Itt az év legkísértetiesebb időszaka. Tudta ezt a halloweenről?

Itt az év legkísértetiesebb időszaka. Tudta ezt a halloweenről?

Bár térségünkben az első halloweeni szokások csupán 1989 után jelentek meg, ez az új ünnep különösen az új évezred elején szerzett sok rajongót. És nem csak Magyarországon, hanem a világ más országaiban is: Németországtól Japánon át egészen Ausztráliáig. Mikor és hol jött létre a halloween? Miért rejtik el a németek a késeket ezen az ünnepen? És mennyit nyomott a legnagyobb halloweenre faragott töklámpás?

halloween

 

Mikor és hol keletkezett a halloween? Az eredete lehet, hogy Önt is meglepi

A halloween eredetileg pogány ünnep volt. Az ősi kelták Samhain ünnepét ünnepelték október 31-én. Elbúcsúztatták az őszt és üdvözölték a telet. Ezen a napon a kelták hálát adtak a termésért, megjósolták, hogy milyen lesz a közelgő tél, de ajándékokat is hoztak isteneiknek és halottaiknak.

A Samhain ünnep részét képezték a dombokon gyújtott tüzek is. Ezek "világítótoronyként" szolgáltak az elhunytak lelkének, hogy tudják, hová kell visszatérniük. Ugyanakkor a tűz megvédte a keltákat a démonoktól. A kelták ezen a napon a halottakról is meséltek egymásnak – azonban kizárólag pozitív szellemben. Különben a halott lelkek az élőket is magukkal vitték volna a sírba.

Amikor a kereszténység elterjedt a Brit-szigeteken, szinte egyszerre ünnepelték a mindenszentek napját és a halottak napját – akárcsak Magyarországon. A mai halloween azonban népszokásként itt is megtartotta helyét. Egy szokás, amelyet a brit bevándorlók vittek magukkal az Egyesült Államokba. Egy szokás, amely az idők során felvette a mai formáját. A mai halloween a faragott sütőtökökről, az ijesztő vagy nem túl ijesztő maszkokról, valamint a házak körüli gyűjtögetésről ismert, amelyet édességgel jutalmaznak.

 

halloween

 

Tudta? Érdekes tények a halloweenről

Bár a halloween eredetileg spirituális ünnep volt, ma már főként a szórakozásról szól. Az egyik hagyományos halloweeni időtöltés a töklámpás faragás. Némelyik vicces, de van, amelyik ijesztő. Néhány pedig akár gigantikus méretű is lehet. A legnagyobb faragott tök hihetetlen 1066 kg-ot nyomott, létrák segítségével készült, és egy tigris fejét ábrázolta.

A halloweent manapság különösen a gyerekek kedvelik, így nem csoda, hogy az USA-ban általában 2,6 milliárd dollár értékben vásárolnak édességet ezen az ünnepen. Ez a szám nem is annyira vicces, mint az, hogy a felnőttek közel háromnegyede nyíltan vállalja, hogy édességet "lop" a gyermekeitől.

A halloweent manapság az egész világon ünneplik, ez alól Németország sem kivétel. Minden ország a magáéhoz igazítja az ünnepet – Németországban hagyomány, hogy halloweenkor minden kést elrejtenek. Miért? Hogy az elhunytak hazatérő lelkei ne sérüljenek meg. És végül visszatérve a sütőtökhöz: tudta, hogy a "halloweeni" sütőtök gyakorlatilag gyümölcs és nem zöldség?

 

halloween

 

Világítsa meg otthonát, és élvezze a varázslatos hangulatot

Akár szereti a halloweent, akár nem, nagyszerű lehetőséget kap a varázslatos hangulat megteremtésére. A halloweent ugyanis csak egy nappal a mindenszentek ünnepe előtt, és két nappal a halottak napja előtt ünneplik. Gyújtson egy gyertyát, emlékezzen szeretteire, és élvezze ezt a privát "meditációt". Varázslatos pillanat, amely különleges hangulatot érdemel.

Kínálatunkban olyan gyertyatartókat és lámpásokat talál, amelyek képesek intim hangulatot teremteni. Remek választás a rózsaszín mintás üveggel ellátott MAISI gyertyatartó, mely varázslatos árnyakat teremt a szobája falán. A búrának köszönhetően nyugodtan elhelyezheti az üveg gyertyatartókat az erkélyen, a teraszon vagy a családi ház ajtaja előtt is.

A gyertyák a zárható lámpásainkban is védve vannak. A tűz biztonságban lesz az őszi széltől vagy egy kósza csepp az őszi esőtől. Természetesen a lámpást nem csak a szabadban, hanem a beltérben is elhelyezheti. Hogyan mutat majd a fém tetővel ellátott TAMOL falámpás az étkezőasztalán vagy az ablakpárkányán?

A lámpákat és gyertyatartókat megtalálja a Lakáskiegészítők kategóriánkban a kondela.hu e-shopon.