Élvezze a kandalló melegét : milyen fát használjon, és milyen kiegészítőkre lehet szüksége

Élvezze a kandalló melegét : milyen fát használjon, és milyen kiegészítőkre lehet szüksége

Az egyik legjobb gyógymód az őszi melankólia és a hideg időjárás ellen. Tökéletes társ a hosszú téli estéken, amely még a tévét is helyettesítheti. Nagyszerű módja annak, hogy a lehető legteljesebb mértékben élvezhesse az otthon melegét. Ez a kandallóban lobogó tűz. A kandallóból szétáramló hőt még a leghatékonyabb radiátor sem tudja fölülmúlni. Igazán rendkívüli. Ha szeretné kellemesebbé tenni a hosszú száraz estéket, összeállítottunk néhány tippet a kandalló hatékony gondozásához. Melyik fa használatával élvezheti a legtovább a tüzet? Hogyan tisztítsuk meg a kandalló fekete üvegét? És mi nem hiányozhat a felszerelésből?

Élvezze a kandalló melegét

 

Melyik a legjobb fa a kandallóba? 

Melyik fa a legjobb fűtésre? Ez az a kérdés, amelyet a kandallók, tűzhelyek vagy kályhák tulajdonosai szinte kivétel nélkül feltesznek maguknak. A tűzifa kiválasztásának egyik fő kritériuma a fa fűtőértéke. Minél magasabb a fűtőérték, annál kevesebb fát kell felhasználnia otthona vagy nyaralója kifűtésére. A legmagasabb fűtőértéket a tűlevelű fákból, nevezetesen a jegenyefenyőből, a tűnyalábos fenyőből és vörösfenyőből származó tűzifa biztosítja.

Jellemző rá azonban a ropogás is, valamint az, hogy gyorsabban ég, mint a lombos fákból készült tűzifa. Igen, ezért sok kandallótulajdonos a lombos fákból származó keményfát részesíti előnyben: tölgy, éger, kőris, de a puhább nyír is. Akár lombhullató, akár tűlevelű fával fűti a kandallót, egy másik szempont még fontosabb: a fa nedvességtartalma.

Minél szárazabb a kandallóba való tűzifa, annál magasabb a fűtőértéke. A lucfenyő az egyik leggyorsabban száradó fa, és már egy év szárítás után is kiváló fűtőértéket biztosít. Ha teljes mértékben szeretné élvezni a kandalló előnyeit, tárolja a fát – bármilyen fát – száraz helyen, ill. legalább letakarva.

Hogy minél jobban menjen, kínálatunkban megtalálja a tágas RANOL tűzifa állványt, amelyet a kandalló mellé helyezhet. Az év során alaposan megszárad benne a fa, és egyúttal egy érdekes díszítőelemet hozhat vele létre: egy fával borított falat. Amikor beüt az első talajmenti fagy, azonnal begyújthat a kandallóban.

 

Élvezze a kandalló melegét

 

Fekete üveg a kandallón? Így tisztíthatja meg

Bár első pillantásra úgy tűnhet, hogy a kandalló a melegen kívül csak örömet okoz, időnként kellemetlenségekkel is találkozhatunk. Talán a leggyakoribb közülük a kandalló fekete üvege. Semmi rendkívüli, és szerencsére ezt a problémát könnyű megoldani. Hogyan tisztítsuk meg a kandalló üvegét?

Próbáljon ki egy egyszerű, hatékony és olcsó módszert. Fogjon egy konyharuhát vagy egy újságot, áztassa tiszta vízbe, és kenjen rá finom hamut a kandallóból. Próbálja meg elkerülni a szenet, amely megkarcolhatja az üveget. Egy ilyen speciális "ronggyal" körkörös mozdulatokkal törölje át a kandalló teljes üvegét.

Ezután törölje le ezt a "hamutisztítót" tiszta és száraz újságokkal vagy konyharuhával. Voila, már kész is! Természetesen ezt speciális üvegtisztító készítményekkel is megteheti. De ne lepődjön meg, ha több időt vesz igénybe, mint a hamuval történő tisztítás.

 

Élvezze a kandalló melegét

 

Élvezze a hosszú estéket a kandalló mellett

Kisgyermekei vannak, és fél begyújtani a kandallóban vagy a kályhában, nehogy megégessék magukat? Ne várja meg, amíg felnőnek. Az egyes kiegészítők gyártói ezekre a kisebb-nagyobb részletekre is gondolnak – nálunk megtalálja a praktikus KAIRA kandalló paravánt. Nemcsak arra szolgál, hogy egy biztonságos zónát hozzon létre a gyermekek számára, hanem biztosítja, hogy egyetlen forró széndarab se repüljön a padlóra vagy a szőnyegre, amikor a kandalló nyitva van.

A tűzifa kosár szintén kötelező darab azok számára, akik szeretnek a begyújtott kandalló mellett üldögélni. A "kandallók és tartozékok" kategóriánkban többféle típust talál: fémből készült tűzifa kosarak, tűzifa állványok, vagy akár a RATER fém faszállító kocsi is. Így nem csak egy estére, hanem több napra előre is elkészítheti a tűzifát.

A kandalló takarításánál, a farönkök forgatásánál, valamint a tűz intenzitásának változtatásánál felbecsülhetetlen segítőtárs a MUKO kovácsoltvas szerszámkészlet kandallóhoz: seprű, lapát, fogó, piszkavas és praktikus tartóállvány. Kell még valami?

A kondela.hu oldalon nagyszerű kandalló kiegészítőket talál, amelyek kellemesebbé varázsolják az égő kandalló mellett töltött estéket és megkönnyítik a munkát.