Helyesen ül? 6 tipp az egészséges üléshez

Helyesen ül? 6 tipp az egészséges üléshez

Az ülés az ember számára természetellenes pozíció. Azonban az életmód és a munkastílus változása miatt az emberiség az elmúlt évszázadban a mozgásából mintegy 65%-ot lefaragott. Ülünk a munkahelyen, ülünk otthon, ülünk az autóban, ülünk az étteremben, ülünk a moziban. Sok ember esetében az ülés vált a leggyakoribb pozícióvá.

Az egészségtelen ülés fájdalmat okozhat a nyakban és az egész gerincben, ezen kívül pedig csípőízületi problémákat, visszérbetegségeket, valamint szív- és érrendszeri betegségeket vagy cukorbetegséget is okozhat. Ráadásul a helytelen ülés miatt nehézségeink adódhatnak a koncentrálással is – nem jut elég oxigén a tüdőnkbe, így az agy is szenved. Álmosságot tapasztalunk és nem tudunk koncentrálni. Mit lehet ez ellen tenni? Akár a munkahelyén, akár otthon ül sokat, van 6 tippünk, amelyekkel egészségesebbé teheti ezt a tevékenységet.

 

Játékszék

 

1. Válasszon megfelelő széket

Melyik szék a legjobb az egészséges üléshez? Ennél a kérdésnél kétféle véleménnyel találkozhatunk: az egyik az ún. "dinamikus ülés". Hogy néz ki ez a gyakorlatban? Alapvetően egy támaszték nélküli székről van szó, amely az embert állandó mozgásra, a testtartás megváltoztatására, az izomzat megmozgatására és aktivitásra "kényszeríti". A dinamikus ülést például ülőlabdák, háttámla nélküli rugós székek vagy szobabicikli formájú székek biztosítják.

Az egészséges ülést ezen kívül az ergonomikus székek is lehetővé teszik, amelyek bebiztosítják a fontos támasztást a kulcsfontosságú területeken: a csípő, a nyaki gerinc és a vállak területén. Ideálisan állíthatók úgy, hogy ezek a székek mindannyiunk fizikai adottságához alkalmazkodjanak. Ezeknek a követelményeknek a JOVELA gamer szék is tökéletesen megfelel, amely formájának köszönhetően természetes testhelyzetbe kényszeríti az embert. A test tartásával pedig nem csak a gerinc terhelődik, hanem a súly egyenletesen átkerül a vállakra, a csípőre, a nyakra és természetesen a gerincre is.

 

Álló szék

 

2. Rendszeresen változtassa a pozícióját

Tanulmányok kimutatták, hogy legalább napi 300 impulzus szükséges az izomtömeg növeléséhez. 200 impulzus elég ahhoz, hogy ne ereszkedjenek meg az izmok. Ahhoz, hogy ülés közben is képesek legyünk izomimpulzusokat nyerni, jó, ha rendszeresen változtatjuk az ülőhelyzetünket. Ez a változás pozitívan hat az egészségünkre: amellett, hogy erősíti az "izomfűzőt", segíti a légzés elmélyítését, ezáltal a szervezet és az agy oxigénnel való ellátását, valamint serkenti a vérkeringést. A visszerek kockázata így jelentősen csökken.

Érdekes megoldás egy szobabicikli formájú irodai szék. A háttámla hiánya miatt kénytelenek vagyunk folyamatosan új, természetes pozíciókat keresni, a pedálok segítségével pedig munka vagy olvasás közben is edzhetünk. Őrülten néz ki, és remekül működik.

 

A fitlopon ülve

 

3. Szakítsa meg a hosszú ülést egy kis nyújtással

Még ha olyan széket is használ, amely lehetővé teszi a dinamikus ülést, a teste akkor is szívesen fogad majd egy kis nyújtást. Ez alatt több tucat impulzusra tesz szert, amelyek értékesek az izmok számára. Milyen gyakran nyújtsunk? Ideális esetben minden órában, azonban elég csupán egy percet eltölteni két fizikai tevékenység elvégzésével. Melyek ezek? Egy egyszerű nyújtás és két kör az íróasztal körül nagyszerű kezdet. Azonban, ha szeretné, akár guggolásokat is végezhet, fel-alá szaladgálhat a lépcsőn vagy jógázhat.

