Fürdőszoba bútor kis fürdőszobába. Hogyan tudjuk ízlésesen berendezni?

Fürdőszoba bútor kis fürdőszobába. Hogyan tudjuk ízlésesen berendezni?

Állunk a fürdőszoba ajtajában, fejünkben pedig mindenféle képek jönnek létre egy modern nagyméretű fürdőszobáról, melyben először a sarokkádat fogjuk elhelyezni. Feltérképezzük azt a kis teret, alaposan nézzük az üres falakat és kihúzzuk a listáról a lehetetlen ötleteket és terveket.

 


Ne adjuk fel! A kis fürdőszobával is csodákat művelhetünk. Íme, egy pár tanács.

Mindent jól gondoljunk át

 

Még a vásárlás előtt alaposan gondoljuk át a részleteket, melyek kihatnak a végső eredményre. Hány ember fogja használni a fürdőszobát? Igazán szükséges a sarokkád, vagy megelégszünk a zuhanyfülkével? Lesz a fürdőszobában vécé is? Mosógépet is ide szeretnénk helyezni? Milyen nagy a helyiség? Tudjuk meg a méreteket.

Kis fürdőszobának többnyire egy 4 - 5 négyzetméteres helyiséget tartunk. A talaj gyakran téglaalakú, hosszú és keskeny. Ebben az esetben arra kell koncentrálnunk, hogy optikailag lerövidítsük és szélesebbé tegyük a helyiséget. Minden fürdőszobában dominál a kád vagy a zuhanyfülke, mosdó és a vécé. Más bútorra vagy dísztárgyra már nem sok helyünk marad.


A megfelelő szín – fél siker

 

Az árnyalat választásánál ne felejtkezzünk meg arról, hogy a színek befolyásolják a kedvünket és az érzelmeinket. A szakértők a fürdőszobába ajánlják a világos pasztell színeket, melyek az embert megnyugtatják.

A kisebb fürdőszobába válasszunk egyszínű vagy lágyan eltérő árnyalatú csempéket. Így lesz a helyiség optikailag szélesebb. Egy szín több árnyalata használatával vizuálisan nagyon segíthetünk egy kis fürdőszobának. A csempét válassza minél nagyobb méretben. Az ilyen csempe falra és padlóra fúgák nélkül ragasztható, aminek köszönhetően a kis fürdőszobát is vonzóvá varázsolhatja. Kerülje a feltűnő dekorfalat és a nagy mintákat.

A kis fürdőszobákon az is segít, ha a falra más anyagot is használunk, mint például a kerámiaburkolat. A kerámiaburkolatot olyan helyekre használja, ahol a felület érintésnek vagy folyó víznek van kitéve. A többi falat nyugodtan kifestheti mosható, vízálló festékkel. A fürdőszobák falain találkozhatunk különböző díszdekorációval vagy betonutánzattal. A teret kitöltheti a tapéta is. Napjainkban a piac modern vízálló anyagokat is kínál, amelyek alkalmasak a nedves környezetbe.


Zuhanyzókabin vagy kád?

 

A kád kényelmes fürdőzést, viszont zuhanyzást is lehetővé tesz. Kiváló megoldás az atipikus kád, ún. asszimetrikus kád. Alkalmas a szűk helyekre is 150 cm és annál kisebb mérettel. A kis fürdőszobákba manapság már kapható klasszikus egyenes modell, szűkített oldallal a lábak számára. A kádak többsége belülről már zuhanyzáshoz van kialakítva. Hasonlóan egy zuhanykádhoz, el van látva csúszásmentes felülettel.


A zuhanyzókabinokba a kádak 70 cm-es mérettől készülnek. Nem igényelnek annyi helyet mint a kád, és elegánsan stílusossá teszik a fürdőszobát. A negyedkör vagy négyzet alakú zuhanykabinok manapság elérhetőek klasszikusan nyitódó és elhúzható ajtókkal is. Ugyanúgy lehetőség van saját elképzelés szerint, szilárd fallal vagy üveggel ellátott kabint készíttetni vagy ún. niky - helyet két fal között.

 


A kis fürdőszobában szükségünk van a helyre, tehát ideális választás a zuhanykabin kádacska nélkül egy üvegfallal kombinálva. A minőségi eladó segít kiválasztani a megfelelő talajkádat, zuhanyzót, esetleg hydromasszázspanellel. Ezen kívül az üvegfal optikailag nagyobbítja a teret és minimalista tiszta stilust kölcsönöz. Nagy előny, hogy ennél a megoldásnál nincsenek nyitódó ajtók, igy nem is kissebitik a teret. Ezen kivül, ennek a változatnak igényesebb a tisztítása és a karbantartása.

