Készítsünk Montessori ágyat olcsón és gyorsan. Itt egy egyszerű utasítás, hogyan fogjunk hozzá

Készítsünk Montessori ágyat olcsón és gyorsan. Itt egy egyszerű utasítás, hogyan fogjunk hozzá

Ágy a padlón. Ez egy nagyon egyszerű és jellemző megfogalmazása a Montessori ágynak. A Montessori nevelési módszert egy Olasz doktornő és nevelőnő Mária Montessori fejlesztette ki. Ez a módszer a gyerek gondolkodására összpontosít a tanulásánál pedig kizárólag a szükségleteire. A szabadságát és a függetlenségét emeli ki a térben a legkevesebb korlátozással. A fő eleme ennek a gyerekszobának az igazi padlóágy, mely a gyermeknek szabad teret ad, hogy a segítségünk nélkül másszon le és fel az ágyról. A Montessori ágyak készítése nagyon könnyű. Biztosan sikerül egyedül is.


1. Rakodótér az ágy alatt kerekek nélkül

Az ilyen fajta ágy elkészítéséhez szükségünk lesz egy klasszikus rakodótérre, amelyet az ágy alá tolunk be. Egy ilyen betolható tárolót bármelyik bútoros e-shop–ban vagy áruházban találunk. A mi e-shop-unkon többet is talál. Ajánljuk például a

Ágy alatti tároló TIDY

 

Győződjünk meg, hogy a betolható tároló elég nagy e, hogy beletegyük a matracot .

A tárolók többségéhez hozzátartoznak a kerekek és a fogantyúk. A kerekeket szereljük le, hogy az ágy stabilan álljon a padlón. Azért, hogy megakadályozzuk a padló károsodását, szerezzünk be védőket, melyeket a tároló aljára szerelünk fel. A fogantyúkat tegyük fére, egyszer még biztosan jól jönnek majd, viszont az ilyen Montessori ággyá alakítás során feleslegesek. Az előfúrt lyukakat maszkoljuk el az ún. „vakdugókkal“.

Az így elkészített rakodótérbe már csak elég belerakni a matracot. Használhatjuk a régi matracot, vagy szükség szerint és a követelményeknek megfelelően vehetünk újat is.


2. Montessori ágy házikó formában

Az anyag a „házikós“ ágyhoz csak egy pár euróba kerül. Az ilyen ágy elkészítéséhez a fa hasábokon kívül szükségünk lesz még fúróra és tiplikre, csiszolóra vagy smírglipapírra, ragasztóra, csavarhúzóra. Elsősorban meg kell határoznunk az ágy méretét. Ha azon gondolkodunk, hogy gyermekágyat készítünk, 70x140 cm-es méretre lesz szükségünk. Amennyiben előre gondolkodunk készíthetjük klasszikus 80x200 cm-es ágyméretben.

Modern ágy, tűnyalábos fenyőfa, fehér, IMPRES

Egy ilyen ágy megépítéséhez a leg megfelelőbb a masszív borókafenyő. A faforgalmazók eldolgozott és lecsiszolt hasábokat is kínálnak. A boltba látogatás előtt írjunk egy listát, milyen anyagokra lesz szükségünk.

Egy ágyhoz 140x70 cm-es méretekkel szükségünk lesz (a méreteket cm-ben tüntetjük fel):

  • hordozó keret/oldalsó oszlopok
  • - 110x4,4x 4,4 (4x)
  • tető:
  • - 140x4,4x4x4 (3x)
  • - 70x4,4x4,4 (2x)
  • - 55,72x4,4x4,4, 45 fokban levágott végekkel (4x)
  • az ágy alja
  • - 140x7,4x4,4 (2x)
  • - 70x7,4x4,4 (2x)
  • ágyrács
  • - 140x4,4x4,4 (2x)
  • - körül-belül 69,5x2x4,4 (12-16x)
  • Elsőként az ágy konstrukcióját szereljük össze. Az egyes hasábokat tiplikkel, csavarokkal és ragasztóval kössük össze. Abban az esetben, ha a jövőben tervezzük az ágy szétszedését, ragasztót ajánlatos kihagyni. Inkább használjunk több és hosszabb tiplit és csavart. A végén szereljük fel az ágyrács tartóját – két párhuzamos hasáb. Végül az az ágyrács kerül fel.


    A Festés, melyet a művünk utolsó hangolására használunk, egészségre ártalmatlan kell hogy legyen, legjobb ha kémiai adalékoktól mentes. Ajánljuk a folyékony méhviaszt.

    Montessori ágy, tűnyalábos fenyőfa, szürke, GROSI

    Mit kell tudnunk az ilyen ágyon való alvásról:

    1. A gyermekünk el lesz ragadtatva ettől az ágytól. Amennyiben a szobájába helyezzük az ágyat, bizonyosodjunk meg róla, hogy a gyereknek nincsenek e rossz alvásszokásai. Ha gyakran felébred és túl élénk éjjel, akkor biztonsági szempontból nem ajánlatos a Montessori ágy, amelyről maga is le tud mászni.

    2. A gyerek személyisége és temperamentuma fontos szerepet játszik abban, hogy milyen hatása lesz az alvására a Montessori ágy. Ha a gyerek sokszor felébred és járkál a házban, vagy az éjjel közepén kezd el játszani, gondoljuk át az ilyen ágyat. Van, amelyik gyerek számára egy jó módszer lehet ahhoz, hogy hogyan tud lefeküdni, amikor már fáradt. Van, akit viszont akadályozhat a minőségi, nyugodt és zavartalan alvásban.

    3. A szabály szerint a gyerek második és negyedik életévében költözik át a kiságyról az ágyra.

    4. Amennyiben kitartunk a padlóágy mellett, legyünk türelmesek. A megfelelő irányítással a gyerek megszokja az új ágyat és az új alvószokásokat is.

    Montessori emeleteságy, fehér, 90x200, ATRISA

    A Montessori módszer az első helyre teszi a gyerek szükségeit. E módszer szerint a gyerek egyedül is tudja, mikor kell aludni és mikor van elegendő energiája a játszásra. Az idő, amikor a gyereket a kiságyból egy talajágyra helyezzük, egy individuális döntés. Szülőként a legjobban tudjuk, mire van gyermekünknek szüksége.