A lakásban hol (nem)szabad elhelyezni a tükröt?

A lakásban hol (nem)szabad elhelyezni a tükröt?

A tükör egy olyan kiegészítő, amelyet nem csak a külsőnk ellenőrzésére használunk, hanem dekorációként is. Világosabbá teszi és optikailag megnagyítja a helyiséget, feloszlatja az unalmas környezetet és kitölti a falon lévő, egyébként kihasználatlan helyet. A tükör elhelyezésének is megvannak a maga szabályai. Olvasson tovább, hogy megtudja, a szakértők szerint hova érdemes felakasztani őket 2023-ban, és éppen ellenkezőleg, hova nem.

 

Mekkora az ideális méretű tükör?

A hosszú "vízszintes" tükör a szélesség kiemelésére szolgál. Egy magas "függőleges" tükör a magasságra hívja fel a figyelmet. Egy négyzet vagy téglalap alakú tükör akkor megfelelő, ha szeretné kiemelni a szoba mélységét. A lekerekített vagy ívelt keret lágyabb vagy akár romantikus megjelenést kölcsönözhet a helyiségnek.

Egy kis tükör egy nagy falon elveszettnek és jelentéktelennek tűnhet. Válasszon a kiválasztott falhoz megfelelő méretet. Ha azt szeretné, hogy a tükör a szoba fókuszpontja legyen, győződjön meg róla, hogy elég nagy ahhoz, hogy kitűnjön. Válasszon egy kerettel kiegészített tükröt. Ellenkező esetben, ha szeretné, hogy a tükör beleolvadjon a háttérbe, válasszon egy kisebb, keret nélküli tükröt. A kisebb tükrök hangsúlyos kiegészítőként használhatók, amelyek tükrözik az érdekes tárgyakat. Használjon belőlük többet. Együtt egy nagy egészként fognak működni, és könnyen a figyelem középpontjába kerülnek.

Előszoba fehér komóddal és fölötte széles tükör arany kerettel.

 

Hogy világosabb legyen a szoba

A megfelelő helyen elhelyezett tükör képes megfogni és optimalizálni a természetes fényt. Helyezze el az ablak mellett, és az visszaveri a fény szögét, majd szétszórja a helyiségben. Alternatív megoldásként akassza fel az ablakkal szemben. Az ablak fénye visszaverődik a tükörről, így a szoba világosabbnak tűnik, mint amilyen valójában. Egy másik trükk, amellyel a szobát világosabbá varázsolhatja, ha a tükröt az ablakok közé helyezi, például egy nagy tükröt két ablak közé. Miután belép a szobába, először valószínűleg összetéveszti majd a tükröt az ablakkal, és úgy látja majd, mintha az egész szoba természetes napfényben úszna.


Így például több fényt vihet a folyosóra. Ha hosszú, keskeny folyosóval rendelkezik, akassza fel a tükröket a szemközti falakra. Ügyeljen arra, hogy a tükrök ne legyenek egymással szemben. A tükröt a folyosó végére sem szabadna elhelyezni.

Helyezze a tükröt a fényforrás mögé. Ez lehet egy gyertya, függőlámpa vagy éjszakai lámpa. A tükör segít maximalizálni a fény szétszórodását, szinte varázslatos hatást keltve.

Egy tükör az éjjeliszekrényen az asztali lámpa mögött. Illusztráció: Tükör a fényforrás mögött

 

Hogy nagyobb legyen a szoba

Ebben az esetben egy alapvető szabály érvényes - minél nagyobb a tükör, annál nagyobb helyet hoz létre. Egy nagy tükör egy kis szobában a mélység illúzióját kelti. Például akassza fel az étkezőasztal fölé a falra, hogy tükrözze a csillárt, vagy szerelje fel ritka és népszerű műalkotásokkal szemben.

Ha kicsi a konyhája, és már minden lehetséges módszert kipróbált azért, hogy pár extra centimétert szerezzen, szereljen egy tükrös falat a konyhapult mögé. Az egész szoba visszatükröződik majd, és ez a nagyobb hely benyomását kelti. Ne feledje azonban, hogy egy ilyen falnak vannak hátrányai is. Készüljön fel például a gyakoribb takarításra. A rászáradt vízcseppek és a kifröccsent italok és ételek jobban láthatók lesznek a tükrös felületen, mint például dombornyomott felületű csempéken.

