A csokoládé világnapját ünnepeljük: harapjon bele a legfinomabb ízekbe! + a legjobb csokis brownie recept

A csokoládé világnapját ünnepeljük: harapjon bele a legfinomabb ízekbe! + a legjobb csokis brownie recept

Finom édes, keserű, tejes vagy rózsaszín – minden ízét és színét imádjuk. Boldoggá teszi a testet és a lelket, és energiával tölt fel bennünket. Segít mosolyt varázsolni mások arcára, és nekünk is örömet okoz. Az imádott csokoládéról van szó, amely az egyik legnépszerűbb édesség a világon. Nem hiába érdemelte ki, hogy saját világnapja legyen. Bekapna darabot? 

 

Csokoládé bab

 

Egy szó, amit mindenki imád

A csokoládé szó a navatl nyelvből származik, vagyis Közép-Mexikó bennszülött lakóitól. Háromezer évvel ezelőtt ott termesztették az első kakaófát. A csokoládé, mint édes finomság, egy trópusi kakaófa, a Theobroma kakaóbabjából készül, és máig az egyik legnépszerűbb étel. Annyira népszerűvé vált, hogy egy saját ünnepnapot is szenteltek neki.

A csokoládé világnapját 2009 óta mindig július 7-én ünneplik. Ez az 1550 körüli időszakra visz bennünket vissza, amikor a csokoládé megjelent az európai piacon, és így elérhetővé vált az emberek számára.

 

Egészséges csokoládé

 

Miért érdemes fogyasztani?

Az igazság az, hogy a túl sok édesség károsítja a szervezetünket. Azonban ne felejtsük el, hogy a finomságok egészségesek is lehetnek. Az igazi csokoládé kisebb, rendszeres adagokban jótékony hatással van az emberi szervezetre. Hozzájárul a szépség és a jobb lelkivilág eléréséhez. Még a vérnyomást is csökkenti, szabályozza a koleszterinszintet és segít megelőzni a vérrögképződést. Érdemes azonban az igazán jó csokival kényeztetni magunkat, lehetőleg a keserű, 70%-os kakaótartalommal rendelkező finomsággal. Az ilyen csokoládénak antidepresszáns hatása van, enyhíti a szorongást és hozzájárul a jobb hangulathoz.

A felmérések szerint átlagosan minden magyar havonta legalább három-négy alkalommal fogyaszt körülbelül száz gramm csokoládét. Ez több mint négy kilogramm évente. A dolog érdekessége, hogy a csokoládé az egyetlen olyan étel, amely az emberi test hőmérsékleténél valamivel alacsonyabb hőmérsékleten olvad, így képes tökéletesen feloldódni a szánkban.


 

Csokoládé kávé

 

Készítsen egy kiadós csokis kávét!

A forró csokoládé balzsam az összetört szívnek vagy a fájó léleknek. Ráadásul ez az egyik legrégebbi ital, amelyet már az ókori maják is ismertek. Ők kakaóbabot használtak az ital elkészítéséhez. Először ledarálták, majd vízben megfőzték a gyümölcsöt szójával, vaníliával és chilivel. Manapság azonban az ilyen folyékony finomságokat egészen más módon készítik. Mit szólna hát, ha ennek az édes napnak a megünneplésére elkészítené a kávé és a csokoládé tökéletes keverékét? A recept nagyon egyszerű. Nem kell más, mint egy praktikus kávéfőző és egy kisebb tábla csokoládé.

Helyezze a csokoládét a csésze tetejére, főzze meg a kedvenc eszpresszóját vagy lungóját, és hagyja, hogy a kávé közvetlenül a csokoládén keresztül folyjon a pohárba, így az ízek összeolvadnak. A fantasztikus ízeket a HotCool thermo csészeinkből is élvezheti, amelyek a  hagyományos bögrékkel ellentétben képesek bebiztosítani, hogy az ital hosszabb ideig meleg maradjon. Nyami!

 

A jó csokiért akár a világ végére is

A minőségi csokis finomságok receptjeinek megszerzéséért sokan az egész világot körbejárják. Különféle csokoládé szemináriumokra, kiállításokra, cukrász tanfolyamokra, fesztiválokra és kóstolókra lehet jelentkezni. Azonban otthon is ihletet meríthet az ilyen finomságok elkészítéséhez. Nincs más dolga, mint bekapcsolni az internetet és felkeresni a különböző weboldalakat vagy blogokat, ahol az ínyencek és a csokoládé szerelmesei szabadjára engedik a fantáziájukat, és tanácsokat adnak. Kipróbálhatja például a csokoládé ízű sört, a csokoládélevest vagy különféle csokis koktélokat. Azonban hagyományos organikus csokoládéból készült desszertek, csokis cukorkák és kézzel készített sütemények is fellelhetők.

 

Csokoládétorta

 

Ahhoz, hogy ezt a napot a lehető legjobban megünnepeljük, nem hiányozhat egy finom és népszerű csokis brownie sütemény receptje. Használja bátran!

A varázslatos és rendkívül finom csokis sütemény már az első pillantásra finomnak tűnik. Kellemes meglepetés lesz a vendégei számára, és tökéletes élvezet Önnek. Kóstolja meg velünk ezt a csokis finomságot. Hogyan készítsük el?

Az alap elkészítéséhez szükséges összetevők:
22 cm átmérőjű kerek forma
Sütőpapír
160 g kristálycukor
180 ml főzőtejszín
160 g sima liszt
40 g holland kakaó
2 tojás
1 zacskó vaníliás cukor
90 ml olaj
8 g sütőpor

Az öntethez: 
120 g étcsokoládé főzéshez
40 g vaj
mandula pehely
egy marék málna vagy cseresznye
mentalevél díszítéshez

 

Brownies

 

Az elkészítése

Először is a két tojást kikeverjük a kristálycukorral. Ebben segíthet nekünk egy ügyes asszisztens – a Macejko konyhai robotgép, amely pillanatok alatt képes ízletes keveréket készíteni. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és jól elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a főzőtejszínt is, és ismét alaposan összekeverjük. Egy tálban összekeverjük a lisztet a holland kakaóval és a sütőporral, és hozzáadjuk a folyékony keverékhez. Addig keverjük, amíg szép csokis, folyékony fényes masszát nem kapunk. Ezután beleöntjük az olajat és összekeverjük.

Előkészítünk egy kerek formát, amit sütőpapírral kibélelünk, és beleöntjük a kész kakaós keveréket. A felületet elsimítjuk, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

Közben elkészítjük a csokiöntetet. Az étcsokoládét egy tálba öntjük, és hozzáadjuk a vajat. A két összetevőt együtt felolvasztjuk. Miután kihűlt, az olvasztott csokoládéval leöntjük a süteményt, és mandulaszeletekkel, málnával vagy cseresznyével díszítjük. Már kész is van a finom és omlós Brownie!

 

Jó étvágyat kívánunk!