Legyen világosság! Hogyan válasszunk lámpát úgy, hogy az megfeleljen a célnak?

Legyen világosság! Hogyan válasszunk lámpát úgy, hogy az megfeleljen a célnak?

A megfelelő világítás lehetővé teszi, hogy egyszerűen elvégezze a feladatokat, hogy biztonságban és kényelmesebben érezze magát, illetve a megfelelően kiválasztott lámpákkal teljes mértékben kihasználhatja otthona potenciálját. Azonban minden helyiségbe sajátos és egyedi világításra van szükség. Íme néhány tipp és ötlet, amelyeket érdemes figyelembe venni, amikor otthona egyes helyiségeibe vásárol lámpákat.


Először is az alapvető tények:

1. A világítás befolyásolja, hogy hogyan érzi magát egy térben.
2. A több fény nem mindig a legjobb. Részesítse előnyben a minőséget a mennyiséggel szemben.
3. Jó eredményt csak úgy lehet elérni, ha a világítás szintjét az adott helyen végzett feladatok szerint állítják be.
4. Próbálja meg a fényt oda helyezni, ahol valóban szükség van rá, és tartsa alacsony szinten a környezeti megvilágítást.
5. A terek kialakításakor ne feledkezzen meg a természetes fény erejéről.


A világítás típusai

Négy különböző típusú világítást ismerünk:

1. Ambient – világítás LED szalagokkal
2. Általános fő mennyezeti világítás
3. Egy bizonyos terület megvilágítása, ahol valamilyen feladatot végeznek
4. Kiemelő – dekoratív világítás


A helyiség megvilágítására a legjobb megoldást azok a lámpák jelentik, amelyek egy adott terület megvilágítására szolgálnak, illetve a dekoratív világítás. A lámpák vásárlása előtt tervezze meg a teret a felhasználási módok alapján. Először vigyen a helyiségbe olyan lámpákat, amelyek egy feladat megkönnyítésére szolgálnak – például egy állólámpát oda, ahol olvasni szokott. Ezután az összes kiemelő lámpát – egy lámpa az üres fal kitöltésére, állólámpák különböző magasságokban. Minden helyiségnek legalább 2-3 fényforrással kell rendelkeznie az egyenletes megvilágítás érdekében.


Világítás a nappaliba

Fontolja meg, hogyan tölti az idejét a nappaliban. Sokan többnyire tévét nézünk benne. A televíziók saját fényt bocsátanak ki, ezért fontos, hogy az Ön világítása ne ütközzen ezzel. Ezért a nappaliba különböző típusú mennyezeti lámpákat érdemes helyezni, amelyek fényszabályozóval vannak ellátva, vagy spotlápákat a mennyezetre és a falakra. Javítsa a nappali hangulatát úgy, hogy fényt használ a falak textúrájának dramatizálására vagy a műalkotások kiemelésére. Az intelligens lámpák innovatív módszert jelentenek, amellyel megváltoztathatja a fény árnyalatát attól függően, hogy épp mit csinál - például tévézni szeretne, a munkára koncentrálni vagy a kanapén pihenni.

Milyen színű fényt válasszunk?
Válasszon meleg fehér vagy közepesen meleg fényt a nappaliba.


Világítás a konyhába és az étkezőbe

Az egész háztartás szíve az étkező és a konyha. Ezért a megfelelő világítás kiválasztása itt még fontosabb. Vázolja fel a konyhája tervét, majd döntse el, hogy az egyes területeken milyen világításra lesz szüksége. Szereljen be LED világítást a konyhaszekrények alá, hogy megvilágítsa a munkaterületet. Szereljen fel dizájnos mennyezeti lámpát az étkezőasztal fölé, amely egy igazi otthon hangulatát kelti.

Milyen színű fényt válasszunk?
A konyhaszekrény körül semleges fénynek kell világítania. A meleg fény az étkezőasztal felett ideális.