Egy tükör a konyhapult mögött. Illusztráció: Tükör a konyhapult mögött

 

A tükörnek nem kell téglalap alakúnak lennie

Ha úgy döntött, hogy beépít egy tükröt a belső térbe, akkor jó úton jár, hogy eleganciát és bizonyos "mélységet" vigyen a szobába. A tükör többféleképpen használható. Mielőtt elkezdené keresni az igényeinek megfelelő tükröt, gondolja át, hová fogja felakasztani, és milyen eredményt vár el tőle. A klasszikus téglalap vagy négyzet alakú tükrök mellett kerek, aszimmetrikus vagy akár sokszögű formákat is találhatunk a piacon. Kerettel vagy anélkül, függő vagy álló kialakításban. Alternatív megoldásként nagyobb tükröket is elhelyezhet a padlóra, és a falnak támaszthatja őket.

Ha nem talál olyan festményt vagy fotót, amely képes kitölteni a falat és kiemelni a szoba stílusát, fektessen be egy faragott kerettel díszített tükörbe. Ez tökéletesen megváltoztatja a szoba megjelenését, nagyobbá és világosabbá teszi azt.

Helyezzen több kisebb, különböző méretű tükröt egy kihasználatlan helyre, például egy komód fölé. A fal művészi benyomást kelt így, és az egész szoba vonzóvá válik.

Nem minden tükörnek kell a falon lógnia. Használjon nagy padlótükröt, amely átlósan a falhoz támaszkodik, vagy állványos tükröt. Ezek ugyanazt a célt szolgálják, mint egy fali tükör. A szoba nagyobbnak és világosabbnak tűnik majd.

Egy tükör arany kerettel a falnak támasztva, és a komódon elhelyezve.

 

Mit kell elkerülni?

  1. Soha ne akassza fel a tükröt úgy, hogy az egy rendetlenséget vagy egy sérült falat, esetleg egy nem vonzó és nem divatos bútordarabot tükrözzön.
  2. Ügyeljen a tükrök mennyiségére. Néha a túl sok tükör az ellenkező eredményhez vezethet, kaotikusnak és csúnyának tűnhet.
  3. Ha ragaszkodik a tükörhöz a hálószobában, helyezze el úgy, hogy ne a tükörképe legyen az első dolog, amit meglát, amikor reggel felébred. A lakberendezők azt javasolják, hogy a tükröt az ágy homlokrésze fölé helyezze el.
  4. A tükör nem alkalmas a bejárati ajtóval szembeni falra sem. Akassza fel az ajtó melletti falra, vagy használjon álló tükröt, amelyet bármikor odébb rakhat.
  5. Kerülje a mennyezeti tükröket. Eltekintve attól, hogy egy nehéz üvegtárgy a mennyezeten potenciális veszélyt jelenthet, az így elhelyezett tükör csak nagyon kis mértékben befolyásolja a tér megjelenését.
  6. A tükör nem illik olyan térbe, ahol általában valamilyen kreatív tevékenységet végez, legyen az munka vagy tanulás. Eltereli a figyelmet ezekről.
  7. Ne helyezzen tükröt magas páratartalmú helyiségbe. Az ilyen helyeken a tükröket kissé távolabb kell helyezni a faltól, hogy a légáramlás megfelelően be legyen biztosítva.
  8. Kerülje a tükörlapok vagy tükrös csempék használatát.
  9. A sérült, tönkrement vagy megrepedt tükröt azonnal ki kell dobni és ki kell cserélni.
     
Berendezett diákszoba, egx álló tükörrel az ágy mellett. Illusztráció: Tükör a diákszobában

 

Akár dekoratív, akár praktikus funkciót tölt be a tükör, mindig jól át kell gondolni, hogy melyiket válasszuk. A tükrök elhelyezésének vannak bizonyos szabályai, ezért ne akassza fel bármilyen üres falra. A tükör megfelelő formájának, a keret színének kiválasztása és a legjobb hely meghatározása művészetnek tűnhet. Tanácsaink segítségével azonban könnyedén megbirkózik majd ezzel a feladattal!