None

Hogyan készítsük el a legjobb házi hamburgert

Ikonikus, ízletes, kalóriadús és népszerű. Több tucat más jelzőt is találhatunk a hamburger jellemzésére, azonban csak egy dolog jellemzi igazán – az egyedi íz, amelyet emberek milliói ismernek szerte a világon. Bár az ország egy másik részéről pár perc alatt megrendelhetjük, az otthoni készítése is egyre népszerűbb. Mit tudunk a hamburgerről?

 

Hamburger evés

 

A hamburger tényleg az amerikaiak találmánya?

A zsemlébe szúrt marhahús zöldségekkel, sajttal, ketchuppal és hagymával már a 20. század elején megjelent az Egyesült Államokban. Számos elmélet létezik azonban arra vonatkozóan, hogy valójában honnan származik a hamburger. A legnépszerűbb állítások a németországi Hamburg városából származnak, ahol az emberek hosszú időn át fogyasztották a jellegzetes sült húst kenyéren. Ugyanis a 18. század közepén itt jelent meg az első recept, az ún. hamburgi kolbász. Egy másik közlemény szerint története a Hamburg America Line hajózási társasághoz nyúlik vissza, amely állítólag a mai hamburgerhez hasonló szendvicseket szolgált fel az utasoknak. A mai napig nem tudjuk pontosan, hogy honnan származik ez az étel. Azt viszont tudjuk, hogy mikor van az ünnepe, ami pontosan május 28.

 

Kerti grill

 

A gyorsételtől az ínyencségig

Statisztikailag bizonyított, hogy az amerikaiak évente több mint ötvenmilliárd hamburgert fogyasztanak el. Fő forrásuk a különféle gyorséttermi láncok, amelyek minden sarkon megtalálhatók. A hamburgerek lassan elkezdtek beköltözni a magyar háztartásokba is, ahol főként a kerti grillpartik vagy ünnepségek során fogyasztjuk, szépen házilag elkészítve. Mindenkinek más a véleménye erről a magas kalóriatartalmú ételről, de hazánkban is közkedveltté vált. Nem is kellett sokáig várni, mire a hamburgereknek megfelelő „európai” stílust kölcsönöztünk. Elérkezett tehát az idő, amikor a hagyományos zsemle + hús kombináció szó szerint kulináris finomsággá változott.

 

Kante konyhai robotgép

 

Hogyan készítsünk igazán tökéletes hamburgert?

Az igazság az, hogy megsütni a húst és öntetet vagy zöldséget rakni rá nem nehéz feladat. Azonban ahhoz, hogy az ételt tökéletesen élvezhessük, fontos, hogy kövessünk néhány tippet. Ezek közé tartozik a megfelelő hús kiválasztása. Ha nem szereti a bolti darált húst, otthon is elkészítheti a praktikus KANTE robot segítségével, amelynek gazdag kínálatában a húsdaráló is megtalálható. Használat előtt fontos, hogy eltávolítsuk a hús hártyáját és kockákra vágjuk, amit durván le kell darálni. Egy jó tanács – a jól lehűtött hús jobban darálható. A marhanyak, a borda és a szegyhús kombinációja ideális. Így a hamburger lédús lesz, és tökéletesen kiegyensúlyozott lesz a hús és a zsír aránya.

Ahhoz, hogy a hamburger megtartsa a formáját, célszerű a kezünkben lévő húst megnedvesíteni, golyókat formázni, majd legfeljebb 2 cm vastag palacsintává nyomkodni. A palacsinta közepébe kis lyukat nyomhatunk, hogy a hús ne dagadjon meg és tökéletes vastagságú legyen. Ne felejtsük el, hogy a húst csak a már forró grillen vagy serpenyőn sózzuk, fűszerezzük.

 

Kerti grill

 

Hogy minden tökéletesen passzoljon egymáshoz

A megfelelő hamburger ne legyen túl égett vagy nem eléggé sült. Egyszerűen találja meg az arany középutat, aminek köszönhetően egyedi lesz az íze – az úgynevezett "medium" közepes hamburger. Hogy valóban átsült-e a hús, azt úgy tudjuk megállapítani, hogy finoman megtapogatjuk. Ha a közepét és a szélét megérintjük, és összehasonlítjuk az állagát. Ha a hamburger hús közepe és a széle majdnem egyformán kemény, akkor kész. Ha serpenyőn készítjük el a húst, ne forgassuk túl gyakran, adjunk neki időt, hogy ne essen szét.

A hamburger megfelelő összeállítása is fontos. A zsemléket használat előtt serpenyőn vagy grillen óvatosan meg kell sütni. Ezután kenje be a zsemle alját szósszal, majonézzel vagy mustárral, majd a salátalevél, a paradicsomszeletek, és a kész hús következik. Ha sajtburgert készítünk, akkor a meleg húsra teszünk egy szelet sajtot, ami finoman elolvad rajta. Helyezzünk uborkát és vékony hagymakarikákat is a sajtra. A zsemle felső részét enyhén megkenhetjük szósszal. Ahhoz, hogy ez a finomság egyben maradjon, az egész hamburgert átszúrhatjuk, rögzíthetjük egy fogpiszkálóval vagy egy dekoratív vékony pálcikával.

 

Hús előkészítése a grillezéshez

 

Finom házi hamburger recept

Ezekre az összetevőkre van szükségünk:

500 g darált marhahús
4 db zsemle
saláta
paradicsom
uborka
hagyma
egy csipet só
őrölt feketebors
tartármártás
barbecue szósz
kemény sajt

 

Elkészítés:

A már ledarált húsból kb. 1,5-2 cm vastag palacsintákat formázunk. Hagyjuk őket a hűtőben állni körülbelül 30 percig. Ezután sózzuk, fűszerezzük és 3-4 percig sütjük ezeket a lapos palacsintákat egy grillen vagy például a hasznos KAROTE grillserpenyőn, ami kezdők számára is remek segítség. Sütés után a húst pihentetjük. A húst nem olajon sütjük, az olajat csak például a grillrács megkenésére használjuk, hogy ne ragadjon rá a hús.

Ezután elkészítjük a zsemléket, amelyeket késsel kettévágunk. A zsemle részeit száraz serpenyőben megsütjük. Ezután a zsemle alját vékonyan megkenjük barbecue szósszal, rátesszük a salátát, a tartármártást, a grillezett húst, a sajtot, ízlés szerint a zöldségeket és lefedjük a felső részével, amit még egy kis szósszal megkenünk. Ha nem szereti közvetlenül a zsemlére kenni a tartárt vagy a barbecue szószt, akkor remek tipp a négy tálat tartalmazó CARINE tálcás szett, amelynek segítségével az egyes köreteket külön-külön is fogyaszthatja.

Jó étvágyat!

 

Kedvezményeink

95 %-a a központi raktárkészletről elérhető

95 %-a a központi raktárkészletről elérhető

Tudjon meg többet
Ingyenes szállítás 100 000 Ft feletti vásárlás esetén.

Ingyenes szállítás 100 000 Ft feletti vásárlás esetén.

Tudjon meg többet
Garancia az áru visszatérítésére 60 napon belül

Garancia az áru visszatérítésére 60 napon belül

Tudjon meg többet
100 % pénzvisszafizetési garancia

100 % pénzvisszafizetési garancia

Tudjon meg többet
  • Nyelv
  • Termékek várnak rád az összehasonlítóban: Összehasonlítás

    Cookie-preferencia

    • Az ön magánszférája
    • Nélkülözhetetlen sütik
    • Teljesítmény sütik
    • Funkcionális sütik
    • Marketingsütik