Mi a különbség a diffúzor és a párásító között? Előnyök és hátrányok

Mi a különbség a diffúzor és a párásító között? Előnyök és hátrányok

A túl száraz környezet számos egészségügyi problémát okozhat. Fejfájást, irritált orrnyálkahártyát, szemszárazságot, de asztmát vagy egyéb légúti megbetegedéseket is. A helyiségben a megfelelő páratartalmat úgy biztosíthatod be a legegyszerűbben, ha egy diffúzort vagy párásítót használsz. Olcsó és hatékony megoldás. De ki tud kiigazodni a diffúzorok széles választékán? Mi igen, és ismerjük a különbségeket is. Ebben a cikkben megosztjuk Önnel a tudásunkat.
 

 

Mi az a párásító?

A párásító fő feladata a kívánt páratartalom bebiztosítása a helyiségben. Ez egy elektromos árammal működő készülék. A párásító nagyobb, mint a diffúzor, de még mindig elég kompakt ahhoz, hogy ne zavarja meg a szoba berendezését.

Kiválasztáskor a térfogaton kívül az eszköz teljesítményét is figyelembe kell venni. Egy kisebb helyiségbe elegendő egy kisebb teljesítményű párásító. Ha nagyobb teret szeretnénk bepárásítani, érdemes beruházni egy erősebb készülékbe.
 

Párásító fehér, OLI Párásító/diffúzor, fehér, OLIO

 

A párásítók különböző típusai

A párásítókat a párakibocsátás szerint ultrahangos és gőz párásítókra osztják. Az ultrahangos típus gazdaságosabb. Az ultrahanghullámok elvén működik. Ezek egy fémlemezt (oszcillátort) rezegtetnek, miközben a víz köddé válik. A köd ezután egy szellőzőrendszer segítségével a levegőbe kerül. Az ultrahangos párásítók csendes működésükről és alacsony fogyasztásukról ismertek. Hátrányuk, hogy a háziállatok érzékenyek az ultrahanghullámokra.

A gőz-párásítók a gőz/pára létrehozásának elvén működnek. A spirál felmelegíti a vizet, majd az a párásító kamrában hideg levegővel keveredik és a készülék a légkörbe engedi. A gőz lehűlés után is kellően meleg marad, ami a helyiség levegőjének hőmérsékletében is megmutatkozik. Egyes gőz-párásítók érzékelőkkel vannak felszerelve, amelyek a kibocsátott párát a környező levegő hőmérsékletéhez tudják igazítani. Gőz-párásító esetén azonban nagyobb energiafogyasztással kell számolni.
 

 

Mire kell odafigyelni a használat során

Ha legyengült az immunrendszere, érdemes párásítót használni. A párásítóba kiváló minőségű víz kell, hogy kerüljön. A túl kemény víz vízkőképződést eredményez. Ezért, ha az otthoni víz nem jó minőségű, egy újabb folyamatos beruházással kell számolni. A párásító nem tudja megtisztítani a levegőt, ezért célszerű légtisztítóval kombinálni.

Ha a földre helyezi, gondoljon a padlójára. A fapadló kidudorodásának megelőzése érdekében szőnyeg használatát javasoljuk. A párásítót zárt ablakok mellett használja. Rendszeresen cserélje ki a vizet és fertőtlenítse a tartályokat. Ügyeljen arra, hogy ne vigye túlzásba a nedvességet, mert az penészképződéshez vezethet. Ha a párásítót aromaterápiára is szeretné használni, vásárlás előtt ellenőrizze, hogy lehet-e illóolajokat csepegtetni a párásítóba. Nem minden eszköz alkalmas erre.

Ultrahangos aroma párásító/diffúzor, SAXO Ultrahangos aroma párásító/diffúzor, SAXO

 

A párásítók előnyei és hátrányai

Előnyei  Hátrányai
+ nagyobb a térfogata
+ gőzt bocsát ki, amely párásítja a levegőt
+ segít enyhíteni a légúti problémákat
+ különböző típusú párásítók léteznek
+ árammal működik
 
- nagyobb fogyasztás
- magasabb zajszint
- nem mindegyik alkalmas illóolajhoz 
- rendszeres karbantartás szükséges
- minőségi vízre van szükség
 

 

Mi az a diffúzor?

A diffúzor főként frissítő funkciót lát el. Árammal működik. Gőzt bocsát ki, amely felfrissíti az egész helyiséget. A párásítóval ellentétben a diffúzor inkább arra szolgál, hogy egyedi illatot teremtsen a szobában. Sok aromadiffúzor azonban képes kellően párásítani a levegőt vagy eltávolítani belőle a szennyeződéseket. Ilyen például a SAXO párásítónk. A diffúzorok kompaktabbak, különböző kivitelben és színben kaphatók. Ez egyben gyönyörű lakáskiegészítő is, amely mindenki számára megfizethető.

Olyan ultrahangos diffúzorokat is kínálunk, amelyek ugyanazon az elven működnek, mint az ultrahangos párásítók. Hideg fehér gőzt bocsátanak ki, amely párásítja a levegőt. Az ultrahangos diffúzorok esetében fontos a térfogatuk és annak a helynek a mérete, ahol a diffúzort használni kívánja.

párásító, sötét fa/fehér, FILO Párásító sötét, FILO

 

A párásítók és diffúzorok előnyei és hátrányai

Előnyei  Hátrányai
+ kompakt méretek
+ csendes működés
+ ideális aromaterápiához
+ segít a stressz oldásában, ellazít, pihentető légkört tud teremteni
+ többféle kivitelben kapható, LED háttérvilágítással is
 
- kevésbé hatékonyan párásítja a levegőt 
- kisebb a térfogata
 

 

 

Aromaterápia és diffúzor

A diffúzorokat gyakran az aromaterápiával társítják. Köztudott, hogy az illóolajok jótékony hatással lehetnek az érzelmeinkre és az idegrendszerünkre. Adja hozzá az olajat kis cseppekben közvetlenül a vízhez. Számos illatolaj közül választhat. A diffúzorokat gyakran LED háttérvilágítással egészítik ki, amely bizonyos időközönként változtatja a színét. Ez a funkció segít igazán kellemes légkört teremteni.
 

Párásító/diffúzor, FILO Párásító/diffúzor, FILO

 

Az illóolajok hatása

Levendula - csökkenti a szorongást és a depressziót, megszünteti az alvással kapcsolatos problémákat
Borsmenta, eukaliptusz - hatékony légúti problémák esetén, megnyugtatja a testet és a lelket, és felkészíti az alvásra
Menta – enyhíti a fáradtságot, elősegíti a koncentrációt
Rózsa – afrodiziákum, támogatja a vérkeringést
Bazsalikom – enyhíti a fejfájást, a felső légúti gyulladásokat, küzd a penész ellen
Fenyő – serkenti az érzékeket, nyugtat, javítja a koncentrációt
Cédrusfa - támogatja az érzelmi és fizikai egyensúlyt, csökkenti a baktériumok és vírusok mennyiségét a levegőben
Citrom - erősíti az elmét, gyulladáscsökkentő hatása van, csökkenti a negatív érzelmeket
Kamilla - nyugtat stressz és depresszió idején, elősegíti a minőségi alvást
Zsálya - kiváló hatással van az elme működésére, csillapítja a szorongást, békét és egyensúlyt teremt