Indul a grillszezon! Hogyan lehetsz valódi grillmester

Indul a grillszezon! Hogyan lehetsz valódi grillmester

A nyarat egy jó grillezés nélkül el sem tudjuk képzelni. Az igazság az, hogy a sütő egyszerűen nem helyettesíti az ilyen pillanatokat. Az az idő, amikor az egész család összegyűlik, és a friss levegőn együtt finom ételeket készítünk, garantáltan egyedülálló lesz. Ha ehhez még hozzáadunk egy jól lehűtött italt és a fények kellemes hangulatát, az szó szerint felejthetetlen élményt biztosít. Ahhoz azonban, hogy igazán jó házigazdák és szakácsok legyünk, jó, ha tudjuk, hogyan kell csinálni.

 

Grill serpenyő

 

Az alapvető szabályok

A grillezés nem egy extrém tudomány, azonban sok bevált szabály létezik, amelyeket minden valódi grillmester betart. Tehát mi kell a grillezéshez? A legfontosabb a megfelelő kellékek beszerzése, mint például a különféle praktikus serpenyők vagy eszközök. Ne bízzuk a véletlenre a jó grillsütő kiválasztását se, hiszen ezen múlik az egész kulináris élmény. Ebben segíthetnek a bolt munkatársai vagy az online e-shop tanácsadói. Így bármikor kiválaszthatjuk az ideális grillsütőt.

 

Kerti pavilon

 

Fontos a tervezés

Semmiképpen sem szabad alábecsülnünk a grillezés megszervezését. A megfelelő hely kiválasztása, a megfelelő időjárás, az ideális szerszámok, edények használata, a megfelelő alapanyagok megvásárlása és elkészítése – pontos tervre van szükségünk, hogy ne valljunk kudarcot. Azonban mivel a tökéletes tervezés ellenére sem tudjuk befolyásolni az időjárást, minden lehetőségre fel kell készülnünk. Mindenekelőtt fontos, hogy védve legyünk az enyhe esőtől vagy széltől, ami nem csak a szervezetünket, hanem az ételeinket is védi. Mit szólna a RINGE sátor pavilonhoz, amely ideális társ minden kertbe?

Háttérvilágítást is hozzáadhat, ami lenyűgöző hangulatot varázsol. Választhatunk különféle dizájn lámpásokat, melyeket bárhol elhelyezhetünk, bárhová felakaszthatunk. Ha az asztalra nem fér fel minden étel, ideális segítőtárs lehet a tálalóasztal, amelyre bármit elhelyezhetünk, amit csak akarunk. Neki köszönhetően már sehova nem kell rohannunk.

 

Kerti grill

 

Egyszerű tippek a helyes grillezéshez:

 

1. Az alap a grillsütő megkenése

Még akkor is, ha minden grillezés után becsületesen megtisztítjuk a grillsütőt, a hús akkor is ráragadhat. Ezért rendkívül hasznos lehet, ha használat előtt vékonyan megkenjük olajjal. Egy egyszerű trükk, hogy veszünk egy darab papírtörlőt, beáztatjuk olajba, és átdörzsöljük vele a rácsot. Hogy ne égessük meg magunkat, használhatunk egy fogót, amivel a papírtörlőt megfogjuk. Hogy az étel íze a lehető legjobb legyen, érdemes faszénen grillezni. Ez a húsnak megfelelő ízt és aromát ad. A szénhez akár egy kis fát is keverhetünk. A gyümölcsfa édesebb ízt ad a húsnak, a dió vagy a tölgy pedig tökéletesíti a sertéshúst vagy a halat.

2. Előmelegítés

Alapszabály, hogy a grillsütőt jól melegítsük elő. Ha szénen grillezünk, a tüzet célszerű legalább egy órával a grillezés megkezdése előtt elkészíteni. A szenet elég csak fél órával a hús sütése előtt hozzáadni, amely esetében fontos, hogy kellően forró felületre helyezzük. A grillnek 250-300 °C-os hőmérsékletet kell elérnie.

3. A pác kulcsfontosságú

Ha előre bepácoljuk a húst, megspóroljuk a rohanást és a félelmet, hogy nem készülünk el időben. Legjobb, ha a húst egész éjszakára a kedvenc pácunkban hagyjuk állni, hogy minden szükséges ízt magába szívjon.
Tippünk – grillezés közben is folyamatosan pácolja, körülbelül tízpercenként kenje be a hús felületét. Így zamatos és aromás lesz, és a szósz is finoman karamellizálódik.

4. Mérje meg a hús hőmérsékletét

Javában zajlik a grillezés és türelmetlenül várjuk, hogy elkészüljön az étel. Azonban gyakran nem vagyunk biztosak benne, hogy a hús valóban jól van-e elkészítve. Gyakran ront a helyzetünkön, ha csak hozzávetőlegesen felbecsüljük, hogy mennyi ideig kell a húsnak a grillen maradnia. Itt nagy segítség lehet a hőmérő. Nem az, amellyel betegen a lázunkat mérjük, hanem a húshőmérő. Nem kell mást tenni, mint belehelyezni a húsba, és a kijelzőnek köszönhetően azonnal megtudjuk, mennyi ideig kell még sülnie.

5. Ropogós zöldségek köretként

A grillen sült zöldségek teljesen más ízűek, mint a hagyományos főtt vagy sütőben elkészített zöldségek. A zöldségek grillezésénél fontos szabály, hogy ne kóstoljuk meg előre, csak már a tányéron tálalva. Az is elengedhetetlen, hogy amint a zöldség enyhén megsült, azonnal vegyük le a tűzről. A zöldségek és a húsok mellett egy más alternatívát is kipróbálhatunk a grillezett hal formájában, ami igazán remek ízű. Grillezésre alkalmas hal például a rendkívül finom lazac vagy a pisztráng, amit csak meg kell locsolni egy kis citrommal és megszórni borssal vagy kaporral.

6. Ne feledkezzen meg a biztonságról

Jó tanács a biztonsági szabályok betartása is, hogy a grillezés ne váljon rémálommá, ne keletkezzen tűz és ne égessük meg magunkat. Ezért elengedhetetlen, hogy a grillsütőt ne azonnal sütés után tisztítsuk meg. Mindig legyen kéznél egy palack víz is, ami sokszor megoldást jelent egy váratlan helyzetre.

 

 

Grillezés házon kívül?

Miért is ne? Ha kötelezettségek nélkül és spontán szeretné élvezni a grillezést, akkor jó, ha van kéznél egy megfelelő társ a grillezéshez. Ilyen például a HORT összecsukható kemping készlet, amelybe a praktikussága miatt fog beleszeretni. Nincs más dolga, mint összecsomagolni, szétteríteni, és bárhol élvezheti a finom ételeket.

A www.kondela.hu weboldalunkon mindent megtalál, ami egy emlékezetes grillezéshez szükséges.