Hasznos tippek a szobanövények kedvelőinek

Hasznos tippek a szobanövények kedvelőinek

A szobanövények minden otthon felbecsülhetetlen részei. Örömet okoznak a szemnek, javítják a beltéri klímát, és némelyikük elősegítheti a kellemesebb alvást, vagy akár a jobb koncentrációt is. Ahhoz azonban, hogy erre képesek legyenek, megfelelő gondozásra van szükségük. Nem kell sok, épp ellenkezőleg – inkább csak apróságok. Elég például a következő kérdésekre válaszolni: „Melyik virágcserép a legjobb a szobanövényei számára?”, „Mikor kell átültetni a növényeket?”. De hasznos tudni azt is, hogy "Hogyan készítsünk zöldfalat otthon?" Ezekre a kérdésekre választ talál cikkünkben.

Hasznos tippek a szobanövények kedvelőinek

 

Milyen virágcserepet válasszunk a szobanövényekhez?

Anyag, mélység, átmérő, lyukak. Ezek a fő kritériumok, amelyeket figyelembe kell venni a virágcserép kiválasztásakor. De mire kell pontosan odafigyelni? A cserepek leggyakrabban agyagból, illetve kerámiából, műanyagból készülnek, de találkozhatunk rattan virágcserepekkel is.

A virágcserép anyagának kiválasztását elsősorban az befolyásolja, hogy hol fogja a növényt elhelyezni. A napon lesz? Akkor válasszon agyag cserepet, ideális esetben olyan külső bevonattal, amely visszaveri a napsugarakat. A műanyag virágcserép gyorsabban felmelegszik, ezért inkább árnyékba vagy félárnyékba érdemes helyezni. A rattan virágcserepek kiválóan alkalmasak teraszokra és erkélyekre – ezeket a nagyobb növények – például a tuja – különösen értékelni fogják.

A cserép mélységét és átmérőjét a növény gyökérlabdájának mérete határozza meg. Fontos, hogy a gyökérlabdának mindig legyen elegendő helye minden irányban – alatta és körülötte egyaránt. Ezért a fiatalabb növényeket évente, az idősebb és nagyobb növényeket két-négy éves időközönként javasolt átültetni. Attól függően, hogy hogyan érzik magukat a cserépben.

 

Hasznos tippek a szobanövények kedvelőinek

 

Mikor ültessük át a növényeket? 

Ha a gyökerek átnőnek a cserép alján lévő lyukakon, vagy a gyökérlabda meghaladja a cserép felső szélét, az biztos jele annak, hogy ideje átültetni a növényt. Az említett lyukakat a virágcserép alján garantáltan értékelni fogják a növényei. A felesleges víz a nyíláson keresztül egy edénybe vagy tálba folyik le, így a gyökerek nem rothadnak el.

Az ideális megoldás, ha a cserép alján egy vízelvezető réteget alakítunk ki: tegyünk apró kavicsokat, kisebb kerámiaszilánkokat vagy durvább homokot az edény aljára, és fedjük le szubsztrátummal. A vízelvezetés biztosítja, hogy a talaj ne legyen vizes. Érdemes ezt a megoldást választani, függetlenül attól, hogy a cserépen van-e lyuk vagy sem.

Melyik az év legjobb időszaka az átültetésre? Általában a tél vége és a kora tavasz – február és március. Kivételt képezhetnek azonban egyes növények, amelyek ilyenkor virágoznak, például az orchidea, az azálea vagy az afrikai ibolya. Úgy tartják, hogy a növényeket ősszel is át lehet ültetni. Ha a növényeknek sürgősen nagyobb cserépre van szükségük, lásson hozzá.

 

Hasznos tippek a szobanövények kedvelőinek

 

Gondoljon a virágcserepek kialakítására és az elhelyezésükre is

A szobanövények nemcsak a beltéri klímát javítják, hanem dekorációs funkciót is betölthetnek. A tanulmányok szerint a zöld szín nyugtató hatással van az emberre.

És mi tudjuk, hogy a gyönyörű látvány az ember kedvét is feldobja. Ha vannak olyan cserepei, amelyektől meg szeretne szabadulni, de nem akarja a benne lévő növényeket mindenáron átültetni, tudunk egy gyors, kedvező árú és stílusos megoldást. Ezek a virágkaspók.

Van otthon egy régebbi, jól megtermett fikusza vagy monsztérája, de szívesen lecserélné az cserepet? A 30 cm átmérőjű és magasságú ARABIS virágkaspó nagyszerű megoldást kínál, anélkül, hogy át kellene ültetnie ezt az óriást. A három semleges szín – fehér, szürke és fekete – kombinációja a horgolt megjelenésű szerkezettel játékosan illeszkedik bármilyen stílusú otthonba.

Már tele van az ablakpárkány szobanövényekkel, és a szekrények, polcok is túlzsúfoltak? A legszebb darabok megérdemelnek egy saját talapzatot. Válassza a stílusos virágállványokat. Lehet fonott, fából vagy fémből készült, magasabb, alacsonyabb, romantikus, minimalista, bicikli formájú, vagy akár LED világítással ellátott is. 

A minimalista dizájn és a letisztult vonalak szerelmeseit magával ragadja majd a VELIR virágtartó állvány: a masszív, kerek fa talp és az elegáns, mégis erős fém lábak. Egy zöld szobanövény szinte ragyogni fog rajta. A provence-i stílus vagy a romantika kedvelőinek otthonából nem hiányozhat a PAVAR kerékpár formájú retro virágcserép sem.

 

Hasznos tippek a szobanövények kedvelőinek

 

Emelje magasabb szintre a szobanövények termesztését – hozzon létre egy zöldfalat

A szobanövények kedvelőinek már nem kell többé azon gondolkodniuk, hogy hova rakják az új virágaikat. A zöldfalak, vagyis az úgynevezett „városi dzsungel” visszatért a belsőépítészet középpontjába. Egy dzsungel tigris nélkül, amely még városi környezetben is virágzik.

Válassza ki a helyet – ha többféle szobanövényt kombinál, kössön kompromisszumot: részleges árnyék. És ide helyezze a zöldfalhoz szánt polcot. Kínálatunkban különböző típusokat és anyagokat talál: bambusz polcok, emeletes fém állványok vagy összecsukható fapolcok.

Ez az a hely, ahol utat engedhet a kreativitásának, és egyben a megfelelő hely a szobanövények buja gyűjteményéhez. Több polcot is elhelyezhet egymás mellé, vagy kombinálhatja a magassági szinteket. Ha két különböző típusú állványt kombinál, a zöldfalak segítségével optikailag ketté választhatja például a nappalit, és intim zónát alakíthat ki a munkához vagy a könyvolvasáshoz. A lehetőségek végtelenek, de mindegyik nagyszerűen fog mutatni.

Tekintse meg a teljes kínálatunkat, amelyben mindent megtalál, amire az otthoni botanikai gyűjteményéhez szüksége lehet. Használja a fantáziáját, hogy jól érezze magát otthon. Vagy még jobban?