Magasított virágágyás: Hogyan válasszuk ki, hogyan rakjuk össze + előnyei és hátrányai

Magasított virágágyás: Hogyan válasszuk ki, hogyan rakjuk össze + előnyei és hátrányai

A magasított virágágyás egyre népszerűbb elemmé válik a vidéki és városi kertekben egyaránt. A vitathatatlan termesztési előnyök esztétikával és praktikummal párosulnak – hiszen ennek köszönhetően nem kell gyomlálni, feleslegesen trágyázni, és a gazdag termés hamarabb meglepi majd, mint azt gondolná. Miért kellene ellenállnia neki? Összefoglaltuk az emelt ágyások előnyeit és hátrányait, valamint praktikus tanácsokat is adunk a növények termesztéséhez és gondozásához.

Magasított ágyás tárolópolccal MONTO Magasított ágyás tárolópolccal MONTO

 

Magasított virágágyás

Egy megfelelően megemelt virágágyás egy négy oldalról 30-90 centiméter magasságig szegélyezett zöldség, gyümölcs vagy virág termesztésére szolgáló hely. A megfelelően kialakított és elhelyezett magasított ágyásban az aljzat érintkezik a talajjal, csak a durvább anyagú alsó réteg választja el (pl. ágak), ami biztosítja a felesleges nedvesség eltávolítását. Ezen egy réteg levél vagy más szerves anyag van elhelyezve, ami fokozatosan lebomlik, majd érett komposzt, a felső réteg pedig a kertben lévő talajjal keverve az Ön igényei szerint zöldség- vagy virágtermesztésre kialakított szubsztrátum. Egy ilyen virágágyásban a gyökérzöldségtől kezdve a paprikán, paradicsomon, virágon át egészen az apró gyümölcsbokrokig szinte mindent termeszthet. Frissen létrehozott virágágyásban nem ajánlott nitrogéngyűjtő leveles zöldségeket (salátát, spenótot) vagy retket termeszteni.

 

Magasított ágyás elültetett zöldségekkel

 

Milyen méretű legyen a magasított virágágyás?

A virágágyás mérete körülbelül 2 x 1,2 méter lehet, magassága 30-90 centiméter. Fontos a maximális szélességre úgy gondolni, hogy legalább az egyik oldalról kézzel kényelmesen elérhesse a virágágyás közepét.

 

A magasított virágágyások előnyei és hátrányai

+

Nem kell öntözni, gyomlálni vagy műtrágyázni
A magasított virágágyás ökoszisztémája mindenről gondoskodik. A szerves anyagok az alsóbb rétegekben bomlanak le, így fokozatosan tápanyagokkal teli szubsztrátumot jön létre, amelyből a növények tápanyagot szívnak fel. A talajt nem tűrő, fényt nem tűrő mikroorganizmusok a gyökereken szaporodnak, és megvédik a talajt és magukat a növényeket a betegségektől. A klasszikus virágágyások művelésekor és kapálásakor ezek a mikroorganizmusok a talaj felszínére kerülnek, és a fénnyel érintkezve elpusztulnak, ezért ezeket az ágyásokat barázdálni, ásni nem javasolt. Ha megfelelő alapot választunk (nyugodtan lehet ez szalma vagy faforgács), akkor még gyomlálni sem kell.

Sikeres termesztés
A magasított virágágyásban történő zöldségtermesztés a siker előfeltétele. Hiszen a talaj tökéletesen van összekeverve ahhoz, hogy gazdag legyen a termés, a növények gyökereit felmelegíti a nap, szükség szerint befolyásolhatja az öntözést, és a növények sokkal jobban védve vannak a kártevőktől. Általában hamarabb le is arathatja a termést, mivel a magasított virágágyás talaja hamarabb felmelegszik, ami lehetővé teszi tavasszal a korábbi ültetést.

Elegáns kert
A virágágyásokban nem burjánzanak irányíthatatlanul a növények (például a menta vagy más fűszernövények esetében ez viszonylag gyakori jelenség), a kert rendezettnek, elegánsnak tűnik. A virágágyások közé utacskát alakíthat ki, körülötte pázsitot termeszthet, vagy talajtakaró fűszernövényeket is választhat.

 

Sárgarépa magasított ágyásban

 

– 

Igényesebb az öntözésre
Mivel a magasított ágyásban az aljzat hőmérséklete magasabb a talajban megszokottnál, nagyobb mennyiségű nedvesség párolog el. Ezért a virágágyásokat alaposan meg kell öntözni, különösen, ha olyan anyagból készültek, amely lélegzik és "él" - például fából vagy égetetlen téglából. Az ágyások öntözésére az ideális időpont késő este vagy nagyon kora reggel van, amikor nem áll fenn a veszélye, hogy a nap megégeti a növények leveleit. Adjon az alaphoz mulcsot is, amely megakadályozza a víz túlzott elpárolgását, és hőszigetelőként is működik.

A túlmelegedés veszélye
Ha a megemelt virágágyás egész nap a tűző napon áll, a talaj olyan intenzíven túlmelegedhet, ami már egyáltalán nem ajánlott. Ezért az elhelyezésnél vegyük figyelembe a trópusi meleget – a virágágyás ideális esetben természetes árnyéktól védett helyen (pl. fa alatt) álljon ebédidőben, amikor a legerősebben süt a nap.

Kevesebb rugalmasság
Mivel az emelt virágágyás a talajhoz kapcsolódik, nem lehet könnyedén mozgatni a szezonban és ideális esetben amúgy sem, hogy ne bolygassuk fölöslegesen a talajrétegeket. Ezért alaposan fontolja meg, hogy hová helyezi, nyugodtan vesse papírra a terveit. Szűkíteni, szélesíteni sem lehet, mint egy rendes virágágyást, ha később rájön, hogy a méret nem felel meg az Ön számára.

