Rossz idő? Ez az 5 tevékenység az egész családot szórakoztatni fogja

Rossz idő? Ez az 5 tevékenység az egész családot szórakoztatni fogja

Magyarországon az éves csapadék körülbelül 65%-a tavasszal és nyáron esik. Bár szép napsütéses napokra számíthatunk, minden bizonnyal sok zápor, nyári vihar vagy hosszú esős napok is várnak ránk. De mit csináljunk ilyenkor - főként, ha a gyerekeket is szórakoztatni kell? Most is érvényes: jó otthon. Összegyűjtöttünk Önnek 5 tippet az otthoni tevékenységekhez, amelyek nemcsak a legkisebbek, hanem az egész (vagy legalábbis a legtöbb) család szórakoztatására szolgálnak.

Rossz idő?

 

Szobanövények ültetése és átültetése

Egy esős nap ideális idő a növények ültetésére vagy átültetésre. Kíváncsi, hogy ez a tevékenység vajon alkalmas-e a gyerekek számára? Minden korosztály imádni fogja. Készítsen elő kis kerti lapátokat, földet az ültetéshez, takarja le a padlót kartonpapírral vagy műanyag fóliával, és kezdődhet a szórakozás.

A fiatalabb szobanövények értékelni fogják, ha minden évben áthelyezi őket egy nagyobb cserépbe. Az idősebbek általában nagyobb cserepet és két-három évente új földet igényelnek. A szobanövényeket azonban egyénileg közelítse meg. Azon gondolkodik, hogyan lehet bevonni a gyerekeket? Például kérje meg őket, hogy "kotorjanak" elő egy marék finom kavicsot a cserepek aljára a vízlevezetéshez. Egy kis teherautó vagy daru használata is megengedett.

Ihletet meríthet a magazinunkban található cikkből - Hogyan és mikor ültessük át a szobanövényeket? Válaszok a leggyakoribb kérdésekre 

Az agyaggal való játék kellemes tevékenység a gyerekek számára: a benne való turkálás a szórakozás végtelen forrása. Ezenkívül hozzájárul a fejlődésükhöz is – az agyag kellemes tapintású, és segíti a finom motoros készségek fejlesztését. Az átültetésen kívül a magokat is elültethetik együtt, és fokozatosan figyelhetik a növények növekedését. A retek, a bab vagy a cseresznye életciklusát saját szemmel megfigyelni igazi élmény lesz a kicsik számára. Ne féljen a növények gondozását a gyerekekre bízni (persze az Ön felügyelete alatt). Kiváltságként fogják majd fel. Így kombinálhatja a kellemeset a hasznossal.

 

Rossz idő?

 

Szórakozás a konyhában

Főzés. Ez egy újabb tevékenység, amely a kellemeset a hasznossal ötvözi, és az egész családot leköti. Még a legkisebbeket is. Helyezze át a gyerekek fából készült játék konyháját a "felnőtt" konyhába, és kezdjen tanácskozásba. Mit fog főzni? Mire van gusztusa? Ki hámozza meg a krumplit? És ki keveri a levest?

Szánjunk elegendő időt a közös főzésre. Hiszen a gyerekek jelenlétével a főzési sebesség valamivel lassabb lesz, mint egy népszerű ázsiai bisztró konyhájában. A kisebb gyerekeknek adjunk valódi eszközöket a fából készült konyhájukba – például műanyag edényt, szűrőt, de akár egy könnyebb, kisebb edényt is. Hagyjuk őket is főzni.

A nagyobb gyerekeket megbízhatja kevésbé megerőltető munkákkal – sárgarépa pucolása, tésztahengerítés, rizsmosás. Mozgassa meg a fantáziáját, és hallgassa meg a vágyakozó kiáltásokat: ezt szeretném csinálni! Én pedig ezt! A közös erőfeszítések gyümölcsét élvezzék közösen az étkezőasztalnál. Ezúttal egy kicsit jobban fognak ízleni az ételek.

 

Rossz idő?

