Hogyan válasszunk étkezőasztalt egy kisebb konyhába?

Hogyan válasszunk étkezőasztalt egy kisebb konyhába?

Lakást szeretnénk venni. Nagyon modern, világos, jól szituált és megfelel a szobák mennyisége is. Az egyetlen dolog, ami elbizonytalanít minket a vásárlástól a kis konyha. Ne keseredjünk el a kis tértől. Minden tapasztalt tervező elmondhatja, hogy a konyha berendezésénél nem is annyira fontos a helyiség nagysága, de az ahogy ezt a teret ki tudjuk használni. Beszéljünk egy kicsit róla.


Mi nem való egy konyhába?

A legtöbb ember azt véli, hogy a konyhának csak egyetlen egy értelme van – az étel elkészítése. Nagyon fontos az étel tálalása is. Minden konyhába kell, hogy legyen egy étkezősarok is, ahol nyugodtan élvezhetjük az ételeket.

Manapság is igaz, hogy az étkezőasztal a konyha szíve. Azd biztosan nem hiányozhat a konyhából. A legfontosabb konyhai berendezéshez a konyhabútor mosogatóval, tűzhely, páraelszívó, hűtő vagy esetleg mosogatógép tartozik.

Felejtsük el a mosógépet, az a konyhába nem tartozik! A helyet elfoglalják a mindenféle rakodóterek, szigetek az élelmiszer feldolgozására, szekrények és polcok.


Klasszikus étkezőasztal

Nem tudjuk elképzelni a konyhát és klasszikus étkezőasztal nélkül? Mindig lehet találni egy módszert arra, hogyan tudjuk ezt az asztalt betenni a konyhába. Az egyetlen dolog, ami ebben az esetben számít, az asztal mérete. Ha nem tudunk választani, kérjünk segítséget a szakértőktől.

Választjunk egy helyet, ahová az étkezőasztalt fogjuk rakni. Az asztal lehet szögletes, vagy kerek. Ha a téglaalakú asztalt mellett döntünk, könnyebb lesz a választásunk. Manapság több méretből is lehet választani. A kerekasztal egy kicsit nagyobb teret igényel és jobban kiemelkedik egy nagyobb szögletes helyiségben.


Szóba sem jöhet a klasszikus étkezőasztal? Létezik néhány alternatíva, hogyan oldjuk meg az étkezés kérdését a konyhában. Mi segíthet nekünk egy kisebb konyhába?

Lehajtható asztal

Egy praktikus és viszonylag olcsó lehajtható asztal, mely a falhoz van rögzítve? Ha pont nincs rá szükségünk, lehajtva nagyon észrevétlen és szinte egyáltalán nem galibáz a térben. Az étkezés idején teljes mértékben tudja helyettesíteni a klasszikus étkezőasztalt. Használhatjuk munkalapként vagy rakodótérként az ételkészítés közben.

Étkezőgarnitúra 1+2, fehér, AMADEO

Bárpult étkezőasztal helyett

Ha a konyha és a nappali egymás mellett vannak, kapcsoljuk őket össze egy bárpulttal. A bárpultnak több funkciója is lehet – használhat az alkalmi és ünnepi étkezésre vagy a munkapult kiszélesétésére, vagy munkalap helyettesítésére. Ráadásul rengeteg rakodótér van az alsórészében. A bárpult fnem igényli a nagy teret és a nyitott helyiségnek stílust ad.


Kihúzható asztal

Egy nagyon modern és egyre közkedveltebb étkezőasztal változat a kihúzható asztal. Többnyire a konyhaszekrénybe van beépítve. Csak akkor mutatkozik, amikor igazán szükségünk van rá, másképp egy milliméter sem galibáz belőle.


Hosszabb munkalap

A munkalap hosszabbításával máris két előnyt nyerhetünk. Nagyobbá teszi a munkateret és a munkalapot étkezőasztalként is használhatjuk. Tegyünk hozzá trendi bárszékeket és a konyhát varázsoljuk át egy modern hellyé kényelmes étkezőhellyel. Ha attól tartunk, hogy a székek galibázni fognak az ételkészítés során, válasszunk olyan székeket, melyeket betolhatunk az asztal alá.


Sarokasztal

Ha a tér nagysága engedi, válasszunk a konyhába egy sarokasztalt. Így tudjuk a maximumot kihúzni a sarkakból, melyeknek nincs más kihasználhatóságuk. A sarokasztal tökéletesen megtakarítja a helyet. Figyeljünk arra, hogy lekerekítettek legyenek az asztal szélei. Főleg, ha gyermekünk van.

Ívelt sarokasztal, amerikai cseresznyefa, OSCAR T05

Fa vagy fém?

Az asztal választását két faktor is befolyásolja: kényelem és dizájn. Az asztalnak stabilisnak, kényelmesnek, kerek szélűnek és kellemes tapintásúnak, ellenálló és könnyen karbantartónak kell lennie. A másik szempont, ami befolyásol minket az asztal dizájnja, anyaga és színe, egyszerűen mondva az asztalt a helyiség berendezése és a helyiség stílusa szerint választjuk.

A közkedvelt még mindig a fa. A fa asztalok nagyon ellenállóak és könnyen karbantarthatóak. Nagyon jók a fém asztalok is, melyek üveg asztallappal vannak kiegészítve. Az anyagok kombinálhatóak.