Mi minden legyen a nyári konyhában?

Mi minden legyen a nyári konyhában?

Nem elég egy kerti grillező a teraszon? Egy nyári konyha építését fontolgatja? Ha van hely a kertben szabadtéri konyhának, természetes, hogy magasabb szintre szeretné emelni a kikapcsolódást. Egy jó ötlethez pedig jó terv kell. Természetesen fordulhat szakértőkhöz. Ebben az esetben azonban nagyobb költségekkel kell számolnia. Ugyanakkor a nyári konyha összeállítása nem olyan bonyolult. Elhoztunk Önnek egy egyszerű áttekintést arról, hogy mit kell figyelembe vennie az építkezés megkezdése előtt.

 

Grillezés a nyári konyhában

 

Miért jó a nyári konyha?

A kerti partik kedvelői két csoportba sorolhatók. Az egyik csoportban vannak azok, akiknek elég az elektromos grillsütő és a hűtődoboz. Aztán vannak, akik képesek az egyszerű grillezett ételeket ínyenc specialitásokká változtatni. Ehhez azonban térre van szükség - elegendő helyre az előkészületekhez, minőségi grillezőre és természetesen folyó vízre.

A néha kültéri konyhának is nevezett nyári konyha lehetőséget kínál arra, hogy mindig a vendégeivel tölthesse az időt anélkül, hogy állandóan a belső konyhába kellene futkároznia. A kerti konyhában szekrények is találhatók, elegendő tárolóhellyel. Itt mindig rendelkezésére áll az összes szükséges edény. Egyszerűen fogalmazva, egy nyári konyhával egy kerti parti teljesen új értelmet nyer.

 

Nyári konyha építése

 

A konyha megfelelő mérete és elrendezése

A nyári konyha mérete elsősorban attól függ, hogy mennyi hely áll rendelkezésre. Fontos, hogy például egy már meglévő teraszra tervezi-e beépíteni, vagy a nulláról kezdi az építkezést. A méretet az is befolyásolja, hogy milyen célra kívánja használni a konyhát - legyen szó meghitt családi összejövetelekről, vagy nagyobb kerti partikról.

Képzelje el, hogy a benti konyhai bútorát a kertbe költözteti. Az elrendezése passzolna a kültéri konyhába is? Elég nagy lenne ahhoz, hogy két ember kényelmesen mozogjon és dolgozzon benne? Vagy épp fordítva, túl nagy lenne a kinti területhez? Vegye figyelembe azt, mi mindenre van szüksége az ételek elkészítésekor, felszolgálásakor és a főzés utáni takarítás során.

 

L alakú kerti konyha

 

Egyenes, L alakú vagy U alakú

A hosszú pulttal ellátott lineáris konyha remek megoldás a kisebb helyekre. Mindkét végéről nyitott marad, így könnyen hozzáférhető. Az egyik legnépszerűbb és legrugalmasabb választás az L-alakú konyhai elrendezés. Ez lehetővé teszi a munkaterület felosztását két oldalra, sok mozgástérrel. Így egy hatékony munkaháromszöget hoz létre.

Az U-alakú elrendezés rendkívül hatékony, tágas munkaterületet biztosít, helyet kínál a tálaláshoz és az étkezéshez, valamint elegendő tárolóhelyet is biztosít. A kisebb belső tér ideális egy szakács számára, akinek minden a keze ügyében van. Egy ilyen kisebb U alakú konyha központi hellyé válhat a teraszon, amely körül zajlik az élet.

 

Konyhai egység

 

A konyhabútor ideális méretei

A kültéri konyhabútorok méretei függenek a rendelkezésre álló költségvetéstől, a beszerelni kívánt készülékektől, valamint a nyári konyhának fenntartott helytől. A leghasznosabb kültéri készülékek közé tartozik a grillező, a főzőlap, a jégkészítő, a gázégő, a pizzakemence és egyebek. Lesz kandalló a kerti konyhában? Na és mi a helyzet a malacsütéshez és egyéb finomságokhoz szükséges ráccsal? Ma már a kerti konyhákban is gyakori jelenség a televízió, a játékkonzol vagy a különféle hangfal szett.

A kültéri konyhabútor standard mélysége körülbelül 70 cm, hogy a főzőlap elég mély legyen ahhoz, hogy elférjen a beépített grill. Javasoljuk, hogy a konyhabútor legalább az egyik oldalon a falhoz legyen támasztva. Ez lehetővé teszi a világítás felszerelését a grillező és a munkalap fölé. Építsünk be energia- és vízforrást is. Ne feledje, hogy ebben az esetben is fontos, hogy a csatlakozók tanúsítva legyenek.

 

Tippünk: Tervezéskor azt is vegye figyelembe, hogy napközben hogyan mozog a nap a teraszon vagy az egész területen - a nyári konyhát úgy alakítsa ki, hogy az árnyékot biztosítson a forró nyári napokon.

 

Nyári konyha kerti bútorokkal

 

Konyhabútor és kerti bútor egységes stílusban

Ennek nem feltétlenül kell így lennie. A kültéri konyhájában is könnyen és mutatósan kombinálhatók a különböző stílusok. A konyha dekorációját azonban a kerti bútorokhoz igazíthatja, ami így természetes módon a nyári konyha részévé válik. A konyhabútor anyagának kiválasztásakor gondoljon az időjárási viszonyokra, a napfényre, a hidegre és a fagyra is. Ha bizonytalan a választásban, forduljon szakemberhez.

A kerti rattan szett rusztikus, vidéki és modern stílusban tökéletesen illeszkedik a nyári konyhába. Ha a hely engedi, egészítse ki kerti székekkel, hogy mindenki jól érezze magát az első igazán stílusos kerti partiján. A nyári konyha elsősorban az Ön igényeinek kell, hogy megfeleljen, ezért a választott bútor kényelmét és praktikusságát helyezze előtérbe, és úgy járjon el, ahogy Önnek és szeretteinek megfelel.

 

A kondela.hu oldalon mindent megtalál, amire szüksége lehet az új nyári konyha berendezéséhez vagy a régi felpezsdítéséhez.