Világítás a hálószobába


Világítsa meg a szobát egy mennyezeti lámpával. Fontolja meg egy modern vagy klasszikus csillár megvásárlását. A csillár kialakítása megváltoztathatja az egész szoba hangulatát. Fontos szem előtt tartani a lámpa összsúlyát és méretét a térhez és a bútorokhoz viszonyítva.
A fali lámpák ideális fényt biztosítanak az olvasáshoz az ágy mindkét oldalán; ráadásul így több hely marad az éjjeliszekrényen. Az ilyen kiemelő lámpák általában alacsonyabb teljesítményt mutatnak, mint a mennyezeti lámpák, ami szintén csökkenti az energiafogyasztást. Ha a hálószobája nagyobb, több világítást is használhat: függő csillárok, éjjeli lámpák, fali és állólámpák. A kisebb szobákba elég a fő világítás és két lámpa az éjjeliszekrényeken.

Milyen színű fényt válasszunk?
Egy meleg színű izzó megfelelő választás a hálószobába.


Világítás a fürdőszobába

Ne feledkezzen meg a fürdőszobáról sem. A fürdőszobai világítás valószínűleg az utolsó dolog, amibe az emberek időt és pénzt akarnak fektetni. A halogén izzók általában a fürdőszobai világítás standard elemei, de a kompakt fénycsövek is nagyszerű választást jelentenek. A megvilágított fürdőszobai tükrök, amelyek közvetlenül Önre világítanak, és nem képeznek árnyékot, remek megoldást nyújtanak a kényelmes sminkeléshez és bőrápoláshoz. Az átfogó fürdőszobai világítás érdekében szereljen a falakra vagy a mennyezetre több spotlámpát.

Milyen színt válasszunk?
A nappali fény és a hideg fehér fény a legjobb a sminkeléshez vagy a mindennapi higiéniához.


Világítás a folyosóra


Az előszobába remek választás a hagyományos mennyezeti világítás, amelyet, kiegészíthet egy további oldalsó lámpával. Attól függ, mekkora az előszoba. Modernebb hangulatot keltenek a mennyezetre vagy a falak mentén elhelyezett spotlámpák. Gondoljon a tükrökkel való játékra is, amely még több fényt visz a helyiségbe.
Ne feledje, hogy a lépcsőknek és a folyosóknak is jó általános világítással kell rendelkezniük a biztonság érdekében. A balesetek elkerülése érdekében a lépcsőket felülről lefelé kell megvilágítani, mindkét oldalán kapcsolókkal, és elegendő világítással minden lépcsőfokhoz. Ha szeretné elkerülni a lámpák folyamatos fel- és kikapcsolását, választhatja az otthoni környezetben is egyre népszerűbb mozgásérzékelőket.

Milyen színt válasszunk?
A bejáratoknál általában semleges fényt használnak. Ha azonban hangulatos otthoni környezetben szeretné fogadni a vendégeit, válasszon meleg színű fényt.


A külső tér megvilágítása

Legyen szó otthonának megvilágításáról és kiemeléséről, vagy az otthona biztonságáról, számos lehetőség közül választhat, amelyek gyönyörűen megvilágítják a külső teret. A dekoratív lámpákat az út mentén, falakon és oszlopokon használják, valamint a bejárati ajtónál. Az ilyen lámpák kialakításának passzolnia kell otthona megjelenéséhez. Gyakran tölti a nyári vacsorákat a kertben vagy a kerti pavilonban? Számos lehetőség áll rendelkezésére ezeknek a relaxációs területeknek a megvilágítására, például fényfüzérekkel, lámpásokkal vagy kültéri fém lámpákkal.

Milyen színt válasszunk?
Itt Önre bízzuk a választást. A hideg fény energikusabb és modernebb megjelenést kölcsönöz, a meleg fény viszont komfortérzetet és otthonos légkört biztosít. Válassza ki azt, amelyik a legjobban tetszik.


A jó lámpa az, amely megfelel a céljának, elegendő fényt sugároz, és nem zavar a térben. Lámpa vásárlásakor ne féljen megkérdezni az eladót annak paramétereiről. Csak így választhat olyan lámpát, amely nem csak stílusos lesz, hanem hosszú évekig szolgál majd.