Húsvéti asztal lakomára készen
Az étkezőasztal húsvétkor elsősorban legyen tiszta és rendezett. Szabaduljon meg minden felesleges holmitól – az újságoktól, papíroktól, az apró tárgyakkal teli tálkától – és alaposan törölje le. A terítő sem hiányozhat. Milyen? Ez főként az étkészlettől függ. Ha a merész, valaki számára esetleg különc, jellegzetes mintájú DONATELLA GREECE étkészlet mellett dönt, válasszon a szekrényből egy minimalista megjelenésű terítőt. Ez az étkészlet tökéletesen mutat majd egy fehér, arany szélekkel díszített abroszon.
Ellenkező esetben, ha a húsvéti asztal terítésekor a könnyed mintázatú HARDY étkészletet választja, amely lágy színekkel van díszítve, egy tavaszi színekkel és mintákkal rendelkező terítő remek választás lesz. Úgy érzi, a húsvét megérdemelné a tavaszias időjárást? Legalább az asztalára varázsoljon ilyen hangulatot. Erről a DONATELLA BUTTERFLY étkészlet gondoskodik, melyet - ahogy a neve is sugallja - nem csak virágok, hanem pillangók is díszítenek.
A terítéskor ügyeljen arra, hogy a lakoma előtt minden szükséges dolog helyet kapjon az asztalon: mélytányérok, sekély tányérok, tálak, evőeszközök, szalvéták vagy poharak. Ne kelljen feleslegesen a konyhába szaladgálnia.
Ahhoz, hogy a teríték kellemes legyen a szemnek és egyben praktikus is legyen, jegyezzen meg néhány egyszerű tippet. Helyezze a tányérokat (először a sekély, majd rá a mélytányért, húsvétkor pedig mindkét tányért ráhelyezheti egy nagy alsó tányérra) az asztal szélétől 2-3 cm-re, balra a villát, jobbra a kést a tányér felé néző éllel, mellé pedig a kanalat.
Alig várja a desszertet? Helyezze a desszertes kanalat a tányér fölé, a fogantyúja jobbra nézzen. És mi a helyzet a poharakkal? Ezek a jobb oldalon, a tányér felett, közvetlenül a kés éle felett helyezkednek el. Kezdje az aperitifes pohárral, és fokozatosan helyezze mellé a többi poharat, méret szerint: a legkisebbtől a legnagyobbig. Egyébként várja már a húsvéti tojáslikőrt?
A vendégek a nagyobb kancsót is értékelni fogják, amelyben tiszta vizet kell felszolgálni. De ne feledkezzünk meg a szalvétáról sem. Az étkezés előtt a villa mellett balra helyezkedjenek el, étkezés közben pedig a térdünkre helyezzük.
Ne feledkezzen meg az italokról sem
Feljebb elmondtuk, hogyan és hol helyezzük el a poharakat a húsvéti asztalon. De milyen poharakat használjunk? Két tippünk van az Ön számára, melyek dizájnjukkal kiegészítik a húsvéti asztal hangulatát.
Bort készült felszolgálni? A 6 db-os, 350 ml-es GAIRA borospohár készlet idillikusan illeszkedik az ünnepi asztalra. Az üvegpoharakat kézzel fújták, így mindegyik igazán eredeti. Ezen kívül, ha többen ülnek az asztalnál, a GAIRA borospoharak gondoskodnak a félreértések elkerüléséről. Mindegyik más színű és más mintázattal van díszítve: a kék pöttyökkel, a rózsaszín csíkokkal, a sárga rombuszokkal... Vidám színek egy vidám ünnepséghez. A poharak azonban kiválóan használhatók vízhez vagy üdítőitalokhoz is.
Ön is úgy gondolja, hogy pezsgő a családi ünnepségek szerves része? Kétségtelenül. Itt sem kell azonban a kötelező, egyesek számára talán unalmas klasszikus átlátszó üvegpoharakat választani. A rózsaszín CELESTE pezsgőspohár készlet színével tökéletesen illeszkedik a vidám, örömteli húsvéti asztalra. Az előzőekhez hasonlóan ezek a pezsgőspoharak is kézzel fújtak. Most már csak készítse elő az ünnepi pohárköszöntőt, és kocogtassa meg az üveget.