 

Indiános játék

Az indiános játék az egész családot szórakoztatja, számos tevékenységet magába foglalhat: a sátorépítéstől a díszítésen át a lovaglásig. A család minden tagja megtalálja a neki való szórakozást. Kínálatunkban megtalálja a bontásban szállított gyerek teepee sátrat, amit a kis indiánok a családfővel – a főnökkel közösen állíthatnak fel. Hiszen jobb lesz élni és rejtőzködni egy olyan "bunkerben", amit maga állított fel. Egyszerű: csatlakoztassa a négy karót, feszítse ki a ponyvát, rögzítse a padlóhoz, cipzározza fel és várja ki a legnagyobb zuhé végét.

Az anyuka a kis indiánokkal nekiláthat a sátor díszítésének: párnák a padlón, lámpák a szerkezeten, boldogság talizmánok a falakon. És mit csinálnak még az indiánok? Nem hiányozhat a fejpánt sem – például papírtollakból, aminek elkészítésével maga a főnök bízza meg az indiánokat. Alternatív megoldásként összegyűjthetnek és használhatnak valódi madártollakat is – de használat előtt alaposan fertőtlenítse azokat.

A nagyobb indiánok minden bizonnyal értékelni fogják az íjászversenyt, miközben a főnök felügyeli a nyilak biztonságát. Ha a törzs tagjai szeretnek fával dolgozni, saját totemeket is készíthetnek. Az indiánok körülöttük táncolnak, és megkérik a nagy Manitut, hogy állítsa meg az esőt. És mi a helyzet a lovaglással? Fogjon egy seprűt, erősítsen rá egy kantárt és vágtasson. A kisebb indiánok is megbirkóznak ezzel a lovaglással, hiszen egy seprűs lovat nem kell megszelídíteni. Gyí, paci!

 

Rossz idő?

 

Vegye elő a családi fotóalbumot

Garantált szórakozás, különösen egy nagyobb gyermekes családban. Vegyék elő a fotóalbumot, készítsenek uzsonnát, üljenek le a kanapéra egy takaró alá, és induljanak el egy időutazásra. A régi fényképek nézegetése ideális időtöltés esős napokon.

„Aha, Márta néninek pontosan olyan a mosolya, mint a mi Barbikánknak." - "Lehetséges ez?! Matyi teljesen olyan, mint Iván nagypapa."- „Gyerekek, emlékeztek arra, amikor a lakókocsiban nyaraltunk?" – „Erről teljesen megfeledkeztem! Fiatalabb koromban folyton a szomszéd Ferivel játszottam az udvaron. Már nem élnek itt.”

A gyermekeink és a partnerünk figyelmének lekötéséhez és megtartásához nagyszerű módszer, ha történeteket adunk a fényképekhez. Mesélje el szeretteinek azokat az emlékeket, amelyek egy adott képhez kapcsolódnak. A gyerekeket lenyűgözi az, ahogyan éltek (a 20 évvel ezelőtti emlékek ámulatba ejthetnek), és párja is megtudhat egy kicsit többet Önről. Egy ilyen családegyesítés után pedig még kellemesebb lesz a hangulat otthon.

 

Rossz idő?

 

Végtelen szórakozás gyurmával

Kortalan szórakozás az egész családnak: gyurma. Ki ne szeretne létrehozni, modellezni valamit, ha már egyszer elővették a fiókból? Kisebb és nagyobb gyerekek, de még szülők is. Különféle tárgyakat készíthetnek belőle, állatokat, autókat, fákat, házakat állíthatnak elő, vághatnak, összeilleszthetnek, tekerhetnek, gömbölyíthetnek, összenyomhatnak... Egyszerűen mindent, ami az eszükbe jut.

Az alkotások nagyobb összetettsége és hitelessége érdekében próbáljon meg nem gyurmából készült darabokat is bevonni a gyártási folyamatba. Például egy fa leveleit, fogpiszkálókat, gombokat vagy cérnát. Azonban vigyázat, kicsit sajnálni fogja, ha a gyurmázás alatt eláll az eső.

Szeretné kellemesebbé tenni az esős napokat? Cserepeket, kerti szerszámkészletet, teepee sátrat vagy gyerekkonyhát és még sok minden mást megtalálhat a kondela.hu oldalon.