Itt a Sütés Világnapja: Süssön, egyen és szórakozzon a maga módján! + Pavlova torta recep

Itt a Sütés Világnapja: Süssön, egyen és szórakozzon a maga módján! + Pavlova torta recep

Nemcsak a gyerekeknek, anyukáknak, szervezeteknek vagy állatoknak van világnapja, hanem a sütésnek is. Ez egy olyan időszak, amikor nem csak a családdal és a barátokkal osztjuk meg a műveinket, hanem az egész világgal! Bár ez a nap még viszonylag éretlen kamasznak számít, de eszünkbe juttatja, hogy évente legalább egyszer lelkiismeret-furdalás nélkül ünnepelhetjük az édességek élvezetét.

 

Sütés a múltban

 

Amikor az ízek és ötletek összeérnek

2012 óta minden év május harmadik vasárnapján ünnepeljük a Sütés világnapját. Mögötte a Worldbakingday platform emberei állnak, akik úgy döntöttek, hogy itt az ideje, hogy elkezdjük terjeszteni a sütés örömét szerte a világon. De különösen azok körében, akik nem sütnek olyan gyakran, ahogy szeretnének, vagy nincs elég tapasztalatuk. Ezen a napon a sütés szórakozássá válik, amelyet a barátokkal és a családdal töltünk. Hiszen mi lehet jobb egy finom süteménynél, amit saját kezűleg készítünk?

Évtizedek óta szokás, hogy megosztjuk a kiváló finomságok receptjeit és tippeket a sütemények, desszertek, krémek tökéletesítésére mindazokkal, akik egyszerűen csak szeretik a süteményeket. Ezen a napon a fantáziánk remek ötletekkel és okos trükkökkel párosulhat. Tudta, hogy a sütés már több mint 14 000 éve velünk van? Az első pékek Jordániában jelentek meg. Termékeik a hús köré tekert palacsintához hasonlítottak. Az igazi kézműves pékek az ókori Rómából származnak. Az örök város lakossága nagyra becsülte a cukrászait, még azokat is, akik a bőséges asztalokra új péksüteményeket vittek.

 

Házi muffinok

 

Hogyan ünnepeljük meg ezt az édes napot?

Az igazság az, hogy nem kell luxustortákra szakosodott cukrásznak lennünk ahhoz, hogy méltóképpen megünnepeljük ezt az ünnepet. Mindannyian a magunk módján ünneplünk. Egy pompás süteménnyel, egy lágy krémes tortával vagy egy házi dagasztott süteménnyel. Számos nagyszerű receptet találhatunk magunk körül, amelyek mindenki igényének megfelelnek. Az édesszájú cukrászoknak és a hagyományőrzőknek is, akik minden részletre odafigyelnek. Sokunk számára a sütés egy pihentető terápia, amely során elengedhetjük magunkat, és élvezhetjük a finom illatokat és ízeket. De egy biztos, kalandvágyra szükségünk van.

Ha Ön az egészséges táplálkozás híve, akkor sem kell kimaradnia ebből. Számos jól bevált egészséges recept létezik, mint például a datolyából vagy zabpehelyből készült almás-fahéjas muffin. Így Ön is teljes mértékben kiélvezheti ennek a napnak a szépségét!

 

Sütemények sütés

 

A sütés, amely művészetté válik

Ropogós kekszek, omlós sütemények, aranyos kis muffinok...ezek mind egy művészet részei, amely nélkül túl monoton lenne ez a világ. A sütés világnapja a megfelelő alkalom arra, hogy leporoljuk a régi recepteket és készítsünk valami finomat! Lepje meg párját, szomszédját, kollégáját vagy rokonát egy édes vagy sós finomsággal, amit sosem felejt el!