 

 

A fürdőszobában a tolóajtó a nyerő

Amennyiben van elég hely, hogy az ajtó kifele nyitódjon, nyert ügye van. Ennek köszönhetően nem kell, hogy külön erre alakítson ki helyet a fürdőszobában.

A legjobban a tolóajtóval lehet helyet spórolni. Ideális a zuhanyfülkére, kádra és fürdőszoba ajtóként, ha befelé nyílna az ajtó. A tolóajtó megoldja a problémát nem csak a kis fürdőszobába való belépés során, de akkor is, ha kis tér áll rendelkezésre a kifelé nyíláshoz. Ügyes megoldás, aminek köszönhetően helyet nyerünk a fürdőszobaszekrény vagy kellemes dekoráció elhelyezéséhez.

Mi van a mosdóval?

Rágógumi: Mosdó nélkül természetesen nem megy. Válasszon kisebb vagy sarokmosdót.. A sarokmosdók manapság nem csak divatosak, de nagyon praktikusak is. A mosdó elhelyezése a sarokba megoldja a problémát a kihasználatlan térrel kapcsolatban, emellett a fürdőszobát optikailag megnagyobbítja.

Használja ki a helyet a mosdó alatt is. Helyezzen oda egy szekrényt, amibe elhelyezheti a kozmetikai dolgait a tisztitószereket vagy a törölközőket. A mosdó alatti szekrény igy helyettesíti a klasszikus fürdőszobaszekrényt, ami biztosan több helyet foglalna el. A mosdó alatti helyet máshogy nehéz kihasználni.

A kínálatban megtalálható egy mosdó, amit a kád fölé helyeznek el, vagy olyan mosdók, amik mosógépet rejtő rakodótérrel rendelkeznek. A standard modelleknél a keskenyebb és oválisabb alakúakra orientálódnak. A szögletes formák a kisebb fürdőszobákban komplikálhatják a mozgást.


Mindent, amit csak lehet, akasszon a falra

 

Ahhoz, hogy a kis fürdőszobában mindennek meglegyen a saját helye, megfelelő rakodóteret kell választania. A kis fürdőszobában trükközik a térrel, és igy van ez a szekrény kiválasztásánál is. Ideális választás a falra akasztható szekrény, vagy a függő szekrény a mosdó alatt, ami szabad teret hagy a talajon.

A falra akasztható fürdőszobaszekrényválaszték nagyon széles. Így a saját ízlésé és a fürdőszobája igényei szerint választhat. Azon dolgok számára, melyeket csak ritkán használ, csináljon helyet a magasban, a legjobb mindjárt a plafon környékén.

Amennyiben további kihasználatlan teret talál a fürdőben, kiváló tipp ennek kitöltéséhez a további méretre szabott polcok. Rakodóteret kínál a kozmetikai kellékek, törölközők vagy apró dekoráció számára.

 

Üvegek és tükrök

A kis fürdőszobákban szinte kötelező az üveg elemek használata. A legjobban a teret az átlátszó üveg nagyobbítja meg, esetenként a matt effektus használatával a magánszféra megőrzése érdekében.

Ne feledje, hogy a tükrök fontos elemei minden kis térnek. Hiszen optikailag megnagyobbítják. Akasszon fel a fürdőszobában egy nagyobb és több kisebb tükröt mindenféle stílusban és méretben. A fürdőszoba sokkal tágasabbnak fog tűni.

 

Ragyogtassa fel fürdőszobáját különböző megvilágítás segítségével

Gondoljon a megvilágításra. Fontos a helyes és praktikus elhelyezésük. Alapból egyszerű páros megvilágítás kéne hogy legyen, de megfelelő a plafonba beépíthető szett is. Nem csak a fő, de a kiegészítő megvilágítás is a tükrökhöz vagy a polcokhoz megfelelő atmoszférát teremt. A tükör megvilágítása során ügyeljen, hogy a lámpa ne vakítson, de árnyékot se vessen az arcára.


Reméljük, hogy sikerült eloszlatnunk a kétségeit a kis fürdőszobák felől. A helyesen megválasztott bútorok és kiegészítők képesek optikailag megnagyobbítani a teret, és ezzel növelni az örömét a benne való mozgás során.