Kovászos kenyeret otthon is tud sütni. Mire van szüksége ehhez? + recept

Kovászos kenyeret otthon is tud sütni. Mire van szüksége ehhez? + recept

Jó otthon, és még jobb, ha kenyér is van a háznál. A friss szelet kenyeret megkenjük vajjal, megszórjuk egy kis sóval, és ráharapunk a ropogós héjra. Ez az otthon, ez maga a költészet... Mi lenne, ha saját maga sütne kovászos kenyeret? Nem bonyolult. Egy erős kéz vagy erős konyhai robotgép, és türelem - ez az alap. Mi kell ahhoz, hogy otthon is tudjon kovászos kenyeret sütni? És hogy néz ki ennek az élvezetnek a receptje?

Kovászos kenyeret

 

Mi kell a kovászos kenyérhez

Türelem. A házi kovászos kenyér sütéséhez tényleg főként türelemre van szükségünk. Ez egy hosszú folyamat, amely összesen akár 24 órát is igénybe vehet – de a legtöbb időt várakozással töltjük, amíg valami mást is csinálhatunk. Időbe telik, de az eredmény mindenképpen megéri. És mi a helyzet az alapanyagokkal és a konyhai eszközökkel?

Az alap a kovászoláshoz szükséges liszt. Választhat egy jól bevált klasszikus vagy különleges kenyérlisztet. A házi kovászos kenyér sütésekor nem nélkülözheti a vizet, a sót, a köményt, a burgonyát vagy az egész mákot.

Konyhai mérleg nélkül feleslegesen nehéz lenne betartani a szükséges arányokat. Nem hiányozhat még a vászon törölköző, egy nagy tál – kerámia vagy rozsdamentes acél, egy fedővel ellátott tároló a kovászra (nyugodtan lehet ez egy befőttesüveg is), egy fonott kosár vagy szakajtó kosár a kovászos kenyérhez, és néhány erős kéz.

 

Kovászos kenyeret

 

Könnyítse meg a tésztakészítést egy konyhai robotgéppel 

Szerencsére a 21. században élünk, és a házi kovászos kenyér elkészítésének legnehezebb részét a nagyszüleinkkel ellentétben meg tudjuk könnyíteni: a kezünk helyett konyhai robotgépet használunk. Ezzel nem csak sok energiát, de főleg időt takaríthat meg. Kínálatunkban megtalálja a TEMPO-KONDELA MACEJKO konyhai robotgépet 1300 W teljesítménnyel.

A tészta dagasztásához szükséges dagasztóhorog és persze a sebességek választhatósága magától értetődő. Akár hét szín közül is választhat: fehér, fekete, piros, vanília, rose gold, mentol és rózsaszín. Csupán 29 900 forintért nemcsak egy remek segédeszközt kap a tészta dagasztásához, hanem egy dizájnos kiegészítőt is a konyhába.

 

Kovászos kenyeret

 

Hogyan készítsünk kovászt? 

A kovász a kovászos kenyér sütésekor alapvető összetevő. Hogyan lehet hozzájutni? Megvásárolhatja, megkérheti a barátnőjét, aki már gyakorlott kovász készítő, vagy elkészítheti saját maga. A folyamat nagyon egyszerű. De még egyszer megjegyeznénk: idő és türelem kell hozzá.
Hogyan csináljuk?
1. Gondosan mossa el a fedővel ellátott tartályt, és hagyja megszáradni. Ezt követően 50 g teljes kiőrlésű rozslisztet alaposan keverjen el 75 g langyos vízzel. Csak tegye rá a fedőt a tartályra vagy üvegre, de ne zárja le teljesen. Jelenleg a kovász születésénél tartunk.
2. Az így elkészített kovászt a lehető legstabilabb hőmérsékletű helyiségben hagyjuk erjedni.
3. Másnap ellenőrizzük és elkeverjük a kovászt, figyeljünk a buborékokra. Ez jó jel: a liszt és a víz életre kelnek.
4. A harmadik napon 1 evőkanál teljes kiőrlésű rozslisztet és 1 evőkanál langyos vizet adunk az élesztőhöz, újra alaposan elkeverjük és hagyjuk tovább erjedni.
5. A negyedik napon elveszünk 1 evőkanállal a növekvő kovászból, hozzáadunk 1 evőkanál teljes kiőrlésű rozslisztet és 1 evőkanál vizet. Ezt az eljárást minden nap megismételjük körülbelül egy héten keresztül. A kovászt rendszeresen ellenőrizzük és gondozzuk. Savanyú illata kell, hogy legyen, és akkor jó, ha folyamatosan buborékos. Ennyi idő elteltével a kovász készen áll a sütésre. Körülbelül 14 nap az optimális idő, amikor már a kovász tele van erővel és nagyszerű segítővé válik a kenyérsütés során.

 

Kovászos kenyeret

 

Hogyan kell gondoskodni a kovászról

Amikor a kovász megtelt élettel, lefedve, de nem teljesen lezárva ismét hűtőbe tehetjük. Hogyan tovább? Attól függ, milyen gyakran fog sütni. Ha legalább hetente egyszer sikerül kovászos kenyeret készítenie, akkor nem kell „etetni” az élesztőt. Ha az ideje, az energiája vagy egyéb okok nem engedik, hogy ilyen gyakran süssön, a kovász azt is túléli – de vigyázni kell rá. Ha nem süt, legalább 7 naponta adjon a kovászhoz 1 evőkanál teljes kiőrlésű rozslisztet és 1 evőkanál vizet. Ezután már csak meg kell keverni, és ezzel az egész hétre teljesítette a "szülői kötelezettségeit".

