Amikor az ízek és ötletek összeérnek
2012 óta minden év május harmadik vasárnapján ünnepeljük a Sütés világnapját. Mögötte a Worldbakingday platform emberei állnak, akik úgy döntöttek, hogy itt az ideje, hogy elkezdjük terjeszteni a sütés örömét szerte a világon. De különösen azok körében, akik nem sütnek olyan gyakran, ahogy szeretnének, vagy nincs elég tapasztalatuk. Ezen a napon a sütés szórakozássá válik, amelyet a barátokkal és a családdal töltünk. Hiszen mi lehet jobb egy finom süteménynél, amit saját kezűleg készítünk?
Évtizedek óta szokás, hogy megosztjuk a kiváló finomságok receptjeit és tippeket a sütemények, desszertek, krémek tökéletesítésére mindazokkal, akik egyszerűen csak szeretik a süteményeket. Ezen a napon a fantáziánk remek ötletekkel és okos trükkökkel párosulhat. Tudta, hogy a sütés már több mint 14 000 éve velünk van? Az első pékek Jordániában jelentek meg. Termékeik a hús köré tekert palacsintához hasonlítottak. Az igazi kézműves pékek az ókori Rómából származnak. Az örök város lakossága nagyra becsülte a cukrászait, még azokat is, akik a bőséges asztalokra új péksüteményeket vittek.
Hogyan ünnepeljük meg ezt az édes napot?
Az igazság az, hogy nem kell luxustortákra szakosodott cukrásznak lennünk ahhoz, hogy méltóképpen megünnepeljük ezt az ünnepet. Mindannyian a magunk módján ünneplünk. Egy pompás süteménnyel, egy lágy krémes tortával vagy egy házi dagasztott süteménnyel. Számos nagyszerű receptet találhatunk magunk körül, amelyek mindenki igényének megfelelnek. Az édesszájú cukrászoknak és a hagyományőrzőknek is, akik minden részletre odafigyelnek. Sokunk számára a sütés egy pihentető terápia, amely során elengedhetjük magunkat, és élvezhetjük a finom illatokat és ízeket. De egy biztos, kalandvágyra szükségünk van.
Ha Ön az egészséges táplálkozás híve, akkor sem kell kimaradnia ebből. Számos jól bevált egészséges recept létezik, mint például a datolyából vagy zabpehelyből készült almás-fahéjas muffin. Így Ön is teljes mértékben kiélvezheti ennek a napnak a szépségét!
A sütés, amely művészetté válik
Ropogós kekszek, omlós sütemények, aranyos kis muffinok...ezek mind egy művészet részei, amely nélkül túl monoton lenne ez a világ. A sütés világnapja a megfelelő alkalom arra, hogy leporoljuk a régi recepteket és készítsünk valami finomat! Lepje meg párját, szomszédját, kollégáját vagy rokonát egy édes vagy sós finomsággal, amit sosem felejt el!
Ne feledkezzen meg néhány bevált tippről, amelyektől a sütemények olyanok lesznek, mintha egy igazi cukrász készítené őket
Ne felejtse el átszitálni az összes "száraz" hozzávalót, különben túlságosan darabos vagy túl sűrű lehet a sütemény. A liszt átszitálásával levegőzteti a tésztát, amely így sima állagot ér el, és sütés közben növeli a térfogatát. A sütőport, a porcukrot vagy a kakaót is ajánlott átszitálni. Így a sütemény puhább lesz, és nem lesznek benne különféle szennyeződések.
A tojásra is elegendő figyelmet kell fordítani. A sárgája felverésekor ajánlatos egy evőkanál langyos vizet hozzáadni, a fehérjénél pedig egy kis citromlé vagy egy csipet só remekül kiegészíti a habot. A tojásfehérje és sárgája szétválasztásakor fontos odafigyelni arra, hogy a fehérjében valóban ne legyen egy kis darab sem a sárgájából. Nem szabad megfeledkezni a megfelelő sütésről sem. Ezért fontos, hogy a sütőt kellően előmelegítsük, valamint, hogy a süteményünknek legyen ideje pihenni.
A Sütés világnapja nem lenne igazi egy csábító édes recept nélkül
Ezért egy kitűnő tippet kínálunk a Pavlova tortához finom málnás mascarponés krémmel
Ezekre az összetevőkre van szükségünk:
6 db tojásfehérje
320 g kristálycukor
1 ek. ecet
1 ek. kukoricakeményítő
csipet só
A málnakrémhez szükségünk lesz az alábbiakra:
500 g Mascarpone krém
300 ml tejszín
80 g porcukor
50 g málna
2 ek. málnaszörp vagy kompótlé
A folyamat a következő:
Először felverjük a tojásfehérjét egy csipet sóval, és szilárd habot készítünk. A praktikus planetáris keverőrendszerrel ellátott MACEJKO robotgép nagyszerű segítség ehhez, amely egyszerű kezelésének és nagy teljesítményének köszönhetően könnyen átalakítja a hozzávalókat olyanná, amilyenre szüksége van. Ezután fokozatosan hozzáadjuk és kanalanként belekeverjük a cukrot. A habverőt a legmagasabb fokozatra kapcsoljuk, hogy szép kemény habot hozzunk létre. Ezután csökkentjük a sebességet, és hozzáadunk egy evőkanál ecetet, kukoricakeményítőt, és enyhén összekeverjük. A kész habot tetszőleges formában egy tepsire helyezzük, amit sütőpapírral béleltünk ki.
A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A tepsi behelyezése előtt azonban csökkentse a hőmérsékletet 110 fokra, és hagyja a habot száradni körülbelül 90 percig. Száradás után kapcsolja ki a sütőt, és hagyja benne a tortát, hogy kihűljön. Várakozás közben elkészítjük a krémet.
A friss, megmosott gyümölcsöt egy tálban alaposan szétnyomkodjuk. Elkészítünk egy második edényt is, amelybe kimérjük a mascarponét, a porcukrot és a málnaszörpöt a stílusos GELSA digitális konyhai mérlegen. Lassan elkezdjük felverni, és fokozatosan hozzáadjuk a szétnyomkodott málnát.
Ezután felverjük a tejszínt. Ebben ismét segítségünkre lehet a nagyszerű kis segítőnk, a MACEJKO, amely gyönyörű tejszínhabot készít. A végén ezt hozzáadjuk a krémhez, és tökéletesítjük a receptet. Az egészet jól összekeverjük és hagyjuk kihűlni.
Amint jól kihűlt a torta, rákenhetjük a kész málnakrémet, és gyümölcsdarabokkal díszíthetjük. Kész a finomság!
Jó étvágyat kívánunk!
Minden szükséges konyhai eszközt - ami nem csak a cukrász alkotásoknál lesz segítségére - megtalál a https://www.kondela.hu/lakas-dekoracio-lakaskiegeszitok-fozes-es-sutes/ oldalon.