Hogyan válasszuk ki a megfelelő kanapét a nappaliba?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kanapét a nappaliba?

A nappaliban nincs szükség szőnyegre vagy kisasztalra, sokan pedig akár dohányzóasztal vagy nappali szekrénysor nélkül is boldogulnak. A kanapé azonban nem hiányozhat a nappaliból. Ez egy hely a kikapcsolódásra, a pihenésre, a szeretteivel való beszélgetésekre, a saját béke oázisunk. Ha kanapét szeretne vásárolni, vagy a régi kanapét egy újra cserélni, itt egy egyszerű útmutató, amely segít a választásban.

kanapé

 

Fontos a méret

Mielőtt nekilátna az új kanapé keresésének, és döntene a klasszikus vagy a modern stílus között, meg kell tudnia, hogy milyen méretre van szüksége. Keressen helyet az ülőgarnitúrának. Mérje le a teret, és jegyezze fel az egyes méreteket. Ne felejtsen el néhány extra centimétert hagyni, hiszen fontos, hogy elegendő hely legyen a kanapé körüli mozgáshoz.

Az ajtó és a lépcső mérete is nagyon fontos. Hiszen valahogy be kell vinni a kanapét a lakásba vagy a házba. Sok vásárló megfeledkezik erről a tényről, és kellemetlen meglepetés éri őket a kanapé szállításakor vagy a szűk ajtón való áthaladáskor. Ezért alaposan gondolja át, hogyan fogja a kanapét kezelni, tudja meg, hogy hány darabban szállítják, valamint az egyes alkatrészek méreteit.

kanapé

 

Sarok vagy U alakú

Ha már tudja, hogy mekkora hely áll rendelkezésre a kanapé számára, akkor itt az ideje kiválasztani a kanapé formáját. A legelterjedtebb az L alakú sarokkanapé és a nagyobb U alakú ülőgarnitúra. Nemcsak a tér méretei segítenek a döntésben, hanem az is, hogy mekkora a családja és milyen az életvitele.

Csak pihenéshez és tévénézéshez használja a kanapét, vagy ez a bútordarab minden esemény középpontjában áll az otthonában? Gyakran szervez ünnepségeket, bulikat? A társasági élete a kanapé köré összpontosul? Az ezekre a kérdésekre adott válaszok helyes irányba terelik Önt. Azt is meg kell említeni, hogy sok U alakú kanapé akár két tárolódobozt is kínál, ami mindenkinek elnyeri tetszését, akinek gondja akad a tárhely hiányával. A sarokkanapék viszont gyakran univerzális kivitelben kaphatók, ami azt jelenti, hogy balos vagy jobbos állásúként is összeszerelhetők.

kanapé

 

Kihúzható tárolóhely

Kétféle kanapé létezik: a fix, rögzített kanapé és a kihúzható. Mindegyiknek meg van a maga előnye. Egy rögzített kanapé nem igényel annyi helyet, mint egy kihúzható modell. Hogyan lehetséges ez? A kihúzható kanapénál szem előtt kell tartani, hogy a kanapé kényelmes kihúzásához helyre van szükség. Egy fix kanapé esetében nem kell ez miatt aggódni, és nyugodtan elhelyezhet mellette egy nagyobb dohányzóasztalt.

A kinyitható kanapé azonban nélkülözhetetlen, ha több helyre van szüksége az alváshoz. Néhány jobb minőségű kanapét kifejezetten mindennapi alvásra terveztek és gyártottak. Tehát ha olyan ülőgarnitúrát keres, ami helyettesítheti a franciaágyat, akkor magától értetődik, hogy az e-shopokban a "kihúzható kanapék" kategóriára kell kattintania.
Ragaszkodik a tárhelyhez? A tárolóhely, box vagy konténer általában a kanapé része, amit az ár tartalmaz. Lehetővé teszi olyan dolgok és tárgyak tárolását, amelyeket nincs hova tenni, például tartalék takarók és párnák, szezonális ruhák, sportfelszerelések stb.

A kanapék számos egyéb funkciót is kínálnak, amelyek javíthatják az ülés által nyújtott élményt. Állítható fejtámlák, állítható kartámaszok, állítható ülésmélység stb.

kanapé

 

Szín és kárpitozás

Csak ezután jön az anyag, amivel a kanapét kárpitozzák. Számos bolt lehetőséget kínál arra, hogy több mintakönyvből válasszunk, különböző árcsoportokba sorolva. Szövet, zsenília, ekobőr vagy bőr. Az ülés anyaga az Ön személyes preferenciáitól függ. Valaki az anyag légáteresztő képessége és kellemes tapintása alapján választ. Mások a fényűzőbb ekobőrt részesítik előnyben. Olyanok is vannak, akik csakis valódi bőrből készült kanapét vásárolnak, amely a minőség és a hosszú élettartam garanciája.

A színt is aszerint választjuk ki, hogy melyik színcsoport felé hajlunk. Inkább azok közé tartozik, akik a semleges, időtlen árnyalatokat kedvelik, vagy Önben is rejtőzik egy exhibicionista, akinek temperamentumát a kanapé színe is kifejezi? A kanapé színének összhangban kell lennie a szoba többi bútorával és kiegészítőivel, a falak és a padló színével.

kanapé

 

A sarokba és a szoba közepére is

A kárpitozással szorosan összefügg az is, hogy a szoba üres sarkába tervezi-e helyezni a kanapét, vagy épp a közepén foglal majd helyet. Egyes kanapék háttámlája semleges kárpitszövettel van kárpitozva, ami gyengébb minőségű és eltérő színű lehet, mint az elsődleges anyag. A piacon azonban már kaphatók teljesen kárpitozott kanapék is, amelyek teljes egészében egyfajta szövetbe vannak öltöztetve. Ez is nagyban befolyásolhatja a választásunkat.

kanapé

 

Nagy vagy kicsi, barna vagy piros, kinyitható vagy fix… Mielőtt kosárba rakná és megrendelné azt a kanapét, amely az első pillantásra elvarázsolta Önt, szánjon rá időt, hogy több bútor e-shop kínálatát is átböngéssze. Döntésünket több tényező is befolyásolja. Ne kössön kompromisszumot, hiszen egy kanapé vásárlása több éves befektetés.

kanapé