Húsvéti asztalterítés: Hogyan terítsük meg az ebédlőasztalt húsvétra? + húsvéti fonott kalács recept

Húsvéti asztalterítés: Hogyan terítsük meg az ebédlőasztalt húsvétra? + húsvéti fonott kalács recept

A húsvét a legnagyobb keresztény ünnep. És egyben egy nagyszerű lehetőség az egész család számára, hogy összegyűljenek az asztal körül. A húsvéti ünnepek régebben is főként az együtt töltött pillanatokról szóltak: az év közben állandóan utazó iparosok is élvezhették ilyenkor az otthon melegét. Az otthont és finom ételeket. Hogy még jobban élvezhesse a finomságokat, a húsvéti terítékre is szánjon egy kis időt. Hogyan nézzen ki az étkezőasztal húsvétkor?

Húsvéti asztalterítés

 

Húsvéti asztal lakomára készen

Az étkezőasztal húsvétkor elsősorban legyen tiszta és rendezett. Szabaduljon meg minden felesleges holmitól – az újságoktól, papíroktól, az apró tárgyakkal teli tálkától – és alaposan törölje le. A terítő sem hiányozhat. Milyen? Ez főként az étkészlettől függ. Ha a merész, valaki számára esetleg különc, jellegzetes mintájú DONATELLA GREECE étkészlet mellett dönt, válasszon a szekrényből egy minimalista megjelenésű terítőt. Ez az étkészlet tökéletesen mutat majd egy fehér, arany szélekkel díszített abroszon.

 

Húsvéti asztalterítés

 

Ellenkező esetben, ha a húsvéti asztal terítésekor a könnyed mintázatú HARDY étkészletet választja, amely lágy színekkel van díszítve, egy tavaszi színekkel és mintákkal rendelkező terítő remek választás lesz. Úgy érzi, a húsvét megérdemelné a tavaszias időjárást? Legalább az asztalára varázsoljon ilyen hangulatot. Erről a DONATELLA BUTTERFLY étkészlet gondoskodik, melyet - ahogy a neve is sugallja - nem csak virágok, hanem pillangók is díszítenek.

A terítéskor ügyeljen arra, hogy a lakoma előtt minden szükséges dolog helyet kapjon az asztalon: mélytányérok, sekély tányérok, tálak, evőeszközök, szalvéták vagy poharak. Ne kelljen feleslegesen a konyhába szaladgálnia.

Ahhoz, hogy a teríték kellemes legyen a szemnek és egyben praktikus is legyen, jegyezzen meg néhány egyszerű tippet. Helyezze a tányérokat (először a sekély, majd rá a mélytányért, húsvétkor pedig mindkét tányért ráhelyezheti egy nagy alsó tányérra) az asztal szélétől 2-3 cm-re, balra a villát, jobbra a kést a tányér felé néző éllel, mellé pedig a kanalat.

Alig várja a desszertet? Helyezze a desszertes kanalat a tányér fölé, a fogantyúja jobbra nézzen. És mi a helyzet a poharakkal? Ezek a jobb oldalon, a tányér felett, közvetlenül a kés éle felett helyezkednek el. Kezdje az aperitifes pohárral, és fokozatosan helyezze mellé a többi poharat, méret szerint: a legkisebbtől a legnagyobbig. Egyébként várja már a húsvéti tojáslikőrt?

A vendégek a nagyobb kancsót is értékelni fogják, amelyben tiszta vizet kell felszolgálni. De ne feledkezzünk meg a szalvétáról sem. Az étkezés előtt a villa mellett balra helyezkedjenek el, étkezés közben pedig a térdünkre helyezzük.

 

Húsvéti asztalterítés

 

Ne feledkezzen meg az italokról sem

Feljebb elmondtuk, hogyan és hol helyezzük el a poharakat a húsvéti asztalon. De milyen poharakat használjunk? Két tippünk van az Ön számára, melyek dizájnjukkal kiegészítik a húsvéti asztal hangulatát.

Bort készült felszolgálni? A 6 db-os, 350 ml-es GAIRA borospohár készlet idillikusan illeszkedik az ünnepi asztalra. Az üvegpoharakat kézzel fújták, így mindegyik igazán eredeti. Ezen kívül, ha többen ülnek az asztalnál, a GAIRA borospoharak gondoskodnak a félreértések elkerüléséről. Mindegyik más színű és más mintázattal van díszítve: a kék pöttyökkel, a rózsaszín csíkokkal, a sárga rombuszokkal... Vidám színek egy vidám ünnepséghez. A poharak azonban kiválóan használhatók vízhez vagy üdítőitalokhoz is.

