None

Magasított virágágyás: Hogyan válasszuk ki, hogyan rakjuk össze + előnyei és hátrányai

A magasított virágágyás egyre népszerűbb elemmé válik a vidéki és városi kertekben egyaránt. A vitathatatlan termesztési előnyök esztétikával és praktikummal párosulnak – hiszen ennek köszönhetően nem kell gyomlálni, feleslegesen trágyázni, és a gazdag termés hamarabb meglepi majd, mint azt gondolná. Miért kellene ellenállnia neki? Összefoglaltuk az emelt ágyások előnyeit és hátrányait, valamint praktikus tanácsokat is adunk a növények termesztéséhez és gondozásához.

Magasított virágágyás

 

Magasított virágágyás

Egy megfelelően megemelt virágágyás egy négy oldalról 30-90 centiméter magasságig szegélyezett zöldség, gyümölcs vagy virág termesztésére szolgáló hely. Sokan tévesen azt gondolják, hogy a magasított virágágyás agyag alapon van elhelyezve – de egyáltalán nem. A megfelelően kialakított és elhelyezett magasított ágyásban az aljzat érintkezik a talajjal, csak a durvább anyagú alsó réteg választja el (pl. ágak), ami biztosítja a felesleges nedvesség eltávolítását. Ezen egy réteg levél vagy más szerves anyag van elhelyezve, ami fokozatosan lebomlik, majd érett komposzt, a felső réteg pedig a kertben lévő talajjal keverve az Ön igényei szerint zöldség- vagy virágtermesztésre kialakított szubsztrátum. Egy ilyen virágágyásban a gyökérzöldségtől kezdve a paprikán, paradicsomon, virágon át egészen az apró gyümölcsbokrokig szinte mindent termeszthet. Frissen létrehozott virágágyásban nem ajánlott nitrogéngyűjtő leveles zöldségeket (salátát, spenótot) vagy retket termeszteni.

 

Magasított virágágyás

 

Milyen méretű legyen a magasított virágágyás?

A virágágyás mérete körülbelül 2 x 1,2 méter lehet, magassága 30-90 centiméter. Fontos a maximális szélességre úgy gondolni, hogy legalább az egyik oldalról kézzel kényelmesen elérhesse a virágágyás közepét.

 

Magasított virágágyás

 

A magasított virágágyások előnyei és hátrányai

+

Nem kell öntözni, gyomlálni vagy műtrágyázni
A magasított virágágyás ökoszisztémája mindenről gondoskodik. A szerves anyagok az alsóbb rétegekben bomlanak le, így fokozatosan tápanyagokkal teli szubsztrátumot jön létre, amelyből a növények tápanyagot szívnak fel. A talajt nem tűrő, fényt nem tűrő mikroorganizmusok a gyökereken szaporodnak, és megvédik a talajt és magukat a növényeket a betegségektől. A klasszikus virágágyások művelésekor és kapálásakor ezek a mikroorganizmusok a talaj felszínére kerülnek, és a fénnyel érintkezve elpusztulnak, ezért ezeket az ágyásokat barázdálni, ásni nem javasolt. Ha megfelelő alapot választunk (nyugodtan lehet ez szalma vagy faforgács), akkor még gyomlálni sem kell.

Sikeres termesztés
A magasított virágágyásban történő zöldségtermesztés a siker előfeltétele. Hiszen a talaj tökéletesen van összekeverve ahhoz, hogy gazdag legyen a termés, a növények gyökereit felmelegíti a nap, szükség szerint befolyásolhatja az öntözést, és a növények sokkal jobban védve vannak a kártevőktől. Általában hamarabb le is arathatja a termést, mivel a magasított virágágyás talaja hamarabb felmelegszik, ami lehetővé teszi tavasszal a korábbi ültetést.

Elegáns kert
A virágágyásokban nem burjánzanak irányíthatatlanul a növények (például a menta vagy más fűszernövények esetében ez viszonylag gyakori jelenség), a kert rendezettnek, elegánsnak tűnik. A virágágyások közé utacskát alakíthat ki, körülötte pázsitot termeszthet, vagy talajtakaró fűszernövényeket is választhat.

