (eszpresszó), más ízek és aromák a szűrőn keresztül a csepegtetés közben emelkednek ki. A kávé kiválasztásakor ne szégyellje kérdésekkel elárasztani az kávépörkölő mestert.

 

kávéfőző

 

A kávéfőzés mint rituálé

Ha Ön egy igazi kávérajongó, az emelőkaros kávéfőző hűséges társa lesz, a kávékészítés pedig egy szent rituálévá válik. A KONDELA  ERNESTO emelőkaros kávéfőző robusztus acéltestének és 15 bar nyomásának köszönhetően elképesztően habos, finom kávéitalokat készíthet otthona kényelmében, amikor csak szeretné.

 

ernesto

 

Csak annyit kell tennie, hogy az őrölt kávét a karba adagolja, és a gomb megnyomása után a nagynyomású víz áthalad rajta, ami a lehető legfinomabb ízeket produkálja. Az eredmény egy csésze kávé gazdag krémmel (habbal) és erős aromával.

A kávéfőzővel szintén képesek vagyunk tejet habosítani a cappuccinóba vagy a tejeskávéba, a kivehető fúvókának köszönhetően pedig használat után folyó víz alatt könnyedén megtisztíthatjuk. Egyszerre egy vagy két kávét készíthet a gomb megnyomásával. Ráadásul a jellegzetes piros szín stílusos eleme lesz a konyhájának.

 

kávéfőzo

 

A frissen őrölt kávé jellegzetes íze egy eszpresszóban vagy cappuccinóban szó szerint függővé tesz bennünket. A kávé ínyencek azt javasolják, hogy a kávébabot legfeljebb 15 perccel a tényleges főzés előtt őröljék, ideális esetben közvetlenül a főzés előtt. Ha tehát még magasabb szintre szeretné emelni a kávézási ceremóniát, válassza a darálóval ellátott BERNY karos kávéfőzőt. A stílusos fehér vagy fekete színű KONDELA BERNY kávéfőzővel a frissen őrölt kávéból 1-2 csésze kávét vagy tejes kávés italokat készíthet a 19 bar nyomású szivattyú segítségével már néhány másodperc alatt. Ezenkívül a vízkőmentesítési funkciónak, az energiatakarékos üzemmódnak és a csendes működésnek köszönhetően könnyen karbantartható.

Az elkészítést követően hagyja pihenni az eszpresszót néhány másodpercig, élvezze az illatát, majd kanállal keverje össze és csak ezután igya meg. Miért? A kávé készítése során kis mennyiségben furán is képződik, ami az élelmiszerek hőkezelésénél gyakran előforduló szerves vegyület. Mivel mérgező, nincs mit keresni az étrendünkben. Megszabadulni könnyű tőle. A furán illékony anyag, ezért ivás előtt csak fel kell keverni a kávét, és néhány másodpercig hagyni kell állni.

 

kávéfőző

 

Mennyi kávét ihatunk meg egy nap?

Egy egészséges, megfelelő ivási szokásokkal rendelkező felnőtt számára biztonságos, ha naponta négy csésze kávét fogyaszt el, a testfelépítésétől függően. Az emberi szervezet napi 200-300 milligramm koffeint képes mellékhatások nélkül feldolgozni. Terhesség és szoptatás esetén ellentmondó vélemények jelennek meg a kávéfogyasztással kapcsolatban, a szakmai közvélemény részéről is, de általánosságban 2 csésze minőségi és megfelelően elkészített kávé nem veszélyezteti sem a gyermeket, sem az anyát. Azonban ebben az esetben is egy olyan orvos tanácsát kell követnie, aki ismeri az Ön egészségügyi állapotát.

 

kávé

 

Ivási szokások: Miért adnak vizet a kávéhoz?

A kávézókban a kávé mellé egy pohár vizet is kapunk. Ez nem csak egy kedves gesztus – mivel a kávé vízhajtó hatású, valóban fontos odafigyelni a megfelelő vízfogyasztásra. Ideális esetben a kávé elfogyasztása előtt és utána is meg kellene inni egy pohár tiszta vizet.

 

kávéscsészék

 

Mondjon le a cukorról a kávéjában

Naponta sok forrásból viszünk be a szervezetbe "rejtett cukrokat". Ezért nem kell még a kávéhoz is adni belőle. Ráadásul, ha megszokja a minőségi kávé ízét, akkor nem fogja majd akarni cukorral "elrontani". Maga az ínyenc kávé, ha megfelelően van elkészítve, az ízek és aromák végtelen számú árnyalatát kínálja. Kísérletezzen, játsszon az őrlési vastagsággal, a megfelelő nyomással a kar beillesztésekor, ami befolyásolhatja az extrakció hosszát. Próbálgassa és élvezze az új kávérituálét.

 

kávé idő

 

Mikor ideális az idő a kávézásra?

Ha reggel ötkor vagy hatkor kel fel, az első kávézás ideális időpontja reggel kilenc és tíz óra között van. Ha éjfél előtt fekszik le, akkor aznap délután két óráig fogyassza el az utolsó kávéját. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy nem alszik majd jól, reggel kimerülten ébred, és elmegy a kedve a reggelitől (és az élettől is). A koffeinbevitelhez szokott egészséges embernek azonban nem jelent problémát lefekvés előtt akár 4-6 órával elfogyasztani az utolsó kávét.

 

hotcool

 

Hogy a kávé tovább meleg maradjon

A forró kávé fogyasztása igazi élvezet – de néha a körülmények keresztbe tehetnek nekünk. A reggeli rohanás a gyerekekkel az óvodába, iskolába, a hosszas videokonferencia, a rendetlenség a konyhában, amit már tényleg fel kéne takarítani... De ezt is meg lehet oldani – ráadásul stílusosan. A HOTCOOL kollekció poharai dizájnjukkal és funkcionalitásukkal az Ön tetszését is elnyerik. Kézzel, boroszilikát üveg fúvásával készülnek, és rendkívül ellenállóak a magas és alacsony hőmérséklettel, a mechanikai sérülésekkel és az agresszív tisztítószerekkel szemben.

Mivel dupla fallal rendelkeznek, amelyek között vákuum van, ezért hosszú ideig képesek fenntartani az ital ideális hőmérsékletét. Ráadásul a hő és a hideg nem ül ki a pohár külső részére, így nyugodtan foghatja a kezében a csésze forró teát vagy forró kávét.
A forró és meleg italok – kávé, tea, forralt bor, házi puncs mellett jeges italokat is gond nélkül felszolgálhat bennük. A hideg italok ezekben a poharakban tovább hidegek maradnak, amit a forró nyár folyamán különösen értékelni fog. És a hab a tortán – a tejeskávék, például a latte macchiato vagy a cappuccino is tökéletesen mutatnak bennük. Egészségére!

 

kávét inni