Mi a különbség a grillsütők között? A grillsütők legismertebb típusai, előnyeik és hátrányaik

Mi a különbség a grillsütők között? A grillsütők legismertebb típusai, előnyeik és hátrányaik

Sokféle grillsütő található a piacon, ezért nem könnyű a választás. Ebben a blogban tanácsot adunk, hogyan tájékozódhat közöttük, és megeshet, hogy így megtalálja a megfelelő jelöltet a kertjébe vagy a teraszára. Egy elektromos grillen vagy egy klasszikus faszén grillsütőn grillezne szívesebben? Olvassa el cikkünket a végéig, és megtudja, melyik nyeri el leginkább a tetszését.

Egy férfi guggol egy kis grillező mellett, és forgatja a húst Faszenes grillsütő, fekete/piros, BODEK

 

Gázgrillek

A gázgrillek is egyre népszerűbbek. Kényelmes és könnyű használatot biztosítanak. Ezek a grillsütők földgázzal vagy propán-bután palackkal működnek, gyorsan felfűthetők és állítható a hőmérsékletük. Ezenkívül a hagyományos grillsütőkkel ellentétben itt nem kell aggódnia a hamu vagy az állandó tisztítás miatt.
A fő hátrányuk a magasabb ár, az autentikus illat hiánya, amit az égő fa az ételeknek ad, illetve az igényesebb karbantartás a lávakövek vagy a propán-bután palack cseréjénél.

 

Faszenes grillsütők

Ezek a grillezők valószínűleg a leghagyományosabb és legismertebb típusok. A faszén hőforrásként, illetve tűzforrásként szolgál, ennek köszönhetően ezek a grillsütők igazán autentikus élményt nyújtanak. A szénből származó tűz különleges aromát és ízt ad a húsnak. Ezenkívül megfizethetők, könnyen használhatók és könnyen szállíthatók.
A szenes grillsütők hátránya azonban többek között az, hogy hosszabb ideig tart, mire felmelegszenek, illetve folyamatosan szükséges ellenőrizni és a parázslást. Ezeken a grillsütőkön nem lehet szabályozni a tűz intenzitását sem. Karbantartást és rendszeres tisztítást igényelnek.

Egy férfi rózsaszín kötényben grillez a kertben

 

Elektromos grillsütők

Az elektromos grillsütők ideálisak azok számára, akik lakóparkban vagy olyan területeken élnek, ahol a nyílt láng használata nem megengedett. Ezek a grillsütők egyszerűen használhatók, csak be kell őket dugni a konnektorba, és már kezdheti is a grillezést. Ezek a grillsütők egészségesebb opciónak bizonyulnak, hiszen az ételek a zsír és a füst káros hatásai nélkül készülnek. Az elektromos grillsütők előnye, hogy gyorsan felmelegednek és szabályozni lehet a hőmérsékletet is.

Hátrányuk, hogy sokan kevésbé tartják autentikusnak az elektromos grillsütőn való grillezést, hiszen hiányzik az íz és az aroma, amelyet a faszénből származó hő kölcsönöz a húsnak. Használatuk az áramellátástól függ. Ráadásul a drágább grillsütők közé tartoznak.

A hús és a zöldségek elektromos grillezőn sülnek

 

Hordozható tűzrakóhely

A hagyományos grillsütők mellett egy hordozható tűzrakóhely is lehetőséget kínál a grillezésre. Ezek a tűzrakók különösen népszerűek a többfunkciós felhasználhatóságuk miatt, hiszen a grillezésen kívül a pirítást és a forró italok elkészítését is lehetővé teszik. Kiváló választás piknikhez, tábortűzhöz és otthoni grillezéshez a kertben. Előnyük, hogy könnyen hordozhatók, ami azt jelenti, hogy magunkkal vihetjük különböző helyekre.
Hátrányuk, hogy nem olyan hatékonyak, mint a fent említett grillsütők. Emellett ügyelni kell az egészségre ártalmas lecsöpögő zsírra is.

Fém hordozható tűzrakó fadarabokkal a tároló rekeszben

 

A grillsütő kiválasztásakor figyelembe kell vennie a saját preferenciáit és az igényeit is. A faszenes grillsütő nagyszerű választás azok számára, akik valódi grillezési élményre vágynak. A gázgrill ideális azok számára, akik a kényelmet, a gyors grillezést és az egyszerű irányíthatóságot részesítik előnyben. Ha korlátozottak a lehetőségei a hagyományos grillezésre, vagy a lakására vonatkozó szabályok ezt nem teszik lehetővé, akkor válasszon inkább egy elektromos grillsütőt. A hordozható tűzrakóhely viszont rugalmasságot és többfunkciós felhasználhatóságot biztosít, kempingezés közben is lehet rajta grillezni vagy sütni.


A Kondela e-shopunk kínálatában grillsütők, grillezési kellékek és kerti munkaasztalok széles választékát találja. Biztosak vagyunk benne, hogy termékeink minden grillezést megkönnyítenek, így új élményeket szerezhet a családjával és a barátaival. Látogasson el a www.kondela.hu weboldalunkra, és fedezze fel a bútorok és lakáskiegészítők teljes választékát a kertbe és a beltérre egyaránt.