Mi nem hiányozhat a húsvéti asztalról?
A húsvéti asztal alapja az étkészlet – tányérok, poharak, evőeszközök. És ott vannak még az apró részletek, amelyek az asztalt a húsvét egyik szimbólumává varázsolják. A vágott virágokkal díszített vázáról ne feledkezzen meg. Biztost sikert például a tulipán jelenthet – rózsaszín, sárga, fehér.
Egy másik lehetőség egy váza kisebb aranyeső ágakkal vagy barkával. Húsvétkor a barkának szoktak különleges erőt tulajdonítani: a templomi felszentelés után ezeket elégették és eltették a hamvakat hamvazószerdára, amikor az istentisztelet alkalmával használták fel. Ön melyik növényt szereti jobban?
A húsvéti asztalt apró dekorációkkal is finomíthatja. Például az ünnepek előtt helyezzen az arany tálaló tálkánkba zsázsát vagy snidlinget, és amikor megnő, helyezzen néhány kézzel festett tojást erre a "gyepre". A tojás a húsvét egyik fő szimbóluma – az új életet vagy újjászületést szimbolizálja.
És mit süssünk húsvétra? A fonott kalácsot nem szabad kihagyni a húsvéti menüből. Mit szólna, ha idén maga készítené el? Tessék, itt a recept.
Recept: Süssön házi húsvéti fonott kalácsot
Ön sem tudja elképzelni a húsvétot fonott kalács nélkül? Elkészítettük Önnek ennek a finom kalácsnak a receptjét.
A fonott kalács összetevői
• 500 gramm sima liszt (lehető legsimább liszt)
• 200 ml zsíros tej
• 80 gramm puha vaj
• 70 g kristálycukor
• 21 gramm szárított élesztő
• 2 házi tojás (+ 1 a megkenéshez)
• nagyobb csipet só
• fél vaníliarúd
• mandulapehely a kalács megszóráshoz
• szárított mazsola vagy áfonya (elhagyható)
A húsvéti dagasztott fonott kalács elkészítése
1. A konyhai robot felbecsülhetetlen értékű segítőtárs a házi húsvéti és egyéb péksütemények vagy kenyerek elkészítésében – rengeteg időt és energiát takarít meg. Kínálatunkban megtalálja az 1800 W teljesítményű KANTE multifunkcionális konyhai robotgépet, amely nem csak a tészta keverésében segít, hanem a húsdarálásban, a habverésben vagy a turmixok elkészítésében is.
2. A konyhai robotgépben keverje össze a sima lisztet a szárított élesztővel, majd adjon hozzá puha vajat, 2 tojást, kristálycukrot, sót és tejet. Alacsonyabb sebességgel kezdje, és fokozatosan növelje a konyhai robotgép teljesítményét. Körülbelül 10 percig kell dagasztani. Azt, hogy a tészta már készen áll, onnan tudhatjuk, hogy könnyen leválik az edény faláról, fényes és rugalmas.
3. Ezután letakarjuk a tésztát és 45 percig kelesztjük meleg helyen - például 35 fokra melegített sütőben.
4. Ha úgy döntött, hogy mazsolát vagy áfonyát is ad a fonott kalácshoz, keverje bele a tésztába. A tésztát a kezünkkel alaposan átkeverjük és három egyenlő részre osztjuk, majd rúddá hengergetjük. Úgy fonjuk össze őket, mint egy hagyományos fonást, fonott kalács alakban.
5. A fonott kalácsot letakarjuk, és még legalább 45 percig hagyjuk kelni.
6. A sütőt 160 fokra előmelegítjük, a kalácsot meglocsoljuk egy szétkevert tojással, megszórjuk a mandulával, és 25-30 percig sütjük. Ha már szép aranybarna a fonott kalács, de a tészta az illesztésekben még világos, akár ki is húzhatjuk a sütőből.
7. A megsült kalácsot hagyjuk kihűlni, és már élvezhetjük is. Jó étvágyat!
Szeretné idén egy kivételes húsvéti terítékkel kényeztetni magát? Minden, ami ehhez kell, megtalálható a https://www.kondela.hu/lakas-dekoracio-lakaskiegeszitok-konyhai-felszereles/ oldalon.