Mit jelent a Martindale? És melyik szövet a legjobb a kanapék és a heverők kárpitozásához?

Mit jelent a Martindale? És melyik szövet a legjobb a kanapék és a heverők kárpitozásához?

Találkozott már valaha a Martindale kifejezéssel? Emlékezzen csak vissza. Amikor új ülőgarnitúrát, fotelt vagy kárpitozott ágyat vásárolt. Ezeket az információkat általában a címkén is megtalálja. Mi az a Martindale? Milyen értékek kapcsolódnak ehhez a kifejezéshez? Segíthet-e a döntésben? Ezekre és más kérdésekre az alábbi cikkben válaszolunk.

Univerzális ülőgarnitúra, szürkésbézs Taupe, KEVAN Univerzális ülőgarnitúra, KEVAN

Mi az a Martindale?

A Martindale a szövetek, különösen az ülések kárpitozásához használt textíliák kopásállóságának meghatározására szolgáló egység. A szövet tartósságának, más anyagokkal szembeni ellenálló képességének meghatározásáról van szó, amelyekkel a szövet folyamatosan érintkezik. Nemzetközileg elismert egység. Megbízható információt kínál egy adott szövet élettartamáról. Az értékeket a Martindale teszttel mérik.


Mi a Martindale teszt?

A Martindale tesztet a szövet tartósságának mérésére használják. A Martindale teszteket, más néven kopási teszteket bútorkárpitokon hajtják végre, hogy ellenőrizzék azok alkalmasságát különféle célokra, például étkezőszékeken, foteleken, kanapékon és kereskedelmi bútorokon. A tesztelt szövetet kifeszítik a Martindale gépek lapjaira. A kis dróthálóból vagy fésült gyapjúból készült tekercseket ezután folyamatosan a szövethez dörzsölik, amíg két fonal el nem szakad, vagy amíg jelentős változás nem keletkezik a szöveten. A készülék 5000 ciklusonként működik, és ennek alapján jön létre a Martindale egység. Minden 1000 ciklus után ellenőrzik az anyagot. Eredményként a Martindale megmutatja a szövet súrlódási szintjét. Minél nagyobb az érték, annál tartósabb a szövet.


Hogyan értelmezzük a Martindale értéket?

Martindale 10 000 és kevesebb:

- kizárólag dekorációs célokra alkalmas anyag. Általában dekoratív lakástextíliákhoz, például párnákhoz, függönyökhöz, ágyneműkhöz stb. használják. Nem bútorok kárpitozására szolgál.

Martindale 10 000 - 15 000:

- ide általában a finom fonalakból készült szövetek tartoznak, például a pamut-selyem. A szövet bútorokon is használható, de csak olyanokon, amelyeket nem használnak naponta. Ennél a szövetnél nagyon oda kell figyelni a száraz tisztításra. ​Az anyag nem érintkezhet nedvességgel vagy vízzel.

Martindale 15 000 - 25 000:

- ezeket a textíliákat gyakran használják bútorok kárpitozására. Azonban nem elég tartósak ahhoz, hogy olyan bútorok alapjául szolgáljanak, amelyek állíthatók, vagy amelyeket képes kezelni, például szétnyitható kanapék, pozícionálható fejtámlák a kanapén, babzsákok stb.

Martindale 25.000 - 30.000:

- a szövet alkalmas olyan bútorok kárpitozására, amelyek erős szintű mindennapi használatnak lesznek kitéve. Ideális azokhoz a bútorokhoz is, amelyeket az előző kategóriában kizártunk.

Martindale 30.000 şi mai mult:

- nagyon strapabíró szövetről van szó. Ez a legjobb választás a mindennap használt bútorokhoz, valamint kereskedelmi bútorokhoz.

Univerzális ülőgarnitúra, mentol, BELMONT Univerzális ülőgarnitúra, mentol, BELMONT

Martindale a kárpitozott bútorainkhoz használt szövetek esetében

Képzeljünk el több bútorszövetet, amelyet a kínálatunkban szereplő kanapékon, heverőkön, foteleken vagy székeken használnak. Az alábbi információk segítségével sokkal könnyebben tájékozódhat az egyes anyagok minőségével kapcsolatban.

BONN – 90.000 érték
MALMO – 50.000 érték
BOSS – 55.000 érték
INARI – 90.000 érték
SORO – 90.000 érték
SAVANA – 80.000 érték
TATUM – 60.000 érték
ANTARA – 65.000 érték
ALOVA – 85.000 érték
SHAGGY - 50.000 érték
ALFA - 55.000 érték
BERLIN – 55.000 érték
HÁLÓ – 90.000 érték
EKOBŐR – 40.000 - 120.000 ciklus a gyártótól függően
BŐR – 100.000 érték
SZŐRME – 87.000 érték
GYAPJÚ – 70.000 érték
VELVET SZÖVET (bársonyhoz hasonló) - 80.000 érték
CSISZOLT BŐR HATÁSÚ SZÖVET – 68.000 érték
MIKROPLÜSS – 70.000 érték

Kanapé, mustár, bal, MARELIA Kanapé, mustár, bal, MARELIA

A Martindale nem mond el mindent a szövetről

A szövet értékelésénél szem előtt kell tartani, hogy a Martindale teszt csak a szövet kopásállóságának mértékét mutatja meg. Nem veszi figyelembe az UV fényt, a vegyszereket, a szennyeződéseket, a felülkezelést vagy a háziállatok szőrét és karmát. Még a legellenállóbb, magas Martindale értékkel rendelkező anyag is hajlamos mechanikai sérülésekre, vagy folyadék, például vörösbor által történő károsodásra.

Univerzális ülőgarnitúra, sötétszürke/szürke, LONDON U Univerzális ülőgarnitúra, sötétszürke/szürke, LONDON U