Hogyan válasszunk új bútort a teraszra vagy a kertbe?

Hogyan válasszunk új bútort a teraszra vagy a kertbe?

Ha elhangzik a "grillezés" szó, mindenki egy forró grillsütőt, illatos finomságokat és felvágottakat, friss zöldségeket, finom italokat és mindenekelőtt jókedvű embereket képzel el. Ahhoz azonban, hogy egy ilyen rendezvény sikeres legyen, a megfelelő kerti bútoroka is szükség van. Hiszen a grillezett finomságokat a szabad levegőn a legjobb fogyasztani. Nincs kint asztal vagy szék, ahol leülhet a barátaival? Ideje új kerti bútort választani. Segítünk eligazodni a bőséges kínálatban.

 

Rattan bútorok

 

Három döntő kérdés

A kerti bútor kiválasztásakor fontos szerepet játszik az időjárás. Ezenkívül egyensúlyba kell hozni a kerti bútorok modern megjelenését a karbantartásukhoz szükséges idővel. Tíkfa vagy műrattan? Evés vagy pihenés? Ultramodern vagy hétköznapi? Vásárlás előtt tegyen fel magának három alapvető kérdést, amelyek segítenek kiválasztani a stílusához illő kerti bútorokat, segítenek a legtöbbet kihozni a helyből, és megfelelnek a kívánt karbantartási szintnek.

Milyen célra tervezi használni a kertet vagy a teraszt?
Ön is azok közé tartozik, akik amint kicsit melegebb az idő, a kertben vagy az udvaron ebédelnek és vacsoráznak? Vagy csak egy nyugágyra van szüksége, hogy egy jó könyv mellett pihenhessen a szabadidejében? Az, hogy mit vár egy terasztól vagy kerttől, befolyásolja az étkezőasztal és a székek, illetve a kárpitozott kanapé vagy egy nyugágy közötti választást.

Mennyi hely áll rendelkezésére?
Van elég helye egy teljes ebédlő készlet és egy nyugágy számára, vagy csak egy alternatívát választhat ki? Fontolja meg, hogy mennyi hely áll rendelkezésére. Ha kicsi a terasza, valószínűleg nem vesz majd túlméretezett kanapét fotelekkel. Ezzel szemben, ha nagy a kertje, megengedhet magának sokkal nagyobb készleteket, kombinálhatja őket nyugágyakkal, és akár trambulint is elhelyezhet a kertben.

Mennyi időt tud a karbantartásra fordítani?
Gondoljon arra, milyen időjárási viszonyoknak és egyéb körülményeknek lesz kitéve a kerti bútora. Ez segít eldönteni, hogy melyik anyag a legmegfelelőbb az Ön számára.
 

Nem minden rattan egyforma. Mit szólna a fémhez vagy a műanyaghoz?

Kerti bútor vásárlásakor olyan anyagokat válasszunk, amelyek könnyen karbantarthatók. Továbbá, amelyek kiemelik kertje vagy terasza karakterét. Több lehetőség is van.

 

Fa bútor

 

Fa

A természetes fából készült bútorok megjelenése nagyon csábító. A nap és az eső miatt azonban idővel a fa széteshet és szétválhat. A fából készült bútorok gyakori karbantartást igényelnek, hogy ellenálljanak a különböző időjárási viszonyoknak. Válasszon vastag és tömör fából készült bútorokat, mint például a tíkfa, a cédrus, a mahagóni vagy az eukaliptusz. Ügyeljen arra, hogy a bútorok ne ragasztva legyenek, hanem sárgaréz vagy rozsdamentes acél csatlakozásokkal legyenek összekötve.

A fa bútorok karbantartása
A fából készült bútorokat vízzel vagy enyhe szappanos vízzel megnedvesített ronggyal a legjobb tisztítani. Alaposabb tisztításhoz minden szezon elején és végén, illetve agresszívebb foltok vagy penész esetén a bútort puha kefével, valamint víz és mosószer, esetleg oxigénes fehérítő keverékével tisztíthatja. A bútort a farajz irányában tisztítsa. Az igényes foltokat finom csiszolással távolítsa el, majd öblítse le vízzel. Tisztítás után a bútor karbantartását olajos vagy festékes felülkezeléssel kell befejezni. Ez meghosszabbítja a bútorok élettartamát, miközben maximális védelmet biztosít a nap, a szél és minden időjárás ellen. A megfelelő karbantartásnak és a felülkezelésnek köszönhetően a fából készült kerti bútorok évekig szépek és védettek maradnak.

Előnyök:
- Tartós és robusztus
- Kellemes és vonzó megjelenés
- Természetes stílus

Hátrányok:
- Érzékeny a különféle időjárási viszonyokra
- Igényesebb és drágább karbantartás

 

Rattan bútorok

 

Rattan

A rattan a pálmafa közeli rokona. Ez egyfajta szőlőnövény, amely Délkelet-Ázsia dzsungeleiben nő, és az egyik legerősebb erdei fa. A rattan nagyon strapabíró és erős, nehezen törhető. A héját általában az egyes alkatrészek összekapcsolására használják. Bár könnyű és stílusos, az igazi rattan nem alkalmas kültéri környezetbe. Ez az egyik oka annak, hogy a kerti bútorok gyártói kifejlesztették a valódi rattan szintetikus alternatíváját, amely kellően ellenáll az időjárás viszontagságainak.

