Hogyan készítsük el a legjobb házi hamburgert

Hogyan készítsük el a legjobb házi hamburgert

Ikonikus, ízletes, kalóriadús és népszerű. Több tucat más jelzőt is találhatunk a hamburger jellemzésére, azonban csak egy dolog jellemzi igazán – az egyedi íz, amelyet emberek milliói ismernek szerte a világon. Bár az ország egy másik részéről pár perc alatt megrendelhetjük, az otthoni készítése is egyre népszerűbb. Mit tudunk a hamburgerről?

 

2 fiatal férfi és 2 fiatal nő borozgat és grilleznek a kertben

 

A hamburger tényleg az amerikaiak találmánya?

A zsemlébe szúrt marhahús zöldségekkel, sajttal, ketchuppal és hagymával már a 20. század elején megjelent az Egyesült Államokban. Számos elmélet létezik azonban arra vonatkozóan, hogy valójában honnan származik a hamburger. A legnépszerűbb állítások a németországi Hamburg városából származnak, ahol az emberek hosszú időn át fogyasztották a jellegzetes sült húst kenyéren. Ugyanis a 18. század közepén itt jelent meg az első recept, az ún. hamburgi kolbász. Egy másik közlemény szerint története a Hamburg America Line hajózási társasághoz nyúlik vissza, amely állítólag a mai hamburgerhez hasonló szendvicseket szolgált fel az utasoknak. A mai napig nem tudjuk pontosan, hogy honnan származik ez az étel. Azt viszont tudjuk, hogy mikor van az ünnepe, ami pontosan május 28.

 

Egy férfi rózsaszín kötényben húst süt a kertben

 

A gyorsételtől az ínyencségig

Statisztikailag bizonyított, hogy az amerikaiak évente több mint ötvenmilliárd hamburgert fogyasztanak el. Fő forrásuk a különféle gyorséttermi láncok, amelyek minden sarkon megtalálhatók. A hamburgerek lassan elkezdtek beköltözni a magyar háztartásokba is, ahol főként a kerti grillpartik vagy ünnepségek során fogyasztjuk, szépen házilag elkészítve. Mindenkinek más a véleménye erről a magas kalóriatartalmú ételről, de hazánkban is közkedveltté vált. Nem is kellett sokáig várni, mire a hamburgereknek megfelelő „európai” stílust kölcsönöztünk. Elérkezett tehát az idő, amikor a hagyományos zsemle + hús kombináció szó szerint kulináris finomsággá változott.

 

Hamburger készítése grillen

 

Hogyan készítsünk igazán tökéletes hamburgert?

Az igazság az, hogy megsütni a húst és öntetet vagy zöldséget rakni rá nem nehéz feladat. Azonban ahhoz, hogy az ételt tökéletesen élvezhessük, fontos, hogy kövessünk néhány tippet. Ezek közé tartozik a megfelelő hús kiválasztása. Ha nem szereti a bolti darált húst, otthon is elkészítheti a praktikus KANTE robot segítségével, amelynek gazdag kínálatában a húsdaráló is megtalálható. Használat előtt fontos, hogy eltávolítsuk a hús hártyáját és kockákra vágjuk, amit durván le kell darálni. Egy jó tanács – a jól lehűtött hús jobban darálható. A marhanyak, a borda és a szegyhús kombinációja ideális. Így a hamburger lédús lesz, és tökéletesen kiegyensúlyozott lesz a hús és a zsír aránya.

Ahhoz, hogy a hamburger megtartsa a formáját, célszerű a kezünkben lévő húst megnedvesíteni, golyókat formázni, majd legfeljebb 2 cm vastag palacsintává nyomkodni. A palacsinta közepébe kis lyukat nyomhatunk, hogy a hús ne dagadjon meg és tökéletes vastagságú legyen. Ne felejtsük el, hogy a húst csak a már forró grillen vagy serpenyőn sózzuk, fűszerezzük.

 

Fekete konyhai robotgép a konyhapulton TEMPO-KONDELA KANTE, konyhai robotgép, 1800 W

 

Hogy minden tökéletesen passzoljon egymáshoz

A megfelelő hamburger ne legyen túl égett vagy nem eléggé sült. Egyszerűen találja meg az arany középutat, aminek köszönhetően egyedi lesz az íze – az úgynevezett "medium" közepes hamburger. Hogy valóban átsült-e a hús, azt úgy tudjuk megállapítani, hogy finoman megtapogatjuk. Ha a közepét és a szélét megérintjük, és összehasonlítjuk az állagát. Ha a hamburger hús közepe és a széle majdnem egyformán kemény, akkor kész. Ha serpenyőn készítjük el a húst, ne forgassuk túl gyakran, adjunk neki időt, hogy ne essen szét.

A hamburger megfelelő összeállítása is fontos. A zsemléket használat előtt serpenyőn vagy grillen óvatosan meg kell sütni. Ezután kenje be a zsemle alját szósszal, majonézzel vagy mustárral, majd a salátalevél, a paradicsomszeletek, és a kész hús következik. Ha sajtburgert készítünk, akkor a meleg húsra teszünk egy szelet sajtot, ami finoman elolvad rajta. Helyezzünk uborkát és vékony hagymakarikákat is a sajtra. A zsemle felső részét enyhén megkenhetjük szósszal. Ahhoz, hogy ez a finomság egyben maradjon, az egész hamburgert átszúrhatjuk, rögzíthetjük egy fogpiszkálóval vagy egy dekoratív vékony pálcikával.

 

A hamburger hozzávalóinak elkészítése. Zsemle, darált hús, sajt, sonka és zöldségek az asztalon.

 

Finom házi hamburger recept

Ezekre az összetevőkre van szükségünk:

500 g darált marhahús
4 db zsemle
saláta
paradicsom
uborka
hagyma
egy csipet só
őrölt feketebors
tartármártás
barbecue szósz
kemény sajt

 

Elkészítés:

A már ledarált húsból kb. 1,5-2 cm vastag palacsintákat formázunk. Hagyjuk őket a hűtőben állni körülbelül 30 percig. Ezután sózzuk, fűszerezzük és 3-4 percig sütjük ezeket a lapos palacsintákat egy grillen vagy például a hasznos KAROTE grillserpenyőn, ami kezdők számára is remek segítség. Sütés után a húst pihentetjük. A húst nem olajon sütjük, az olajat csak például a grillrács megkenésére használjuk, hogy ne ragadjon rá a hús.

Ezután elkészítjük a zsemléket, amelyeket késsel kettévágunk. A zsemle részeit száraz serpenyőben megsütjük. Ezután a zsemle alját vékonyan megkenjük barbecue szósszal, rátesszük a salátát, a tartármártást, a grillezett húst, a sajtot, ízlés szerint a zöldségeket és lefedjük a felső részével, amit még egy kis szósszal megkenünk. Ha nem szereti közvetlenül a zsemlére kenni a tartárt vagy a barbecue szószt, akkor remek tipp a négy tálat tartalmazó CARINE tálcás szett, amelynek segítségével az egyes köreteket külön-külön is fogyaszthatja.

Jó étvágyat!