 

Állítható asztal

 

4. Próbáljon meg felváltva ülni és állni

Egy másik tipp az egészségesebb üléshez a nem ülés. Vagyis nem állandóan. A függőleges helyzet természetes az ember számára. Egyszerűen álljon fel. De mi a helyzet az íróasztallal, amelynél dolgozik vagy könyvet olvas? A válasz viszonylag egyszerű: egy állítható magasságú asztal segít ebben. Kínálatunkban megtalálja az állítható magasságú NIXON asztalt, melynek magassága 78-117 cm között választható. Ezért még állva is kellő kényelmet biztosít.

Az állásnak köszönhetően a gerince természetes helyzetbe kerül, a csípőízületeit is bevonja, jobb a vérellátás a lábak számára, és mélyebben tud lélegezni. Így egyszerre kiküszöbölheti az egészségtelen ülés által okozott egészségügyi problémákat. Eleinte szokatlan lehet majd, de néhány nap után, ha felváltva ül és áll, érezni fogja a teste első pozitív jelzéseit.

 

A számítógép előtt ülve

 

5. A számítógép előtt ül? A monitor megfelelő távolsága is segít

Biztosan ismeri ezt – valamit olvas vagy a monitort bámulja, és egy idő után görnyedt helyzetben találja magát. A nyaki gerinc szenved ettől a helyzettől, és egyúttal nehezebb légzést okoz. Hogyan lehet megoldani ezt a problémát? A monitor megfelelő távolsága és dőlésszöge segít. Persze ez a kijelző méretétől is függ. Elvileg azonban ideális távolságról az 50-75 cm tartományban beszélhetünk, miközben a monitor dőlésszöge körülbelül 15-20°.

A képernyő tetejének egy szintben kell lennie a szemünkkel. Ugyanez érvényes akkor is, ha állva végezzük a számítógépes munkát. Csak erre a kis apróságra van szüksége, és a nyaki gerince meghálálja majd. Ha ezen beállítások ellenére is hajlamos előrehajolni és meggörnyedni, ne habozzon felkeresni a szemorvosát. Ha a testével közelebb hajol a monitorhoz, az gyakran károsítja a szem megfelelő fókuszálási képességét.

 

Térdelő szék

 

6. Ismerje meg a térdeplőszéket

A testet a megfelelő helyeken támogató ülés kombinációja a dinamikus üléssel. Így is jellemezhetnénk a térdeplőszéket. Ahogy már a neve is sugallja, ezen a "széken" valóban térdelni kell. Ezáltal a hátgerinc természetes helyzetbe kerül (akárcsak a nyaki gerinc), a térdeplőszék emellett pedig lehetővé teszi a gyakori helyzetváltoztatást is, és kiküszöböli a felületes légzéssel vagy a visszérrel kapcsolatos problémákat. A súly egyenletesen oszlik el a gerinctől a vállakon át a sípcsontig.
Természetesen ez a fajta ülés nem alkalmas azoknak, akik térd- vagy sípcsontfájdalmakban szenvednek. Kínálatunkban megtalálja például a RUFUS térdeplőszéket öt színváltozatban: szürke-fekete, bézs-fekete, zöld-fekete, rózsaszín-fekete és szürkésbarna-fekete. Ez egy nem szokványos pozíció, így kezdetben számíthat némi kellemetlenségre, de a térdeplőszék használatát a teste garantáltan meghálálja.

Egészségesebben szeretne ülni? A kondela.hu oldalon talál gamer székeket, térdeplőszékeket és állítható magasságú asztalokat is.