Karácsonyi baklövések: 8 főbenjáró bűn az étkezésnél

Karácsonyi baklövések: 8 főbenjáró bűn az étkezésnél

Ezeket a bakikat otthon vagy vendégségben is elkövetheti. Az étkezési etikettet minden étkezéskor be kellene tartani, nem csak a szállodai büféknél. A szépen elrendezett asztal, a mobilon bekapcsolt néma üzemmód és könyökök, amelyeket nem teszünk az asztalra, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az asztalnál mindenki sokkal előkelőbben érezze magát, mint a hétköznapokon. Annak érdekében, hogy valóban jó benyomást keltsen vendégeiben vagy családjában, most bemutatjuk a 8 legnagyobb baklövést az étkezések során, amelyeket nem biztos, hogy mindenkinek megtanítottak a szülei. És ha másért nem, akkor legalább azért, hogy jó példát mutathasson gyermekeinek.

Illusztrációs fotó

 

HOGYAN KELL A HÁZIGAZDÁNAK VISELKEDNIE

1.    Ünnepi teríték

Már csak néhány óra van hátra Szentestéig, úgyhogy itt az ideje, hogy felfrissítse az ünnepi étkezéssel kapcsolatos tudását. Az alábbi részletekről nem szabad megfeledkezni:

•    Terítő: az ünnepi asztalról nem hiányozhat a terítő. Válassza ki azt a darabot, amelynek formája és méretei a legjobban illeszkednek az asztalához. A terítő ne legyen túl hosszú vagy túl rövid.
•    Virágok: Javasoljuk, hogy a karácsonyi asztalra helyezzen alacsonyabb vázákat virágokkal, zsenge rügyekkel vagy dekoratív gallyakkal. Ha úgy dönt, hogy inkább egy domináns csokrot helyez az asztal közepére, azt javasoljuk, hogy a vendégek érkezésekor állítsa ki, az ételek felszolgálásakor pedig inkább tegye félre. A vendégek emiatt nem látják majd egymást, és egyébként is túl sok helyet foglal el.
•    Gyertyák: Az ünnepi vacsorákat lágy fény mellett illik felszolgálni. Az ízlésesen elrendezett gyertyák és az oldalsó világítás gondoskodik erről. Részesítse előnyben a keskeny, magas gyertyatartókat, vagy a teagyertyákhoz tervezett alacsonyabb darabokat. Kerülje az illatos gyertyákat vagy a hatalmas gyertyatartókat.
•    Ízléses étkészlet: Fektessen be egy elegáns étkészletbe, amelyet az ünnepi eseményekkor vesz csak elő. Az extravagáns szettek helyett részesítse előnyben az időtálló, egyszerű mintákat, amelyek bármilyen alkalomra megfelelnek. Mi a GARIDA porcelán készletet ajánljuk. Egy 57 darabos hófehér porcelán étkészlet, amely finom kék-arany mintával van díszítve.
 

étkészlet, 57 db-os szett Étkészlet GARIDA, 57 db-os szett

 

2.    A fogások sorrendje

Csak az az étel kerüljön az asztalra, amely éppen soron van. Az ajánlott fogások sorrendje a következő: aperitif, leves, előétel, hal, könnyebb hús salátával, vadhús vagy hús szósszal, sajt, sütemény, gyümölcs, feketekávé. Még ha valamelyik fogást ki is hagyja, nem számít, elég, ha a sorrendet betartja. Az asztalon ne legyenek alkoholos üvegek vagy használt tányérok. Ezek elhelyezésében segítenek a tálalókocsik, amelyek minden házigazdánál jó, ha kéznél vannak.

Zsúrkocsi Zsúrkocsi

 

3.    Ízléses pohárköszöntő

Sok házigazda rögtön az első koccintáskor hibát követ el. Ne kövesse el Ön is ugyanezt a hibát, és ne üsse a kanalat a pezsgőspohárhoz. Ez csak egy rossz szokás, amelyet a filmekből másoltunk le. Amikor eljön a pohárköszöntő ideje, álljon fel, és kezdje a következő szavakkal: „És most jön a pohárköszöntő”. Legyen rövid és lényegre törő, 3 perc az ideális hossz. A koccintást az egyszerű „Egészségünkre!” szóval le is zárhatja. Ez egy szimbolikus poháremeléssel és egy korttyal társulhat. Nagyobb vendégsereg esetében a koccintgatás egyáltalán nem ideális.
 