Ön is úgy gondolja, hogy pezsgő a családi ünnepségek szerves része? Kétségtelenül. Itt sem kell azonban a kötelező, egyesek számára talán unalmas klasszikus átlátszó üvegpoharakat választani. A rózsaszín CELESTE pezsgőspohár készlet színével tökéletesen illeszkedik a vidám, örömteli húsvéti asztalra. Az előzőekhez hasonlóan ezek a pezsgőspoharak is kézzel fújtak. Most már csak készítse elő az ünnepi pohárköszöntőt, és kocogtassa meg az üveget.

 

Húsvéti asztalterítés

 

Mi nem hiányozhat a húsvéti asztalról?

A húsvéti asztal alapja az étkészlet – tányérok, poharak, evőeszközök. És ott vannak még az apró részletek, amelyek az asztalt a húsvét egyik szimbólumává varázsolják. A vágott virágokkal díszített vázáról ne feledkezzen meg. Biztost sikert például a tulipán jelenthet – rózsaszín, sárga, fehér.

Egy másik lehetőség egy váza kisebb aranyeső ágakkal vagy barkával. Húsvétkor a barkának szoktak különleges erőt tulajdonítani: a templomi felszentelés után ezeket elégették és eltették a hamvakat hamvazószerdára, amikor az istentisztelet alkalmával használták fel. Ön melyik növényt szereti jobban?

A húsvéti asztalt apró dekorációkkal is finomíthatja. Például az ünnepek előtt helyezzen az arany tálaló tálkánkba zsázsát vagy snidlinget, és amikor megnő, helyezzen néhány kézzel festett tojást erre a "gyepre". A tojás a húsvét egyik fő szimbóluma – az új életet vagy újjászületést szimbolizálja.

És mit süssünk húsvétra? A fonott kalácsot nem szabad kihagyni a húsvéti menüből. Mit szólna, ha idén maga készítené el? Tessék, itt a recept.

 

Húsvéti asztalterítés

 

Recept: Süssön házi húsvéti fonott kalácsot

Ön sem tudja elképzelni a húsvétot fonott kalács nélkül? Elkészítettük Önnek ennek a finom kalácsnak a receptjét.

A fonott kalács összetevői
    • 500 gramm sima liszt (lehető legsimább liszt)
    • 200 ml zsíros tej
    • 80 gramm puha vaj
    • 70 g kristálycukor
    • 21 gramm szárított élesztő
    • 2 házi tojás (+ 1 a megkenéshez)
    • nagyobb csipet só
    • fél vaníliarúd
    • mandulapehely a kalács megszóráshoz
    • szárított mazsola vagy áfonya (elhagyható)

Húsvéti asztalterítés

 

A húsvéti dagasztott fonott kalács elkészítése

1. A konyhai robot felbecsülhetetlen értékű segítőtárs a házi húsvéti és egyéb péksütemények vagy kenyerek elkészítésében – rengeteg időt és energiát takarít meg. Kínálatunkban megtalálja az 1800 W teljesítményű KANTE multifunkcionális konyhai robotgépet, amely nem csak a tészta keverésében segít, hanem a húsdarálásban, a habverésben vagy a turmixok elkészítésében is.
2. A konyhai robotgépben keverje össze a sima lisztet a szárított élesztővel, majd adjon hozzá puha vajat, 2 tojást, kristálycukrot, sót és tejet. Alacsonyabb sebességgel kezdje, és fokozatosan növelje a konyhai robotgép teljesítményét. Körülbelül 10 percig kell dagasztani. Azt, hogy a tészta már készen áll, onnan tudhatjuk, hogy könnyen leválik az edény faláról, fényes és rugalmas.
3. Ezután letakarjuk a tésztát és 45 percig kelesztjük meleg helyen - például 35 fokra melegített sütőben.
4. Ha úgy döntött, hogy mazsolát vagy áfonyát is ad a fonott kalácshoz, keverje bele a tésztába. A tésztát a kezünkkel alaposan átkeverjük és három egyenlő részre osztjuk, majd rúddá hengergetjük. Úgy fonjuk össze őket, mint egy hagyományos fonást, fonott kalács alakban.
5. A fonott kalácsot letakarjuk, és még legalább 45 percig hagyjuk kelni.
6. A sütőt 160 fokra előmelegítjük, a kalácsot meglocsoljuk egy szétkevert tojással, megszórjuk a mandulával, és 25-30 percig sütjük. Ha már szép aranybarna a fonott kalács, de a tészta az illesztésekben még világos, akár ki is húzhatjuk a sütőből.
7. A megsült kalácsot hagyjuk kihűlni, és már élvezhetjük is. Jó étvágyat!

 

Szeretné idén egy kivételes húsvéti terítékkel kényeztetni magát? Minden, ami ehhez kell, megtalálható a https://www.kondela.hu/lakas-dekoracio-lakaskiegeszitok-konyhai-felszereles/ oldalon.