 

Magasított virágágyás

 

– 

Igényesebb az öntözésre
Mivel a magasított ágyásban az aljzat hőmérséklete magasabb a talajban megszokottnál, nagyobb mennyiségű nedvesség párolog el. Ezért a virágágyásokat alaposan meg kell öntözni, különösen, ha olyan anyagból készültek, amely lélegzik és "él" - például fából vagy égetetlen téglából. Az ágyások öntözésére az ideális időpont késő este vagy nagyon kora reggel van, amikor nem áll fenn a veszélye, hogy a nap megégeti a növények leveleit. Adjon az alaphoz mulcsot is, amely megakadályozza a víz túlzott elpárolgását, és hőszigetelőként is működik.

A túlmelegedés veszélye
Ha a megemelt virágágyás egész nap a tűző napon áll, a talaj olyan intenzíven túlmelegedhet, ami már egyáltalán nem ajánlott. Ezért az elhelyezésnél vegyük figyelembe a trópusi meleget – a virágágyás ideális esetben természetes árnyéktól védett helyen (pl. fa alatt) álljon ebédidőben, amikor a legerősebben süt a nap.

Kevesebb rugalmasság
Mivel az emelt virágágyás a talajhoz kapcsolódik, nem lehet könnyedén mozgatni a szezonban és ideális esetben amúgy sem, hogy ne bolygassuk fölöslegesen a talajrétegeket. Ezért alaposan fontolja meg, hogy hová helyezi, nyugodtan vesse papírra a terveit. Szűkíteni, szélesíteni sem lehet, mint egy rendes virágágyást, ha később rájön, hogy a méret nem felel meg az Ön számára.

 

Magasított virágágyás

 

5 tipp, amire talán még nem is gondolt

1. Védelem a háziállatokkal és a vakondokkal szemben
Még ha a magasított virágágyás lazán is kapcsolódik az altalajhoz, vagyis az alatta lévő talajhoz, a vakondok nem veszélyeztetik a termést. A csigák és meztelencsigák is nehezebben férnek hozzá, valamint a tyúkok, kacsák és egyéb haszonállatok is. A magasított virágágyások népszerűek a kutyatulajdonosok körében is. A macskákkal nehezebb, hiszen elképzelhető, hogy a megemelt hely és a fűtött aljzat még jobban vonzza őket, mint egy normál virágágyás esetében.

2. Megoldások az idősek és mozgásképtelenek számára
Az idősek számára fenntartott létesítményekben vagy a szociális otthonokban magasított virágágyások is találhatók. Mivel a kerti munka egy terápiás kikapcsolódás, ez a megoldás a mozgáskorlátozottak, vagy akár a kerekesszékesek számára is lehetőséget kínál a növénytermesztésben és gondozásban való részvételre (ha az ágyás magasságát jól választják ki, és a körülötte lévő talaj megfelelően meg van erősítve).

3. Ideális szubsztrátum bizonyos fajok számára
A fekete vagy vörös áfonyának enyhén savas szubsztrátumra van szüksége a sikeres termesztéshez. Hasonlóképpen speciális körülmények szükségesek például a hanga esetében. Ha gyönyörű kertecskét szeretne termeszteni, akkor egy magasított virágágyásban képes megteremteni a szükséges talajviszonyokat. Mivel az aljzatot nem szennyezi be a környező talaj (az alsó rétegeket nem számoljuk, ez még így is rendben van), a különleges fajok speciális feltételekkel történő termesztése is lehetséges egy magasított virágágyásban.

4. Kert nélkül is termeszthet növényeket
A valódi magasított (emelt) virágágyás a talajhoz kapcsolódik – a szabadban. Ha azonban nincs kertünk, akkor azt egy emelt cserép is helyettesítheti. Ebben az esetben egy hagyományos termesztőedényről van szó, amelyen lehet, hogy van, de nem muszáj, hogy legyen nyílás a felesleges nedvesség elvezetésére, így gyakorlatilag bárhol termeszthető zöldség, gyümölcs vagy virág. Ha a cserépen nem található vízelvezető lyuk, ne felejtse el biztosítani a kellően magas vízelvezető réteget még a szubsztrátum betöltése előtt, hogy ne öntözze túl a növényeket.