 

Magas fekete virágcserép tujával a kertben

 

5 tipp, amire talán még nem is gondolt

1. Védelem a háziállatokkal és a vakondokkal szemben
Még ha a magasított virágágyás lazán is kapcsolódik az altalajhoz, vagyis az alatta lévő talajhoz, a vakondok nem veszélyeztetik a termést. A csigák és meztelencsigák is nehezebben férnek hozzá, valamint a tyúkok, kacsák és egyéb haszonállatok is. A magasított virágágyások népszerűek a kutyatulajdonosok körében is. A macskákkal nehezebb, hiszen elképzelhető, hogy a megemelt hely és a fűtött aljzat még jobban vonzza őket, mint egy normál virágágyás esetében.

2. Megoldások az idősek és mozgásképtelenek számára
Az idősek számára fenntartott létesítményekben vagy a szociális otthonokban magasított virágágyások is találhatók. Mivel a kerti munka egy terápiás kikapcsolódás, ez a megoldás a mozgáskorlátozottak, vagy akár a kerekesszékesek számára is lehetőséget kínál a növénytermesztésben és gondozásban való részvételre (ha az ágyás magasságát jól választják ki, és a körülötte lévő talaj megfelelően meg van erősítve).

3. Ideális szubsztrátum bizonyos fajok számára
A fekete vagy vörös áfonyának enyhén savas szubsztrátumra van szüksége a sikeres termesztéshez. Hasonlóképpen speciális körülmények szükségesek például a hanga esetében. Ha gyönyörű kertecskét szeretne termeszteni, akkor egy magasított virágágyásban képes megteremteni a szükséges talajviszonyokat. Mivel az aljzatot nem szennyezi be a környező talaj (az alsó rétegeket nem számoljuk, ez még így is rendben van), a különleges fajok speciális feltételekkel történő termesztése is lehetséges egy magasított virágágyásban.

4. Kert nélkül is termeszthet növényeket
A valódi magasított (emelt) virágágyás a talajhoz kapcsolódik – a szabadban. Ha azonban nincs kertünk, akkor azt egy emelt cserép is helyettesítheti. Ebben az esetben egy hagyományos termesztőedényről van szó, amelyen lehet, hogy van, de nem muszáj, hogy legyen nyílás a felesleges nedvesség elvezetésére, így gyakorlatilag bárhol termeszthető zöldség, gyümölcs vagy virág. Ha a cserépen nem található vízelvezető lyuk, ne felejtse el biztosítani a kellően magas vízelvezető réteget még a szubsztrátum betöltése előtt, hogy ne öntözze túl a növényeket.

5. A talajmenti fagyok nem jelentenek veszélyt
Mivel magasan termeszti a növényeket, a fiatal növényeket nem veszélyeztetik a kora tavaszi talaj menti fagyok. Rossz idő esetén akár az egész virágágyást is "teleltetheti" – szigetelheti nem szőtt anyaggal, és ezzel megóvhatja növényeit a sérülésektől.

 

Magasított virágágyás: Milyen anyagot válasszunk

A piacon találunk fából, acélból (vagy más fémből), műanyagból, furnérlemezből készült emelt virágágyásokat, de különféle DIY készleteket is, amelyekkel emelt virágágyás készíthető például raklapból. Melyiket válasszuk? Mindegyik anyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, de a legnépszerűbbek egyértelműen a fából készültek – természetes módon illeszkednek a kertbe, könnyen össze- és szétszerelhetők, valamint széles körű lehetőségeket biztosítanak a méretet és a formát illetően.

 

Rakásolható ágyások támasztó ívekkel Rakásolható ágyások támasztó ívekkel

 

Acél/fém magasított virágágyás:

    • Előnyök: kedvező ár-érték arány, gyakorlatilag nulla karbantartás, tartósság - szinte tönkretehetetlen, és lehetőség van a megfelelő bevonatokkal történő színezésére
    • Hátrányok: nehezebb, napos helyen túlmelegedhet a forró napokon

Műanyag magasított virágágyás:

    • Előnyök: alacsonyabb ár, kisebb súly, egyszerű kezelés és karbantartás
   • Hátrányok: a napon kifakulhat (szín instabilitás), olcsóbb anyagoknál fennáll a gyors kopás lehetősége – a műanyagnak nem tesz jót a hőmérséklet-ingadozás vagy a nagy hőség, és a fagy is károsíthatja

Acél ágyás fa imitációval Magasított acél ágyás, NONKY

 

Fa magasított virágágyás:

    • Előnyök: elegáns megoldás, kedvező ár-érték arány, minden kertbe tökéletesen illeszkednek
    • Hátrányok: egyes típusoknál a fa rendszeres karbantartása szükséges, hogy meghosszabbítsuk az élettartamát

DIY/raklapból készült magasított virágágyás vagy tégla virágágy: 

    • Előnyök: alacsony kezdeti költségek, egy saját projekt öröme, a szükséges pontos (akár atipikus) méretek elkészítésének képessége
    • Hátrányok: fáradságos munka az összerakása, többnyire tapasztalat szükséges a felépítéséhez, alacsony élettartam, rendszeres karbantartás szükséges

 

A magasított virágágyás praktikus kiegészítője és dísze lehet kertjének több évszakon át. Ezért ősszel gondoskodjon a megfelelő ápolásáról – ha fából készült, akkor ne feledkezzen meg a lakkozásról, ha más anyagból, akkor tisztítsa meg, húzza meg az illesztéseket, és ha hibát talál, javítsa meg.