Megöregedett a konyhabútorunk? Néhány dolgot mi is meg tudunk javítani

Megöregedett a konyhabútorunk? Néhány dolgot mi is meg tudunk javítani

A konyha egy olyan helyiség, ahol összpontosul az életünk fontos része. A háziasszonyok akár néhány órát naponta is eltöltenek bennne. Pont ezért nagyon fontos, hogy minden úgy működjön, ahogy kell. Néha persze meglep minket a csöpögő csaptelep vagy ellazult csavarok a konyhabútorajtókon. Ilyen apró hibákat mi is meg tudunk javítani. Ráadásul még a nagyobb problémákkal is megküzdhetünk, mint a fólia, mely jön le a konyhabútorról, mert ez igazán nem egy ok arra, hogy lecseréljük az egész konyhabútort. Íme, néhány áttekintés a javítások közt, melyekkel megbirkózhatunk egy szakértő segítsége nélkül.

A csöpögő csaptelep vagy ellazult A csöpögő csaptelep vagy ellazult

Mit kezdjünk a csöpögő csapteleppel?

A csöpögő csaptelep pazarolja a pénzünket és igazán kellemetlen hallgatni, hogyan csöpög a mosdóba. A csaptelepet mi is megjavíthatjuk. Készítsük elő a csavarhúzókat, a kézi behúzót, kulcsot és marógépet a betét helyéhez, állítható kulcsot, pótalkatrészeket, mint a gumi tömítés. Állítsuk le a fő csapot. Fordítsuk el a kart úgy, hogy folyon ki a maradék víz is, mely a csövekben ragadt. Távolítsuk el a csaptelep takaróját, csavarjuk le a csavart, mely alatta található és vegyük le a javítandó csaptelepet. Ha nem megy, lehet segít ha egyik feléről a másikra mozgatjuk. Óvatosan csináljuk. Amikor ez sem segít, használjuk ki a kézi behúzót. A csavarhúzó segítségével távolítsuk el a szelepes betétet a csaptelepről. A tömítés cserénél először távolítsuk el a csavart, amely tartsa, majd a régi tömítést újra cseréljük. Ha így is ereszteni fog, ki kell cserélni az egész betétet. A betétet kulccsal cseréljük majd ki. Új csaptelep egyforma méretű kell, hogy legyen a régivel. Állítsuk be az új szelepes betétet. Csavarozzuk vissza a csaptelepet és a takaróját. A végén nyissuk meg a fő vízcsapot.

Csaptelep javítás Csaptelep javítás

Régi mosogatót újra cseréljük

Ha azon gondolkodunk, hogy a régi mosogatót újra cseréljük, de nem szeretnénk kifizetni a magas árat a beszerelésért, olvassuk el azt az egyszerű használati utasítást és a félelmünk azonnal eltűnik. A mosogató cseréje nem egy komplikált dolog. A pontos mérés megspórolhatja az időnket és segít a megfelelő mosogató választásánál. A szekrényt mérjük a régi mosogatóval együtt. Mérjük le a munkalapot a hátsó részétől az első részéig, miközben a mérés az új mosogató maximális mélységét fogja megmutatni. A klasszikus munkalap mélység 60 cm, ezért a mosogató nem lehet nagyobb, mint 55 cm. Ajánlatos legalább 2,5 cm helyet hagyni a mosogató körül. Nagyon fontos, hogy jól leszigeteljük a mosogató széleit, hogy ne jusson oda víz. Erre egy szigetelő anyagot fogunk használni – egy szilikonos tömítő anyagot – a vágott éleken vagy a mosogató köré szigetelő szalagot ragasztunk. A mosogatót majd beletesszük a nyílásba. A mosogatót egyenletesen rakjuk be a hozzárakott rögzítő csatokkal pedig rögzítsük a munkalaphoz. A csatokat egyenletesen húzzuk be s figyeljünk arra, hogy a szalag vagy a szilikon ne nyomódjon ki a mosogató szélére. Amikor a rögzítő csavarok nehezen elérhetők, a mosogatót betesszük és rendesen behúzzuk még a munkalap beszerelése előtt. A szigetelő anyagot hagyjuk rendesen kiszáradni.

Narancs a munkalapon Narancs a munkalapon

Karcolások a munkalapon

Laminált vagy masszív munkalapunk van? Mindkét esetben elbánhatunk a karcokkal.

Laminált munkalap:

A munkalapot először rendesen tisztítsuk le és zsírtalanítsuk meleg szappanos vízzel. Ha a karcok túl mélyek, a zsírtalanításra használjunk egy kis alkoholt. A kisebb és felszínes karcolásoknál a leghatékonyabb megoldás a vaxolás. A vaxot egy rongy segítségével kenjük a munkalap felületére. A mélyebb karcolásokra használjunk laminált pasztát vagy laminált kitöltést ugyan olyan árnyalatban, mint a munkalap. Hagyjuk, hogy a legmélyebb karcokba is bekerüljön és tökéletesen takarja be őket. Az ápolt helyeket hagyjuk legalább 24 óráig száradni és egy lágy ronggyal óvatosan fényesítsük ki.

Munkalapon Munkalapon

Munkalap masszív fából:

A fa munkalap sérült részei ápolásában segíthet egy javító ceruza is. Nagyon fontos a megfelelő árnyalat eltalálása. Inkább két árnyalatot is választjunk. Kezdjük a világosabb árnyalattal, majd folytatjuk a sötétebb árnyalattal, majd fejezzük be a javítást. A másik alternatíva egy javító színtelen lakk spray formájában. Ebben az esetben választani kell a fényes, selyem vagy a matt lakk közt a felület típusa szerint. A mélyebb karcokat tökéletesen elrejti a vaxos javító, melyet a használat előtt megpuhítunk, például egy hajszárítóval vagy egy tömítő paszta segítségével.

Felváló élek a konyhaszekrényeken

A gyári élek mindig olvasztott ragasztóval vannak összeragasztva és teljesen mindegy, hogy milyen anyagból készült. Az olvasztott ragasztó rétegét óvatosan aktiváljuk egy melegítő pisztoly segítségével, ideálisan egy laposabb fejjel. Ha az éle melamim szalaggal van ápolva, a ragasztót egy vasaló segítségével aktiválhatjuk. Ha a szalag nem ragad a széléhez, használjunk univerzális ragasztót. Kenjük az élére és hagyjuk 10 - 15 percig száradni. Majd nyomjuk a szalagot a munkalap széléhez. Hasonlóan cselekedjünk a műanyag szalaggal is, csak azzal a különbséggel, hogy nem használhatunk vasalót. Néha csak egy új szalag segít. Végén tisztítsuk le az éleket egy csiszolópapírral vagy egy fémreszelővel.