 

Konyhai robotgép

 

Ne feledkezzen meg néhány bevált tippről, amelyektől a sütemények olyanok lesznek, mintha egy igazi cukrász készítené őket

Ne felejtse el átszitálni az összes "száraz" hozzávalót, különben túlságosan darabos vagy túl sűrű lehet a sütemény. A liszt átszitálásával levegőzteti a tésztát, amely így sima állagot ér el, és sütés közben növeli a térfogatát. A sütőport, a porcukrot vagy a kakaót is ajánlott átszitálni. Így a sütemény puhább lesz, és nem lesznek benne különféle szennyeződések.
A tojásra is elegendő figyelmet kell fordítani. A sárgája felverésekor ajánlatos egy evőkanál langyos vizet hozzáadni, a fehérjénél pedig egy kis citromlé vagy egy csipet só remekül kiegészíti a habot. A tojásfehérje és sárgája szétválasztásakor fontos odafigyelni arra, hogy a fehérjében valóban ne legyen egy kis darab sem a sárgájából. Nem szabad megfeledkezni a megfelelő sütésről sem. Ezért fontos, hogy a sütőt kellően előmelegítsük, valamint, hogy a süteményünknek legyen ideje pihenni.

 

 

Pál tortája

 

A Sütés világnapja nem lenne igazi egy csábító édes recept nélkül

Ezért egy kitűnő tippet kínálunk a Pavlova tortához finom málnás mascarponés krémmel

Ezekre az összetevőkre van szükségünk:
6 db tojásfehérje
320 g kristálycukor
1 ek. ecet
1 ek. kukoricakeményítő
csipet só

A málnakrémhez szükségünk lesz az alábbiakra:
500 g Mascarpone krém
300 ml tejszín
80 g porcukor
50 g málna
2 ek. málnaszörp vagy kompótlé

 

Keverő a konyhába

 

A folyamat a következő:

Először felverjük a tojásfehérjét egy csipet sóval, és szilárd habot készítünk. A praktikus planetáris keverőrendszerrel ellátott MACEJKO robotgép nagyszerű segítség ehhez, amely  egyszerű kezelésének és nagy teljesítményének köszönhetően könnyen átalakítja a hozzávalókat olyanná, amilyenre szüksége van. Ezután fokozatosan hozzáadjuk és kanalanként belekeverjük a cukrot. A habverőt a legmagasabb fokozatra kapcsoljuk, hogy szép kemény habot hozzunk létre. Ezután csökkentjük a sebességet, és hozzáadunk egy evőkanál ecetet, kukoricakeményítőt, és enyhén összekeverjük. A kész habot tetszőleges formában egy tepsire helyezzük, amit sütőpapírral béleltünk ki.
A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A tepsi behelyezése előtt azonban csökkentse a hőmérsékletet 110 fokra, és hagyja a habot száradni körülbelül 90 percig. Száradás után kapcsolja ki a sütőt, és hagyja benne a tortát, hogy kihűljön. Várakozás közben elkészítjük a krémet.
A friss, megmosott gyümölcsöt egy tálban alaposan szétnyomkodjuk. Elkészítünk egy második edényt is, amelybe kimérjük a mascarponét, a porcukrot és a málnaszörpöt a stílusos GELSA digitális konyhai mérlegen. Lassan elkezdjük felverni, és fokozatosan hozzáadjuk a szétnyomkodott málnát.
Ezután felverjük a tejszínt. Ebben ismét segítségünkre lehet a nagyszerű kis segítőnk, a MACEJKO, amely gyönyörű tejszínhabot készít. A végén ezt hozzáadjuk a krémhez, és tökéletesítjük a receptet. Az egészet jól összekeverjük és hagyjuk kihűlni.
Amint jól kihűlt a torta, rákenhetjük a kész málnakrémet, és gyümölcsdarabokkal díszíthetjük. Kész a finomság!

Jó étvágyat kívánunk!

Minden szükséges konyhai eszközt - ami nem csak a cukrász alkotásoknál lesz segítségére - megtalál a https://www.kondela.hu/lakas-dekoracio-lakaskiegeszitok-fozes-es-sutes/ oldalon.