Hogyan téliesítsük a kerti bútorainkat?

Hogyan téliesítsük a kerti bútorainkat?

Itt az ősz, ezzel együtt pedig a jelentős lehűlés és az egyre több esős nap is. Kerti bútorait érdemes időben elkezdeni védeni az ilyen időjárás ellen. Milyen alapvető feladatokat kell elvégeznünk, mielőtt a megfelelő helyre tesszük őket? Hogyan téliesítsük a műanyag, fém, fa kerti bútorokat és a rattan bútorokat? Merítsen ihletet rövid útmutatónkból a kerti bútorok téliesítéséhez.


Kerti partik, napozás, családi grillezés, fürdés – vagyis maga a nyár. A kerti bútorokra rájár a rúd a forró napokon. Most itt az ideje, hogy viszonozza a gondoskodását: kényeztesse Ön a bútorait. Hogyan?


Először mossa le a kerti bútorokat

Első lépésként távolítson el minden szennyeződést a kerti bútorokról. Kerülje a nagynyomású öntözőpisztolyokat, amelyek károsíthatják a felületet vagy magát a bútort. Egy nedves pamut rongy egy kis kímélő, ideális esetben természetes mosószerrel remek megoldás. Jobb, ha a pamut rongyokat vagy a régi ruhákból letépett szövetdarabokat csak a padló tisztítására használja. A bennük lévő szálak beleakadhatnak a bútorba és még nagyobb károkat okozhatnak. Az ép állapotban lévő mikroszálas rongy az ideális választás.
Az ellenállóbb szennyeződések eltávolításához puhább keféket is használhat. Jobb, ha nagy ívben kerüli a drótkeféket - kivételt képeznek a fémbútorok, ha a rozsdát szeretné eltávolítani róluk.


Javítások és végső ápolás

Ha már lemosta a kerti bútort, folytassa a javításokkal és a felületek kezelésével. Húzza be a meglazult csatlakozásokat, ellenőrizze, nem lóg-e ki valahol egy csavar vagy egy eltört rattan szál. Készítse elő a kerti házikót, alaposan takarítsa ki a belsejét, és ellenőrizze, hogy nem lapulnak-e benne kártevők. Ha a gyártó jóváhagyja, mossa ki a kerti ülőkéhez tartozó párnákat és ülőpárnákat, majd szárazon csomagolja zsákokba és tegye el őket.
Mikor van a megfelelő idő a fa felületi kezeléséhez? Egy egyszerű teszt segít: csepegtessen egy kis vizet egy fából készült kerti székre. Ha a víz a felületen marad és nem szívódik fel, a felület nem igényel további kezelést. Ha a víz gyorsan felszívódik, használjon fafestéket, lenolajat vagy viaszt.

Tippünk: Van függő fotel a teraszon? Ezt nem szükséges téliesíteni! Nyugodtan vigye be a nappaliba vagy egy másik szobába. A függő fotel kényelmét kültéren és beltéren egyaránt élvezheti, nyáron és télen is.


Hogyan kell megfelelően téliesíteni a fából készült kerti bútorokat

A fából készült kerti bútorok igénylik a legnagyobb gondoskodást. Ez elsősorban a felületkezelésre vonatkozik, például viasszal vagy olajjal.
Emellett rendkívül fontos, hogy megtaláljuk a repedéseket és a sérüléseket a fában, amelyekben penész képződhet. Finoman csiszolja le ezeket a területeket csiszolópapírral és kenje be, például megfelelő fafestékkel vagy olajjal. Az így elkészített fa kerti bútorokat jutazsákkal vagy légáteresztő lepedővel takarja le, és száraz, állandó hőmérsékletű helyiségben tárolja, ahol nem fagy.


Ezekre a dolgokra figyeljen a műanyag kerti bútorok téliesítésénél

A műanyag kerti bútorok gyorsan népszerűvé váltak: könnyen mozgathatók, gyakran rakásolhatók, dizájnjukkal és vonzó árukkal mindenkit lenyűgöznek, emellett strapabíróak is. De mire kell odafigyelni a teleltetés előtt?
Ha műanyag kerti bútorai vannak, sikeresen meghosszabbíthatja az élettartamukat és az eredeti megjelenésüket. A bútorok mosott felületét elég egy műanyag kerti bútorok védelmére szolgáló készítménnyel kezelni és megvárni, amíg megszárad. Az így kezelt műanyag bútorokat szintén elég csak egy légáteresztő fóliával letakarni, és állandó hőmérsékletű helyen tárolni, ahol a hőmérséklet nem esik 0 °C alá.

Tippünk: A kerti házikók megvédik a bútorait a fagytól és az időjárás ingadozásaitól. A Kondelában egész évben kaphatók!


A rattan kerti bútorok gondozása

A mesterséges rattanból készült kerti bútorok szinte elpusztíthatatlanok. Ellenállnak a napfénynek, az esőnek és még a fagynak is. Karbantartásuk is egyszerű: kerti tömlővel könnyedén mossa le és hagyja megszáradni őket.
A teleltetés előtt azonban nézze meg, hogy nincsenek-e megrepedt részek. Ha nem kezeli őket megfelelően, a károsodás továbbterjedhet, és az adott darab fokozatosan szétesik. Ezt azonban bárki megteheti – elég pillanatragasztóval leragasztani az elszakadt vagy megrepedt szálakat. Ezek után már csak le kell takarni a rattan bútort és tető alatt tárolni - akár a kerti pavilonban is. Az ilyen bútorok még a szabadban is károsodás nélkül átvészelik a telet.


Így téliesítse a fém kerti bútorokat

Tartós, robusztus, masszív és gyakran romantikus fém kerti bútorok. Hogyan kell ápolni ezeket a teleltetés előtt a tisztításon kívül? Semmi különöset nem kell tennie: csak húzza meg a kilazult illesztéseket, és ellenőrizze ennek az anyagnak a legnagyobb ellenségét - a rozsdát.
Egyszerűen csiszolja le a fém kerti bútor rozsdás részeit csiszolópapírral vagy drótkefével. Mossa le, hagyja megfelelően megszáradni, majd fesse le korróziógátló bevonattal. Ha a megfelelő  helyet keresi a fém kerti bútorok teleltetéséhez, elsősorban az alacsony páratartalomra ügyeljen. Takarja le a fém kerti bútorokat légáteresztő lepedővel, és tárolja a garázsban, télikertben vagy egy száraz pincében.