A műrattan szintetikus szálakból készül, amelyek többféle színre befesthetők. A bútorok felépítése többnyire acélból vagy alumíniumból készül. A rattan minden olyan előnnyel rendelkezik, amelyekkel a műanyag bútorok, de sokkal kifinomultabb a megjelenése. Még a heves eső és a napsütés sem károsítja a műrattan kerti bútorokat. Az UV-sugarak elleni védelem azt jelenti, hogy a napsugarak hosszú távon semmilyen hatással nem lesznek a bútor színének változására.

A rattan bútorok karbantartása
Csak egy hagyományos tisztítószerre, meleg vízre, egy puha rongyra vagy egy fogkefére, valamint egy rattan bútorok kezelésére szánt lakkra van szüksége. Ez minden, ami ahhoz kell, hogy biztosítsa a rattan bútorai hosszú élettartamát. Kerülje a rattan áztatását, mert az extrém páratartalom károsíthatja a bútorokat. Tisztítás után hagyja a rattant alaposan megszáradni.

Előnyök:
- Könnyű
- Esztétikus és modern
- Különféle színekben készül

Hátrányok:
- Könnyen kifakulhat
- Kevésbé tartós, mint más anyagok
- Télre el kell tenni

 

Műanyag bútorok

 

Műanyag

A műanyag bútorok könnyűek, viszonylag erősek, könnyen tisztíthatók, újrahasznosíthatók és általában olcsók. Nem rozsdásodnak, nem igényelnek új bevonatokat, nem áll fenn a rothadás, penészedés veszélye, még akkor sem, ha túlzott nedvességnek van kitéve. Idővel azonban veszít a szépségéből. Ha azt szeretné, hogy a színek a lehető legtovább megmaradjanak, válasszon olyan műanyag bútorokat, amelyek pigmenteket tartalmaznak az UV-sugárzás stabilizálására. Ez biztosítja, hogy a színek ne fakuljanak ki túl gyorsan. Amellett, hogy ellenáll bármilyen időjárási viszonynak, rugalmas jellege lehetővé teszi, hogy különféle formában és méretben állítják elő.

A műanyag bútorok karbantartása
A műanyag bútorok a legkönnyebben ecetsav oldattal tisztíthatók. Keverjen el 1 csésze fehér ecetet (5%-os ecetsav) 5-7 liter vízben. Először öblítse le a bútorokat vízzel. Ezután merítse a rongyot vagy a szivacsot az oldatba, és távolítsa el a szennyeződéseket. Öblítse le a maradék oldatot vízzel. Fogkefével tisztítsa meg a csatlakozásokat és azokat a helyeket, ahova a rongy nem fér be. Tisztítás után azonnal szárítsa meg alaposan a bútorokat. Amint szennyeződést lát, azonnal tisztítsa meg. Minél tovább halasztja, annál nehezebb lesz megtisztítani. A gyakori tisztítás biztosítja, hogy a műanyag kerti bútora sokáig szép és tartós legyen.

Előnyök:
- Könnyű
- Egyszerű karbantartás
- Sokféle szín és forma
- Olcsó

Hátrányok:
- Kevésbé robusztus
- Kevésbé tartós, mint más anyagok
- Könnyen eltörhet
- A színe idővel kifakul

 

Fém bútorok

 

Fém

A fém az erő szinonimája. A fémből készült kültéri bútorok mindig kiváló választást jelentenek. A fém különféle formákba önthető, így elegáns, modern és klasszikus bútorok egyaránt készíthetők belőle. Bármelyik kialakítást is választja, az garantáltan tartós lesz. Sok fémet használnak kerti bútorok gyártásához. Leggyakrabban alumíniumot vagy porbevonással felülkezelt acélt.

A fémbútorok karbantartása
Öntsön egy kevés enyhe tisztítószert meleg vízbe, itasson át vele egy puha szivacsot vagy rongyot, alaposan törölje le a bútorokat, öblítse le hideg vízzel és szárítsa meg. Ha rozsda keletkezik, finom csiszolópapírral könnyedén lecsiszolhatja az érintett területet, és festéket vagy viaszt alkalmazhat a kezelésére. Kenje meg az összes mozgó rész illesztését szilikon spray-vel.

Előnyök:
- Olcsó
- Könnyű
- Ellenáll az időjárás viszontagságainak
- Állandó forma és szín

Hátrányok:
- Hideg időben kellemetlen tapintású
- Berozsdásodhat

 

Kerti bútor

 

Ne felejtse el megvédeni

Fa, rattan, műanyag vagy fém. Bármilyen anyag mellett dönt, mindig figyeljen oda rá, hogy bútora védve legyen az erős szél, a fagy vagy a hó ellen. Ha a helyviszonyok nem teszik lehetővé, hogy a kerti bútorokat télre bent rejtse el, pl. a garázsban vagy a házban, lakásban, vegyen egy ponyvát, fóliát vagy egyéb anyagot, és alaposan takarja le a bútorokat. Ezzel elkerülheti tavasszal a csalódást, amikor a meleg napok örömét elrontja a tönkrement és megrongálódott kerti bútorok látványa.