Koktélos poharak,  6 db-os szett, 250 ml, füstös sötétbarna Koktélos poharak LILO, 6 db-os szett

 

4.    Az ételek és italok megfelelő mértékű kínálgatása

Egy nagy rossz szokás, amely generációkról generációkra jár, az ételek és italok véget nem érő kínálgatása. Tudjuk, hogy Ön csak jót akar, de a kedvességnek is vannak határai. Az "egyél még" folyamatos ismételgetése szükségtelenül parancsoló és idővel bosszantóvá válhat. Ráadásul így megeshet, hogy arra kényszeríti a vendégeit, hogy egyenek az ételből, amiből már nem kérnek, miközben ők szívesebben ennének valami mást. A másik véglet az, amikor állandóan arra unszoljuk a vendéget, hogy igyon még alkoholt. Házigazdaként tiszteletben kell tartania a vendégei akaratát és ízlését, csak így lehet biztos benne, hogy jól fogják magukat érezni a társaságában, és önmaguk lehetnek.
 

Illusztrációs fotó

 HOGYAN KELL A HÁZIGAZDÁNAK VISELKEDNIE


5.    A különbség az asztalkendő és a szalvéta között

Az asztalkendőt a villától balra vagy a tányéron összehajtva találhatja. Miután leült az asztalhoz, hajtsa félbe, majd helyezze az ölébe. Ne lengesse az asztalkendőt, mintha a szőnyeget porolná. Hasonlóképpen, ne gyömöszölje be a gallérja vagy az öve mögé.

A papírszalvéta a tányér bal oldalán található. Arra szolgál, hogy étkezés közben megtöröljük magunkat vele. Soha ne fújja az orrát a szalvétába. Előfordulhat azonban, hogy tüsszentéskor használja, ilyenkor hajtsa össze, és kérjen egy újat. Evés után gyűrje össze a papírszalvétát és tegye a tányérra.
 

Tippünk: Vendégelje meg a látogatókat finom sajtok remek választékával a praktikus MANDOL bambuszdeszkán. A praktikus fiókban 4 darab evőeszközt talál a sajtokhoz - sajtvillát, parmezán kést, sajtvágó kést lágy sajtokhoz és nem utolsósorban egy spatulát.
 

5 darabos tál készlet fém keretben 5 darabos tál készlet fém keretben FRELA

 

6.    A meleg ételt nem fújjuk

Az étel nem mindig akkor kerül az asztalra, amikor pont ideális a hőmérséklete. Ha még mindig túl forró, ne fújja vagy kevergesse az ételt. A legjobb, ha egyszerűen vár, amíg magától kihűl. Valószínűleg a többi vendég étele is ugyanilyen meleg, így egy kellemes beszélgetés most pont helyénvaló.
 

Étkészlet DONATELLA GREECE, 20 db-os szett Étkészlet DONATELLA GREECE, 20 db-os szett

 

7.    A poharak megfelelő tartása

Bizonyára hallott már arról, hogy kávézás közben manapság már nem illik felemelni a kisujjunkat. De mi a helyzet a borospoharak tartásával? Két oka is van annak, hogy a boros- vagy pezsgőspoharat a száránál fogva kell tartani. Először is, így nem befolyásolja a bor hőmérsékletét a keze melegével, másodszor pedig nem fogja ujjlenyomatokkal tele maszatolni a poharat. Mindig törölje le a száját szalvétával, mielőtt iszik a pohárból. A kirúzsozott szájú hölgyek pedig mindig ugyanarról a helyről igyanak, hogy ne legyen az egész pohár tele lenyomatokkal.
 

Borospohár készlet, 6db, szürke, LEGACY Borospohár készlet LEGACY, 6db

 

8.    Halevés evőeszközzel

A hal sok országban a hagyományos ünnepi ételek közé tartozik. A halevésnek pedig szintén megvannak a maga szabályai. A halat helyesen villával és tompa pengéjű halkéssel esszük, amivel eltávolítjuk a csontokat. Ha nincs halkésünk, használjunk hagyományos kést, vagy együnk csak egy villával, amit a jobb kezünkben tartunk, miközben a bal kezünkben lévő kenyérdarabokkal segítünk magunkon.