A közösségi média világnapja: Mennyire uralja az életünket?

A közösségi média világnapja: Mennyire uralja az életünket?

Beléptek az életünkbe, és olyan nagy hatással voltak ránk, hogy már el sem tudjuk képzelni nélkülük a jövőt. Bár nincs fizikai formájuk, segítőink és tanácsadóink lettek mindenben, amire szükségünk van. A közösségi média világáról van szó, amely képes összekötni a világ egyik végét a másikkal. Rövid élete során a közösségi médiának sikerült befolyásolnia az emberek életmódját és kommunikációját. Mennyire uralják az Ön életét?

 

Médiatörténet

 

Hogyan változtatta meg életünket a közösségi média?

Emlékszik még azokra az időkre, amikor a kagylós telefonok tárcsáit az ujjainkkal csavargattuk, hogy felhívjunk valakit? Vannak, akik igen, de a fiatalabbak többet tudnak erről a filmekből, hiszen a vezetékes világot felváltották az érdekesebb lehetőségek. Jelenleg csak egy maroknyi ember létezik, aki nem ismeri a média világát, vagy nem akar vele foglalkozni. Manapság szinte minden munkaképes korú ember rendelkezik profillal a különféle közösségi oldalakon, vidáman böngészik a weboldalakon, vagy megosztja a saját tartalmait. A médiának köszönhetően az emberek kommunikálni tudnak a barátaikkal és a családjukkal, dolgoznak, tájékozódnak vagy szórakoznak.

 

Morze kód

 

Az első üzenet

A "média" legelső születése csaknem 180 éve, 1844 májusában történt, amikor Samuel Morse feltaláló az általa létrehozott távírón üzenetet küldött Baltimore városából Washingtonba. Ettől a sorsdöntő naptól kezdve távírók kiterjedt hálózata jött létre az egyik parttól a másik partig, akik pontok és kötőjelek segítségével kommunikáltak egymással – ez elég távol állt a mai Twitter bejegyzésektől és Instagram sztoriktól.

 

Közösségi média

 

A világ a tenyerünkben

A közösségi média egy rendkívül sokoldalú interaktív környezetet alakít ki, amely a kommunikáció különféle formáit hozza létre – számítógépen, okostelefonon vagy táblagépen keresztül. Nekik köszönhetően könnyebbé vált számunkra a világ, hiszen szinte mindenre azonnal rákereshetünk. Talán ezért is van az, hogy 2010 óta a média is ünnepelheti a saját világnapját, méghozzá június 30-án. A Mashable globális média- és szórakoztató platform vezette be, amely a technológiával, a digitális szórakoztatással és a kultúrával foglalkozik.

A médiának köszönhetően megoszthatjuk a saját gondolatainkat, ötleteinket és különféle tevékenységeinket másokkal. Az életünk részeivé váltak, és sok közülük, például a Pinterest, képes instrukciókat kínál nekünk a házunk berendezéséhez, hogy mit főzzünk ebédre, hogyan öltözködjünk, és ajánlásokat tesz arra vonatkozóan is, hogy mit ne tegyünk.

 

Facebook

 

Testvérek, de nem ikrek

Habár összetartoznak, van köztük némi különbség. A közösségi hálózatok és a közösségi média két különböző fogalom. Úgymond testvérek, de nem teljesen egyformák.

A közösségi médiának az a feladata, hogy különféle társadalmi kapcsolatokat alakítson ki és társítson. Bármely regisztrált felhasználó létrehozhatja, szerkesztheti vagy megjegyzést fűzhet a bennük lévő tartalmakhoz. Még a közösségi hálózatokkal szemben is elsőbbséget élveznek, mivel ide tartoznak a blogok, a chatszobák, a szavazást vagy a tartalom letöltését lehetővé tevő oldalak és a wiki oldalak is.

A közösségi hálózatok a közösségi média alá tartoznak. Olyan emberek interakciójáról szólnak, akik kapcsolatot alakítanak ki egymással, csoportokba egyesülnek és kommunikálnak. A legfontosabbak a Facebook, a Messenger, az Instagram, a Twitter, a TikTok, a Google+ vagy a WhatsUp. Szinte mindenki jelen van legalább az egyiken.

 

Pinterest

 

A magyarok sem kivételek

Magyarországon három közösségi média örvend a legnagyobb népszerűségnek, és ezek bizonyos értelemben aktívak. Az egyik a Facebook, amelynek világszerte több mint 2,6 milliárd felhasználója van. Magyarországon ez a legelterjedtebb közösségi hálózat, amely egyben a legerősebb és a legstabilabb is.

A TikTok és a 2,5 millió felhasználóval rendelkező YouTube szintén népszerű. Bár ez konkrétan nem egy közösségi hálózat, inkább egy tér, ahol a felhasználók különféle videókat terjesztenek és osztanak meg. A valós emberek mellett a közösségi oldalakon követhetünk különféle márkákat is, termékeket vagy cégeket, amelyekhez hűségesek vagyunk.

 

A közösségi hálózatok veszélyei

 

Az egészséges mérték mindenekelőtt

Mindenben fontos az egészséges mérték betartása, hogy később ne váljunk közösségi média függővé. Fontos tudni, hogy a közösségi hálózatok hogyan befolyásolják a mentális egészségünket, és figyelni kell gyermekeik biztonságára. A modern időkben azonban elengedhetetlen ezeknek a felületeknek az ismerete, akár egy új állás keresésekor, akár különféle tevékenységek során, amelyek a közösségi médiára összpontosítanak.

Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a barátokkal, családdal való személyes kapcsolat is fontos, mert azt semmilyen közösségi platform nem tudja pótolni. Tehát ne felejtse még elküldeni az utolsó üzenetet, módosítani az állapotát, ellenőrizni az checklistet, és észszerűen és kényelmesen ünnepelni ezt a napot.