Magas energiaárak? Így tudja olcsón és hatékonyan melegen tartani otthonát

Magas energiaárak? Így tudja olcsón és hatékonyan melegen tartani otthonát

Hitetlenkedve vonta fel a szemöldökét, amikor meglátta az aktuális energiaárakat? Az idei tél várhatóan súlyosan megviseli majd a családi költségvetést. Az energiamegtakarításnak és a fűtési költségek csökkentésének azonban számos módja van. Beszéljünk most azokról az intézkedésekről, amelyek semmibe sem kerülnek, mégis kordában tarthatják a közüzemi számláit. Elhoztuk Önöknek a hőfogyasztás csökkentésével foglalkozó blogunk új kiadását, mely 2 új hatékony tanáccsal bővült.

Magas energiaárak

 

A szerző megjegyzése: A cikket frissítettük. Az eredeti 2022. szeptember 6-án jelent meg.

Szabályozza a hőmérsékletet az egyes helyiségekben

Az egyes helyiségek hőmérsékletének szabályozása segít csökkenteni a fűtési költségeket. A radiátorfejeknek köszönhetően ezt könnyedén megteheti. Például a hálószobában, ahová csak aludni jár, egész nap lehet 18 °C körül a hőmérséklet. Tegye ugyanezt azokban a helyiségekben is, ahol nem tölt sok időt, és hirtelen 25%-kal kevesebb energiát fog felhasználni a nap folyamán. Másrészt a nappaliban, a gyerekszobában és a fürdőszobában értékelni fogja az ajánlott 20-22 °C hőmérsékletet napközben.

melegedő kezek a radiátoron

 

Használja az éjszakai fűtési módot

Éjszaka, amikor általában az egész család a meleg takaró alatt alszik, a hőmérsékletnek lényegesen alacsonyabbnak kell lennie. Az ajánlott éjszakai hőmérséklet 18 °C. Ha a háztartás minden tagja napközben munkában vagy iskolában van, akkor ilyenkor is nyugodtan használhatja az éjszakai fűtési módot. Így még több energiát takaríthat meg!

 

Ne takarja le a hőforrásokat

Ha a radiátorok le vannak takarva, akkor a hő nehezebben terjed a helyiségben, a termosztát reagál erre, bekapcsol a fűtés, a költségek pedig nőnek. Pedig nem kellene nekik. A megoldás egyszerű – a hőforrás előtt ne legyen bútor. Az elfogadható határ körülbelül egy méterrel a radiátortól kezdődik. Hasonlóképpen, télen ne szárítsa a mosott ruhákat a radiátorokon, és ne használjon hosszú és vastag függönyöket. A családi költségvetés garantáltan hálás lesz ezért.
 

Hogyan spóroljunk a hőn és az energián_infografika Kinyitható kanapé KAPRERA NEW

 

Megfelelő szellőztetés

A hatékony szellőztetés legjobb módja a gyors és alapos szellőztetés. Nyissa ki otthonában az összes ablakot és erkélyajtót, ami a huzatnak köszönhetően gyorsabban lehetővé teszi a levegőcserét, majd két-három perc múlva csukja be az ablakokat és az ajtókat. A levegő friss lesz, de a padlónak és a falaknak így nincs idejük lehűlni. Az így szellőztetett lakást vagy házat könnyű lesz újra felfűteni.

 

Előzze meg a hőveszteséget

A hőveszteség megelőzésére a leghatékonyabb intézkedés a kerületi falak szigetelése. Vannak azonban más módszerek is a fűtési költségek csökkentésére. Apróságok, amelyek segítenek pénzt spórolni nekünk. Az egyik ilyen például az ablakok és ajtók réseinek megfelelő tömítése. Elég egy feltekert takaró, vagy használhat speciális tömítőcsíkot, illetve aranyos szigetelő plüssállatokat.

Jó tudni: Lehet, hogy ez meglepi Önt, de a redőnyök is segíthetnek spórolni a fűtésen. Sötétedés után húzza le a külső vagy belső redőnyöket. Így egy szigetelő réteget hoz létre az ablakokon, amely lényegesen kevesebb hőt enged át.
 

Hálószoba lakáskiegészítőkkel, takaróval és szőnyeggel Lakáskiegészítők és szőnyegek a hálószobába

 

Használjon szőnyegeket

A hideg lentről, a lábainktól jön. Amellett, hogy a hideg hónapokban nem szabad mezítláb járni a padlón, jól teszi, ha stílusos szőnyegekkel is szépíti a padlóját. A padlón lévő szőnyegek segítenek jobban szigetelni a hőt és növelik a melegség érzetét. Télen válasszon hosszú szálú puha szőnyegeket vagy műszőrmét. Egykor minden háztartás büszkesége és egyben magától értetődő dolog volt a szőnyeg - térjen hát vissza ehhez a hagyományhoz, és spóroljon az energiaárakon!

 

Bugyolálja be magát

Jót tesz a költségvetésének, ha otthon is melegen öltözik. Vegyen fel meleg zoknit, készítsen forró teát egy thermo pohárban, és vegyen fel egy pulóvert és hosszú nadrágot. Azonnal lejjebb fogja akarni húzni a fűtést! Ezen kívül segít, ha belebújik az egyik melegítő takarónkba vagy puha bárány takarónkba. Így a hideg estéken a tévézés vagy könyvolvasás a nappaliban még 18 °C mellett is kellemes lesz.

Egy nő a BUBBLE függőszékben egy takaróval és teával Függőfotel BUBBLE