5. A talajmenti fagyok nem jelentenek veszélyt
Mivel magasan termeszti a növényeket, a fiatal növényeket nem veszélyeztetik a kora tavaszi talaj menti fagyok. Rossz idő esetén akár az egész virágágyást is "teleltetheti" – szigetelheti nem szőtt anyaggal, és ezzel megóvhatja növényeit a sérülésektől.

Magasított virágágyás

 

Magasított virágágyás: Milyen anyagot válasszunk

A piacon találunk fából, acélból (vagy más fémből), műanyagból, furnérlemezből készült emelt virágágyásokat, de különféle DIY készleteket is, amelyekkel emelt virágágyás készíthető például raklapból. Melyiket válasszuk? Mindegyik anyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, de a legnépszerűbbek egyértelműen a fából készültek – természetes módon illeszkednek a kertbe, könnyen össze- és szétszerelhetők, valamint széles körű lehetőségeket biztosítanak a méretet és a formát illetően.

 

Magasított virágágyás

 

Acél/fém magasított virágágyás:

    • Előnyök: kedvező ár-érték arány, gyakorlatilag nulla karbantartás, tartósság - szinte tönkretehetetlen, és lehetőség van a megfelelő bevonatokkal történő színezésére
    • Hátrányok: nehezebb, napos helyen túlmelegedhet a forró napokon

Műanyag magasított virágágyás:

    • Előnyök: alacsonyabb ár, kisebb súly, egyszerű kezelés és karbantartás
    • Hátrányok: a napon kifakulhat (szín instabilitás), olcsóbb anyagoknál fennáll a gyors kopás lehetősége – a műanyagnak nem tesz jót a hőmérséklet-ingadozás vagy a nagy hőség, és a fagy is károsíthatja

 

Magasított virágágyás

 

Fa magasított virágágyás:

    • Előnyök: elegáns megoldás, kedvező ár-érték arány, minden kertbe tökéletesen illeszkednek
    • Hátrányok: egyes típusoknál a fa rendszeres karbantartása szükséges, hogy meghosszabbítsuk az élettartamát

DIY/raklapból készült magasított virágágyás vagy tégla virágágy: 

    • Előnyök: alacsony kezdeti költségek, egy saját projekt öröme, a szükséges pontos (akár atipikus) méretek elkészítésének képessége
    • Hátrányok: fáradságos munka az összerakása, többnyire tapasztalat szükséges a felépítéséhez, alacsony élettartam, rendszeres karbantartás szükséges

 

A magasított virágágyás praktikus kiegészítője és dísze lehet kertjének több évszakon át. Ezért ősszel gondoskodjon a megfelelő ápolásáról – ha fából készült, akkor ne feledkezzen meg a lakkozásról, ha más anyagból, akkor tisztítsa meg, húzza meg az illesztéseket, és ha hibát talál, javítsa meg.

Kedvezményeink

95 %-a a központi raktárkészletről elérhető

95 %-a a központi raktárkészletről elérhető

Tudjon meg többet
Ingyenes szállítás 100 000 Ft feletti vásárlás esetén.

Ingyenes szállítás 100 000 Ft feletti vásárlás esetén.

Tudjon meg többet
Garancia az áru visszatérítésére 60 napon belül

Garancia az áru visszatérítésére 60 napon belül

Tudjon meg többet
100 % pénzvisszafizetési garancia

100 % pénzvisszafizetési garancia

Tudjon meg többet
 • Nyelv
 • Termékek várnak rád az összehasonlítóban: Összehasonlítás

  Cookie-preferencia

  • Az ön magánszférája
  • Nélkülözhetetlen sütik
  • Teljesítmény sütik
  • Funkcionális sütik
  • Marketingsütik