Hogyan ápoljuk a bőrbútorokat? Így meghosszabbíthatja az élettartamukat

Hogyan ápoljuk a bőrbútorokat? Így meghosszabbíthatja az élettartamukat

Elegáns megjelenés, allergiások számára is kiváló anyag és hosszú élettartam, amely megfelelő ápolás mellett akár 15 év után is varázslatosan mutat. Ezek a bőrbútorok fő előnyei. Ahhoz azonban, hogy bőrkanapéja vagy fotelje évekig formában maradjon, teljesítenie kell egy alapvető feltételt: gondoskodnia kell róla. Hol helyezzük el a bőrbútorokat? Hogyan gondoskodjunk róluk? És mit kell elkerülnünk ahhoz, hogy meghosszabbítsuk a bőrbútorok élettartamát? Próbálja ki az alábbi tippjeinket, amelyek az ökobőrre és a valódi bőrre egyaránt vonatkoznak.

 

Hol helyezzük el a bőrbútorokat

A bőrbútor élettartamának meghosszabbítását már akkor elkezdheti, amikor hazaviszi azt. Hová helyezzük? Itt van néhány alapvető szabály. Az első ezek közül az, hogy soha ne helyezzünk egy bőrbútort hőforrás közelébe: legyen az radiátor, sütő, tűzhely vagy kandalló. A hő kiszárítja a bőrt – a valódi és ökobőrt egyaránt –, így az első repedések nagyon gyorsan megjelenhetnek a bőr ölőgarnitúrán vagy fotelen.

A bőrbútorok elhelyezésénél a napsugarakra is gondolni kell. Igyekezzen úgy elhelyezni az ülőgarnitúrát, zsámolyt vagy fotelt, hogy napközben a lehető legkevesebb napsugár érje. Mi van akkor, ha a nap néhány órán át rásüt a bútorra? Ezt a bőr kibírja. Ha azonban a bőrbútorra egész nap rásüt a nap, jelentősen lerövidül az élettartama. Ne feledje azt sem, hogy a hőséghez hasonlóan a magas páratartalom sem tesz jót a bőrnek.

 

Hogyan ápoljuk a bőrbútorokat

A nagyszerű hír az, hogy a bőrbútorok karbantartása viszonylag egyszerű. Persze ha már találtált számára egy megfelelő helyet. Milyen ápolást igényel? Amikor takarít, porszívózza ki a bőrbútorokat is. A felület sérülésének elkerülése érdekében használjon finom sörtéjű fúvókát. Ez megakadályozza, hogy megkarcolja vagy más módon megrongálja a bőrbútorokat.

Miután eltávolította a porréteget a kanapéról, fotelről vagy székről, keressen egy nedves rongyot. A mikroszálas rongy a legjobb választás. Ügyeljen azonban arra, hogy ne legyen túl vizes; elég egy csepp kímélő mosószer és egy enyhén nedves rongy. Akár sima szappan is. Tipp: bőrbútorok tisztításakor ne használjon olyan eszközöket, amelyekkel a saját bőrét sem mosná. Minden kész? Ebben az esetben a bőrbútorok fő ápolása véget is ért.

Az is segíthet meghosszabbítani a bőrbútorok élettartamát és újszerű megjelenését, ha évente egyszer-kétszer speciális bőrtermékeket is igénybe veszünk. Sok kímélő és gyakran természetes alapú impregnáló készítmény, balzsam, krém, spray található a piacon. Javasoljuk, hogy válasszon valamit ebből a kínálatból.

Használat előtt azonban mindig próbálja ki a bőrfotel hátsó részén, hogy hogyan reagál az anyag az adott termékre. Ezek a szerek képesek eltávolítani a foltokat a bőrbútorokról, védőréteget hozhatnak létre, vagy ragyogóvá varázsolhatják őket. Egyszerűen fogalmazva: képesek meghosszabbítani az élettartamukat és újszerű megjelenésüket.

Mire kell odafigyelni a bőrbútorok ápolásával kapcsolatban?
A bőrbútorok károsodásának gyakori okozói a házi kedvencek. A macska, amelyik a karmait a kanapén köszörüli, a kutya, amelyik a mancsával megkarcolja a kanapé felületét, amikor ráugrik. Két hatékony megoldást ismerünk. Az egyik, hogy letakarjuk a bőrbútort egy pléddel, a másik pedig az, hogy megtanítjuk a kiskedvencünket, hogy a saját fekhelyét használja. Csak Önön múlik, hogy melyiket választja.

Milyen veszélyek fenyegethetik még a bőrbútorokat? Például egy pohár kiömlött víz vagy bor. Ezek a helyzetek azonnali cselekvést igényelnek. Viszont nem kell megijedni, egy tiszta, jó nedvszívó képességű rongy elvégzi a munka nagy részét. Ezután már csak annyit kell tennie, hogy egy mikroszálas ronggyal kifényesíti az adott felületet. Továbbá javasoljuk, hogy figyeljen oda, milyen ruhát visel a bőr kanapén. Különösen farmerek esetében, amelyek nehezen eltávolítható fényes kék vagy fekete foltokat hagyhatnak a bőrön. Ha erre odafigyel, a bőrbútorok sok éven át örömet okoznak majd otthonában.

Bőrfotelt, bőrkanapét, bőrzsámolyt vagy esetleg bőrszőnyeget keres? Megtalálja őket a kondela.hu oldalon.