 

Kovászos kenyeret

 

Hogyan készítsünk tésztát búzából készült köménymagos kovászos kenyérhez

A tészta elkészítését a sütés előtti napon kezdje az erjesztéssel – ez a hajtóerő, amely a lisztes vizet kenyértésztává alakítja. Gyerünk!

Az erjesztés
1. Egy nagyobb tálban keverjen el 1 evőkanál (kb. 30 g) kovászt 150 g rozsliszttel és 150 g langyos vízzel.
2. A masszát alaposan keverje össze, egy vászon törölközővel vagy ronggyal, esetleg élelmiszerfóliával takarja le, és szobahőmérsékleten 12-16 órán át erjessze. A folyamatot azonban úgy is felgyorsíthatja, ha a sütőt 40 °C-ra melegíti, és egy tálban bele teszi a masszát. Így körülbelül a felére csökkentheti az időt.

Kenyértészta
1. A tálból kiveszünk 1 evőkanállal a masszából, és visszatesszük a kovásszal teli tartályba.
2. Összekeverjük a masszát 600 g búzaliszttel és 300 g langyos vízzel. Ebben a szakaszban nem próbálkozunk meg az alapos dagasztással, hiszen a konyhai robotgép körülbelül 60 másodperc alatt elvégzi ezt alacsony fordulatszámon. A tálat letakarva legalább 30 percig pihentetjük, de akár 1 órát is várhatunk.
3. Az idő letelte után keverjünk a tésztába 20 g sót és 10 g köményt (csinálhatuk keveréket, 5 g őrölt köményt, 5 g egészet). Itt is a konyhai robotgépre hagyatkozunk: kb. 2 perc dagasztás kisebb sebességgel, további 2 perc nagyobb sebességgel. Kézzel körülbelül 15-20 percet vesz igénybe.
4. Az így elkészített élesztős kenyér tésztáját (még kicsit ragadósnak kell lennie) egy napraforgóolajjal megkent tálba vagy szakajtó kosárba tesszük, letakarjuk, és kb. 2 órán át kelesztjük. Várakozás közben megfordíthatjuk a tésztát, hogy egyenletesebben keljen.
5. Ezután a szakajtó kosárba lisztet szórunk, hogy ne ragadjon rá a tészta. Magát a tésztát is belisztezhetjük, bele rakjuk a kosárba, és még három órát hagyjuk kelni szobahőmérsékleten. Ha valami közbejön, vagy másnap szeretné a kenyeret megsütni, a kosarat beteheti a hűtőbe, ahol ez a folyamat 10-13 órát vesz igénybe.

 

Kovászos kenyeret

 

Hogyan süssük meg a kovászos kenyeret

Minden sütő másképp süt, vegye figyelembe, hogy a kenyér első próbálkozásra valószínűleg nem lesz olyan, mint amilyennek elképzelte, de mégsem lesz összehasonlítható egy átlagos cipóval. Ne féljen kísérletezni a hőmérséklettel és az idővel, és fokozatosan tökéletesítse a sütési folyamatot.
Hogyan kell csinálni? Nagyjából így: 
1. Melegítse elő a sütőt 250 °C-ra, helyezzen az aljára egy tálat vagy egy kis tepsit kb. 1,5 dl vízzel. A kenyeret vegye ki a szakajtó kosárból, borotvapengével vágja be, és tegye be a sütőbe. Alternatív megoldásként a vízzel töltött tál vagy tepsi helyett permetezhet is egy kis vizet a sütőbe, és magát a kenyeret is bepermetezheti miután bevágta.
2. 250 C-on süsse a kenyeret körülbelül 20 percig, majd csökkentse a hőmérsékletet 180 °C-ra, távolítsa el a vízzel töltött tálat, és süsse további 15 percig.
3. Csökkentse még egyszer a hőmérsékletet, és süsse 160 °C-on további 10-15 percig.
4. Bár vonzani fogja, hogy megkóstolja, de a kovászos kenyeret sütés után legalább 3-4 órát hagyja hűlni. Ezután még jobban fogja élvezni. Frissen a legfinomabb, vajjal és sóval. Jó étvágyat!

 

Kovászos kenyeret

 

Kondela tipp

Nagy türelem kell ahhoz, hogy megtanuljunk nagyszerű kovászos kenyeret sütni. Azonban a fejlődés nyomon követése és a miatta érzett öröm ugyanolyan élvezetes, mint egy friss szeletbe beleharapni. Ne habozzon kipróbálni új módszereket. Például a kömény helyett egy egész kék mákot is hozzáadhat a tésztához. Vagy reszeljen le egy főtt burgonyát – de a tészta akkor kicsit másképp fog viselkedni.

Esetleg próbáljon meg egy búzából-rozsból készült kovászos kenyeret sütni. Vagy kísérletezzen a tönkölyliszttel, szárított paradicsommal, céklával vagy más anyaggal. Végtelen lehetőségek rejlenek a hőmérséklettel és idővel való játszadozásban, valamint, ha rácsot helyez a sütőbe, vagy különféle sütési programokat próbál ki. A még jobb eredmény érdekében a kovászos kenyér sütéséhez tepsi helyett pizzakövet is használhat. Így a kenyér héja alulról gyönyörűen ropogós lesz.

Egy felbecsülhetetlen segítőtársat keres a kovászos kenyér sütéséhez? Vessen egy pillantást a konyhai robotgép kínálatunkra.

 

Kovászos kenyeret