Egy íróasztal az otthoni dolgozószobában csak a kezdet. Mi mindennek kellene benne lenni?

Egy íróasztal az otthoni dolgozószobában csak a kezdet. Mi mindennek kellene benne lenni?

Az otthoni munkavégzés számos iparágban egyre inkább megszokottá válik. A home office-ban dolgozó emberek minden nap leülnek ugyanahhoz az asztalhoz, és elkezdenek dolgozni. Ha Ön is azok közé tartozik, akik már akkor elfáradnak az otthoni munkában, amikor leülnek a számítógéphez, akkor valami nincs rendben. A munkahelyi stressz oka gyakran a nem megfelelően berendezett otthoni dolgozószoba. Nem csak egy asztalról és egy számítógépről van szó. A munka megkönnyítése érdekében alakítson ki egy olyan munkasarkat, amely minden szempontból megfelel Önnek. Itt megtudhatja, hogyan teheti ezt meg.
 

 

Különítsen el egy területet a lakásban

Ön is azok közé tartozik, akik az étkezőasztalnál végzik a munkájukat? Csak némi felfordulás vagy egy váratlan vendég kell hozzá, és máris összegyűjti a dolgait egy kupacba és elviszi máshová. Ez azonban meg megoldás. Ahhoz, hogy 100%-ot nyújthasson az otthoni munkavégzés közben, egy saját területet kell kialakítania magának. Nem egy fotelről beszélünk, ahol a számítógépével üldögél, vagy egy bárpultról a konyhában. Ideális esetben ez egy zárt szoba íróasztallal, amely csak az Öné lesz. Ha a lakása vagy a háza elrendezése ezt nem teszi lehetővé, foglaljon el egy saját sarkot a legkevésbé forgalmas szobában. Mielőtt elkezdené a munkát, egyszerűen éreznie kell, hogy "dolgozni indul", még akkor is, ha csak néhány lépést tesz a szomszéd szobába.

 

A számítógép csak az Öné

Ha a legtöbb munkáját a számítógépen végzi, legyen önző. Ne ossza meg a munkaeszközét a gyermekeivel vagy a partnerével. Az e-mailes kommunikációt, a fontos dokumentumokat, számításokat, projekteket gyakran lemezen tárolják. Tanítsa meg a családtagjainak, hogy ez a számítógép nem szabadidős célt szolgál. Ha a szakmája megkívánja, fektessen be két monitorba. Így könnyebben mozgathatja a fájlokat, nagyobb lesz a megjelenített terület, és nem kell a nyitott ablakok között navigálnia, amelyek feleslegesen elvonhatják a figyelmét.

 

Irodai szék, nem füles TV fotel

A megfelelő íróasztalhoz hozzátartozik a megfelelő szék is. Ergonómikus legyen, állítható ülésmagassággal, formázott háttámlával és deréktámasszal, kényelmesen állítható kartámaszokkal. Ha hajlamos késő estig dolgozni, akkor egy magasabb osztályú irodai széket ajánlunk - fejtámlával és kihúzható lábtartóval. Amikor nyomást érez a nyakában vagy a gerincében, mindig tarthat egy rövid szünetet, és kinyújthatja a lábát. Igen, egy közönséges "füles TV" fotelben is lehet ülni és dolgozni, de ezek munka közben nem nyújtanak megfelelő támaszt a gerincnek. Jobb, ha munka után lazít ezekben. Pontosan erre lettek kitalálva.

Irodai/gamer szék, GUNNER

 

Szkenner és nyomtató

Munka közben néha ki kell nyomtatni vagy be kell szkennelni valamit. Ha az íróasztala nem biztosít polcot a nyomtató vagy a szkenner számára, akkor minden bizonnyal értékelni fog egy extra szekrényt vagy polcállványt. A polcos állvány használható az iratgyűjtők, dokumentumok vagy szakmai irodalom tárolására. Szüksége van egy olyan helyre, ahol dokumentumokat vagy más értékes dolgokat tárolhat, amelyekhez senki más nem férhet hozzá? A legjobb megoldás egy zárható konténer az asztal alá.

 

A nappali fényt semmi sem helyettesítheti

Bizonyított tény, hogy a nappali fény fokozza a produktivitást, munkára ösztönzi az agyunkat, azt az érzést kelti bennünk, hogy sokkal többre vagyunk képesek, még akkor is, ha már több órája dolgozunk. Helyezze az íróasztalt a lehető legközelebb az ablakhoz. Ha a nappali fényt mesterséges fénnyel kell helyettesítenie, fektessen be több lámpába. A központi világítás alap, és adjon hozzá néhány további lámpát is. A hideg fehér fény a legjobb a munkaterületen. Kerülje a sárga meleg fényt, amely pihenésre csábítja az embert.

 

Hangulatosabb környezetben könnyebb gondolkodni

Bár az otthoni irodákról beszélünk, és a cikk elejétől próbáljuk meggyőzni, hogy különítsen el egy helyet a munkához, illetve tartson be néhány alapvető szabályt, az igazság az, hogy még egy otthoni irodában is szükség van néhány személyes tárgyra. Elsősorban a zöld növényeket ajánljuk, amelyek hangulatosabbá teszik a teret és tisztítják a levegőt. Az Ön számára kivételes értéket képviselő műalkotások, tárgyak vagy családi fotók is megfelelnek erre a célra.